Yapay zeka destekli kişisel asistan: Maxi

Geleceğin bankacılığının yapay zeka teknolojisine dayalı diyalog bankacılığı üzerinden ilerleyeceğini öngören İş Bankası, yapay zeka teknolojisine dayalı ve aynı zamanda doğal dil işleme yeteneğine sahip kişisel asistan hizmeti Maxi’yi hayata geçirdi.

Geleceğin bankacılığının yapay zeka teknolojisine dayalı diyalog bankacılığı üzerinden ilerleyeceğini öngören İş Bankası, yapay zeka teknolojisine dayalı ve aynı zamanda doğal dil işleme yeteneğine sahip kişisel asistan hizmeti Maxi’yi hayata geçirdi

Yapay zeka teknolojisiyle sürekli yeni şeyler öğrenen Maxi, İş Bankası müşterilerinin günlük hayatını kolaylaştırırken yeteneklerini de artırmaya devam edecek.

Teknolojideki gelişmeler, tarih boyunca “insan-insan” ve “insan-makine” etkileşimini çok farklı biçimlerde etkiledi. Bankacılıkta da gelişen teknolojiyle birlikte “müşteri-banka” etkileşimi, yıllar boyunca değişerek zenginleşti. İletişim araçlarının yeterince gelişmediği dönemde yüz yüze yapılabilen bankacılık işlemleri, ATM’lerin hayatımıza girmesiyle zamandan bağımsız 7/24 yapılabilir hale geldi. ATM’lerin ardından, telefon şube ve internet şubesinin ortaya çıkmasıyla bankacılık işlemleri mekandan da bağımsız oldu. Akıllı telefon kullanım oranlarının artması, 3G sonrasında akıllı telefonlar üzerinden internet erişiminin hızlanması ve yaygınlaşmasıyla mobilin hayatımızdaki yeri ve önemi bizleri bambaşka bir dönemin başlangıcına getirdi. Günümüzde mobil bankacılık en güçlü ve ana temas noktası haline geldi.

Yeni deneyim ne olacak?

2010 sonrasında gelişen yapay zeka teknolojisi ve bunun bir alt alanı olan doğal dil işleme teknolojisindeki çalışmaların, 2015’ten sonra hız kazanması sanal asistan olarak adlandırılan yepyeni bir deneyimi ortaya çıkardı. Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assistant ve Microsoft Cortana ile ilerleyen sanal asistanlar sayesinde artık gerçek

bir kişiyle konuşurmuşçasına işlem yapmak mümkün hale geldi. Bu deneyim, bize geleceğin bankacılığının yapay zeka teknolojisine dayalı diyalog bankacılığı üzerinden ilerleyeceğini gösteriyor. Diyalog bankacılığı, kullanıcıların gerçek bir müşteri temsilcisiyle yaşadığı deneyimin yapay zeka temelli teknolojiler kullanılmak suretiyle sunulması şeklinde tanımlanabilir. 

Dijital bankacılığın geleceğinin diyalog bankacılığının temelini oluşturan doğal dil işlemeye dayalı olacağını öngören İş Bankası, yapay zeka teknolojisine dayalı ve aynı zamanda doğal dil işleme yeteneğine sahip kişisel asistan hizmeti Maxi’yi hayata geçirdi. Maxi’nin hayata geçiş sürecinde İş Bankası, Softtech, İş Bankası’nın San Francisco’daki inovasyon üssü Maxitech ve Commencis ekiplerinin dahil olduğu kapsamlı bir iş birliği gerçekleştirildi.

İş Bankası’nın diyalog bankacılığı hizmeti ‘Maxi’ ilk olarak İşCep’te kullanıma sunuldu. Bankanın diğer temas noktalarına da dahil edilecek Maxi, bununla sınırlı kalmayarak bireylerin günlük hayatındaki yeni iletişim araçları ne ise onların içerisinde de vücut bulup günlük hayatı kolaylaştıracak. Örneğin ilerleyen dönemlerde Maxi’nin ev asistanlarıyla da entegre edilmesi planlanıyor. 

Maxi neler yapabiliyor?

İş Bankası müşterileri, Maxi ile İşCep içerisinden ister yazılı ister sözlü iletişim ile etkileşime geçiyorlar. Maxi, tüketim alışkanlıklarına göre kullanıcılarına harcama tavsiyesi verebiliyor; harcama geçmişi, işlem detayları, hesap ve kredi kartı bakiye bilgileri gibi bilgilere ulaşarak raporlamalar yapabiliyor. Bunlarla kalmayıp kullanıcılarının kolayca para transferi yapmalarını da sağlıyor. Kalabalık ortamlarda sesli olarak bankacılık işlemleri gerçekleştirmek, kullanıcılar tarafından tercih edilmeyebilir. Bu nedenle Maxi ile sesli iletişimin yanı sıra mesajlaşarak da etkileşim kurulabiliyor. Bankacılık tarihine yeni bir soluk getirecek olan Maxi'nin yetenekleri bu kadarla sınırlı kalmayacak, arkasındaki yapay zeka teknolojisiyle sürekli yeni şeyler öğrenerek yeteneklerini arttırmaya devam edecek. İşCep'ten sonra Maximum Mobil, İnternet Şube, isbank.com.tr ve Telefon Şubesi'nde de Maxi ile konuşup yazışıyor olacağız.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER