Anasayfa Gündem Çiftçi kadınlar ekonomiye 1 milyar dolar getirdi!
Gündem

Çiftçi kadınlar ekonomiye 1 milyar dolar getirdi!

Paylaş
Paylaş

Ege’nin köylerinde, tohum atılmasından hasada kadar oryantal tütün üretiminin her aşamasında ter döken kadınlar, Türkiye ile dünya pazarları arasında ihracat köprüsü kuruyor. Geçen yıl tütün ve sigara ihracatından elde edilen 1 milyar dolarlık gelirde, tarımda istihdam edilen kadınların emeği büyük.

TÜİK’in kasım ayı rakamlarına göre ülkemizde 5 milyon 297 bin kişi tarımda çalışıyor. Bu kişilerin neredeyse yarısı yani 2 milyon 382 bini kadın. Tütün tarımında çalışan 55 bin üreticinin ise yarıdan fazlasını kadınlar oluşturuyor. Her bir aile 5 kişi olarak düşünüldüğünde, 275 bini aşkın kişi tütün tarımıyla ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Tarımsal üretimin merkezinde yer alan kadınların işi erkeklere göre çok daha zor çünkü en zahmetli işleri daima kadınlar yapıyor. Türkiye’deki toplam tütün üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiren Ege Bölgesi’nin kadınları da bu zahmetli süreçte üretim yapan çiftçilerin başında geliyor.

Egeli kadın çiftçiler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Philip Morris Sabancı’nın İzmir Torbalı’daki fabrikası Philsa’da, Oryantal Tütün Agronomi ve Eğitim Merkezi’ndeydi. Agronomi Merkezi’nde, tütün uzmanları tarafından tütün tarımı ve tohumu hakkında bilgilendirilen ve fabrika turuna katılan 100 kadın çiftçi, binbir zahmetle ürettikleri tütünün hangi aşamalardan geçtiğini bizzat yerinde görüp, incelediler. Philip Morris/Sabancı’nın “İyi Tarım Uygulamaları” prensibinin bir parçası olarak 2012 yılında kurduğu Agronomi Merkezi aracılığıyla, zamanında ilaçlama ve gübreleme tekniklerinden sertifikalı yüksek kaliteli tohumlara kadar şimdiye kadar pek çok konuda eğitim alan kadınlar, eğitimlerden de modern yöntemlerden de memnun. Tütün üreticiliğinin çok zahmetli olduğunu vurgulayan kadın çiftçiler, “İşimiz çok zor, çok zahmetli, çok emek istiyor. Eskiden daha da zordu. Şimdi en azından daha iyi verim alabileceğimiz yöntemleri öğreniyoruz” dediler.

Jimenez: Türkiye’nin gücüne güç katıyorsunuz

Etkinlikte bir konuşma yapan Philsa Philip Morris/Sabancı Yönetim Kurulu Murahhas Azası Enrique Jimenez ise, “üretimin temel direği kadın çiftçileri fabrikada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu” belirtti. Türkiye’nin oryantal tütün üretiminde dünyada lider ülke olduğunu vurgulayan Jimenez, “Türkiye’deki toplam tütün üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini sizler gerçekleştiriyorsunuz. Özellikle siz kadınlar tohumdan hasada tütün üretiminin her aşamasında büyük bir özveriyle çalışıyorsunuz. Bu emeklerinizle Türkiye’nin ekonomik gücüne güç katıyorsunuz. Bizler de Philip Morris/Sabancı olarak Oryantal Tütün Agronomi ve Eğitim Merkezimizdeki “İyi Tarım Uygulamaları”, eğitim imkânları ve inovatif çalışmalarımızla yanınızdayız” dedi.

Paylaş
İlgili Makaleler
Gündem

Zurich’in İletişimi Desibel’e Emanet

DesiBel, yeni dönemde markaya stratejik iletişim danışmanlığı, lider iletişimi, itibar yönetimi, medya...

Gündem

Nestlé, Türkiye’deki Yolculuğunu Anlatıyor: “Burası Yuvamız”

Nestlé Türkiye, 1906 yılından bu yana Türkiye’deki faaliyetlerini vurgulayan yeni reklam kampanyasını...

Gündem

Bir Asrın Yolculuğu: Sabancı’dan 100 Yıllık Hikaye

1925 yılında, Hacı Ömer Sabancı tarafından temelleri atılan Sabancı Topluluğu, bu yıl...

Gündem

Sevgililer Günü’nde Cihazınızı Koruma Altına Alın

Fibasigorta, Sevgililer Günü’ne özel Cep Telefonu Sigortası’nda %14 indirim sunuyor. Kampanya 14...