Anasayfa Gündem Reklamda Cinsiyet Eşitliği Kurulu çalışmalarına devam ediyor
Gündem

Reklamda Cinsiyet Eşitliği Kurulu çalışmalarına devam ediyor

Paylaş
Paylaş

Kasım 2017’de Reklamverenler Derneği bünyesinde, kapsayıcı ve çok paydaşlı bir yaklaşımla reklamlarda cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek amacıyla kurulan Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu (RTCEK) önemli markaların, sektör oluşumlarının ve üniversitelerin de katılımıyla çalışmalarına devam ediyor.

Effie sonuçları araştırması, Kurul’da akademisyenlerin de yer alıyor olması, sektör derneklerinin güçlü desteği ve dünya paydaşları tarafından örnek gösterilen çalışmalar, Kurul’un sektör içindeki önemini gün geçtikçe arttırdı.

20 Haziran’da Cannes’da gerçekleşen törende UNWomen, öncelikli olarak belirlediği 3 ülkede (Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika) iş birliği yapacağını ve yerel chapter kuracağını açıkladı. Dünyada başlayan Unstereotype hareketi ilk etapta 3, sonra 10, sonra da 50 ülkede kurulacak yerel chapter’larla yaygınlaştırılacak. Unstereotype Alliance’ın Türkiye Chapter’ı da UNWomen – RTCEK iş birliği ile kurulacak. Yani RTCEK çalışmaları artık bir “dünya projesi” olmaya aday!

Geçmiş 10 yılda Effie’de ödül almış projelerle ilgili Kurul’un Bahçeşehir Üniversitesi ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarında reklamda dış ses oranı %89 erkek, ana karakter oranı ise %65 erkek olarak görülmüştü. Bu durum bile Kurul’un çalışmalarının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

28 Haziran’da Media Summit kapsamında gerçekleşen oturumda RVD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşen Akalın RTCEK çalışmaları hakkında bilgi verirken, Kantar Media Doğu Avrupa – Türkiye Şubesi Müşteri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Erdem Tolon da yaptığı sunumda reklamlardaki cinsiyet temsilleri ile ilgili olarak birçok araştırma verisi paylaştı. Örneğin, Kantar Consulting ABD Yankelovich MONITOR’a (2015) göre, kadın tüketicilerin %76’sı, erkek tüketicilerin ise %71’i reklamda gösterilme biçimlerinin tamamen kendileri ile alakasız olduğuna inanıyor.

Oturum sonunda izleyicilerle görüşlerini paylaşan RTCEK Sözcüsü ve RVD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura; “Kalıp cinsiyet yargılarından arınmış reklamların toplumu dönüştürme yolunda en önemli kaynaklardan biri olduğunu biliyor, sektör içindeki ve global ölçekteki iş birlikleri ile hedefimize daha hızlı ulaşacağımıza inanıyoruz. RTCEK’in kurulduğundan bugüne destek veren tüm şirket, kurum ve kişilere gönülden teşekkür ediyorum. Bugün çabalarımızla oluşturduğumuz her kum tanesi bir gün üzerinde güneşlendiğimiz kumsala dönüşecek” dedi.

Paylaş
İlgili Makaleler
Gündem

ING, Liberté İstanbul’a Emanet

 ING Türkiye, geleneksel, dijital ve sosyal medya yaratıcı kampanyalarının tüm iletişim süreçlerinde...

Gündem

Zurich’in İletişimi Desibel’e Emanet

DesiBel, yeni dönemde markaya stratejik iletişim danışmanlığı, lider iletişimi, itibar yönetimi, medya...

Gündem

Nestlé, Türkiye’deki Yolculuğunu Anlatıyor: “Burası Yuvamız”

Nestlé Türkiye, 1906 yılından bu yana Türkiye’deki faaliyetlerini vurgulayan yeni reklam kampanyasını...

Gündem

Bir Asrın Yolculuğu: Sabancı’dan 100 Yıllık Hikaye

1925 yılında, Hacı Ömer Sabancı tarafından temelleri atılan Sabancı Topluluğu, bu yıl...