Workup girişimcilik programı ilk mezunlarını verdi
Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu ve Kolektif House tarafından yönetilen Workup Girişimcilik Programı, ilk mezunlarını verdi.
Workup, İş Bankası’nın desteği ile girişimciliğin en önemli merkezlerinden Kolektif House Levent bünyesinde Ömer Erkmen’in baş mentorluğu ve hali hazırda girişimlere yatırımlar yapan ve hızlandırıcı destekler veren Hackquarters ekibinin koordinasyonu ile yürütülüyor. Program, teknolojik iş fikri ya da erken aşama girişimi olan girişimcileri ihtiyaç duydukları alanda destekleyerek iş fikirlerini geliştirmeye ve işlerini büyütmelerine yardımcı oluyor.
Workup programının ana destekçisi İş Bankası, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ihtiyaç duyulan teknoloji odaklı iş yapış biçimlerinin yaygınlaşmasına ve katma değerli dijital iş modellerinin hayata geçebilmesine destek olmayı amaçlıyor.
Programın ilk mezunları olan 9 farklı girişim, Kolektif House Levent’te gerçekleştirilen Demo Day etkinliğinde ekosistem partnerleri ile bir araya gelerek, girişimlerini anlattılar. Programdan mezun olan girişimler ilk 1 ayı deneme, toplamda 6 ay süresince alanında uzman kişiler ve banka yöneticilerinden düzenli şekilde mentorluk desteği aldılar. Girişimler bu süre boyunca; iş fikri geliştirme, yalın girişimcilik metotları, araştırma ve müşteri geliştirme, ekip kurma ve yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, sunum teknikleri, satış ve pazarlama, devlet hibeleri ve teknik konularda ücretsiz danışmanlık hizmetine eriştiler. Girişimler, aynı zamanda birer Kolektif House üyesi olduğu için, Kolektif House’un sunduğu tüm etkinliklere katılım, ayrıcalıklardan yararlanma ve networking yapma fırsatına da sahip oldu. Bunların yanında İş Bankası ve iştirakleri ile iş birliği yapma, müşteri ve geniş iş ortağı ağına erişim imkânına da kavuştular.
Girişimcilerin istek ve ihtiyaçlarına göre sürekli gelişen ve şekillenen programda, teknoloji şirketleri yöneticileri ve başarılı startup kurucuları misafir eğitmen olarak ağırlandı ve ilham etkinlikleri gerçekleştirildi. Pazartesi günleri tüm ekiplerin bir araya geldiği genel gelişim toplantısı, haftada bir düzenlenen War Game (ekiplerin birbirleriyle girişimleri üzerine fikir paylaştığı seanslar) ve Happy Hour’lar ile birlikte hem eğitici hem de eğlendirici zaman geçirildi. Aynı zamanda girişimlerin tasarım, içerik, sosyal medya yönetimi ve yazılım konularındaki ihtiyaçlarına destek olabilmek adına stajyer üniversite öğrencileri de Workup programına dâhil edildi.
Girişimci ekosistemi oyuncularıyla daha yakından çalışılmalı
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, Workup Demo Day etkinliğinde yaptığı konuşmada, dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, dijitalleşmenin sonuçları arasında yer alan paylaşım ve platform ekonomilerine dikkat çekti. Sezen konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkan yeni iş modelleri rekabeti hızlandırıyor. Rekabete yeni oyuncular da dâhil oluyor. Böyle bir ortamda şartlar daha çok işbirliği fırsatı doğuruyor. Dijitalleşme ile birlikte iş yapma şekilleri de değişiyor. ‘Her şeyi kendim yapacağım’ dönemi çoktan bitti. Girişimci ekosistemi oyuncularıyla daha yakın çalışılması gerekiyor. Hem dijital çağa ayak uydurmak hem de kuruluş misyonumuza uygun olarak olağan bankacılık faaliyetleri yanında girişimleri desteklemek amacıyla Kolektif House’dayız. Girişimlere yatırımları sadece sermaye katkısı olarak görmüyoruz. Onlara alt yapı sağlayarak, bankamız müşterilerine yönelik ortak kampanyalar tasarlayarak kendilerini hedef müşteri kitlelerine duyurmalarına yardım ediyoruz. Bu tür ortak çalışmalar ile girişimcilerin büyümelerini destekleyebileceğimizi gördük ve bunu sürdüreceğiz. Öte yandan girişimcilerin sermaye desteğine de ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. 2018 yılının bu işler açısından daha hareketli olacağını şimdiden söyleyebilirim. Girişim sermayesi yatırım fonları, kitlesel fonlama gibi çeşitli araçlar 2018’den itibaren daha çok gündemimizde olacak.”
Workup Girişimcilik Programı’nın ilk mezunları olan 9 girişime ilişkin bilgiler şöyle;
Boostfy: Instagram kullanıcıları için ‘like’ temelli ve SaaS (Software as a Service) modelli büyüme aracı. Program öncesindeki gelirlerinin yaklaşık 12 kat fazlasına ulaşmış durumda. Tüm dünyadan müşterilerini artırmaya devam ediyor. Ekibi büyüttüler ve yeni ürünler çıkarmak üzere çalışmalar yapıyorlar.
Banamama: Evcil hayvan besleyenler için online mama & bakım ürünleri abonelik servisi ve yaşam platformu. İş Bankası kredi kartı sahiplerine özel kampanyanın da etkisiyle 21 farklı şehirden müşteri sayıları 2 katını aştı. Hayvan severlerin topluluklarına dahil olabilmesi için yeni çözümler denemeye devam ediyorlar. Askidamama.co adlı mama bağışı yapılabilen platformu hayata geçirdiler. Bu süreç içerisinde hem Google Launchpad’e katıldılar hem de Seedstarsworld İstanbul’da yer aldılar.
E-kira: Ev sahibi ve kiracıları arasındaki ilişkiyi düzenleyen ilk platform. Kiraların kredi kartı ile ödenebilmesini sağlıyor. Ürününü geliştirerek aidat ödemesi yapılabilecek hale gelen platform, yakın zamanda kira hesaplamaları, emlak vergisi gibi ev sahiplerinin ihtiyaç duyduğu özellikleri de kullanabilecekleri bir mobil uygulamayı hayata geçirecekler. MasterCard ile entegrasyon sağlayan e-kira, Temmuz ayında gerçekleşen Startups.watch’un 2017 ikinci çeyrek etkinliğinde de sunum yaparak yatırımcılarla bir araya geldi.
Mangr: Kullanıcılarına sosyal çevresiyle kolay ve eğlenceli şekilde para transferi yaptıran mobil uygulama. Kullanıcıların servisi deneyimleyebileceği bir beta uygulaması çıktı. Wirecard ile entegrasyon anlaşması yapıldı ve ödeme alınabilmesi için işyerleri ile görüşmelere başladı.
Overstruct: Mimarlık ofislerinin mevcutta kullandıkları 2 boyutlu çizimlerin sanal gerçeklik ortamına taşınmasını otomatize eden platform. Yazılımın son hale getirilmesi için geliştirme yapıyorlar. Açık Beta için ürün hazır duruma getirilirken, bir yandan da ilgi duyan yatırımcılar ile görüşüyorlar.
Octovan: Nakliye ihtiyacı olan kullanıcılar ile taşıma belgeli ticari araç sahiplerini bir araya getiren platform. Mobil uygulamalarını çıkartarak ilk müşterilerine servis vermeye başladılar. İş modelinin çalışabileceğini gördükten sonra tüm planlarını kullanıcı sayısını artırmaya yönlendirdi ve Dekopasaj gibi kurumlarla B2B anlaşmalar yaptı. 130’a yakın taşıma yapıldı. Anadolu Sigorta ile işbirliği yaparak taşıma sigortası sunmaya başladı.
Stubridge: Üniversite öğrencileri için not paylaşımı sağlayan sosyal uygulama. Düzenli olarak aldıkları kullanıcı deneyimi ve ürün mentorluklarıyla birlikte uygulamalarını yenileyip iOS için yayınladılar. Okulların açılmasıyla birlikte kullanıcı sayılarını hızla artırdılar. Youth Store ve Canon işbirliği ile üniversitelerde ücretsiz not basımı sağlamak üzere anlaştılar.
Scode: Kurgulanmış senaryolarla yazılım öğrenimi sağlayan mobil uygulama. Yeni versiyonu ile hem Android hem de iOS için uygulama mağazasında yerini aldı. Toplamda 60 bini aşkın indirme sayısına ulaştı. İngilizce dil desteği için çalışmalar sürüyor. Üniversitelerle görüşmeler yapılıyor.
LittleSleeper: Ebeveynler için ağlatmadan bebek uyku eğitimi uygulaması. Android uygulaması mağazada yerini aldı, beta test ve tasarım geliştirmeleri devam ediyor.
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok