Uydurma haberler ve medyada sazan avı
Serdar Başeğmez, “Uydurma haberler ve medyada sazan avı”
Sıradan bir gün, sosyal medyada paylaşımlar hızla akıp gidiyor. 10 dakikalık molanızda hızlıca bakmak istediniz neler oluyor diye. Bir çok haber görüyorsunuz, başlıkları okuyorsunuz ama detaylara bakacak zamanınız yok. Basit bir haber gözünüzün önünden akıp geçiyor:
Haber ilginç, acaba bir insanın 6 kez kalp nakli geçirmesi normal mi? Kritik düşünce kasınız o an için çalışıyor mu? Elinizdeki veriler nedir?
Anasayfa'ya Dön
- Haber başlığı,
- Haberi yapan medya organı
- Bu haberi paylaşan arkadaş(lar)ınız
- Yalansavar’da ele aldığımız başka bir örnek, yine esprili haberler yayımlayan Adobo Chronicles sitesinden 2014 tarihli bir habere dayanıyor. Amerikan Psikiyatri Derneğinin (haberde yanlışlıkla Amerikan Psikoloji Derneği’nin kısaltması olan APA kullanılmış) selfie çekmeyi zihinsel bir hastalık olarak tanımladığı esprisi üzerinden kurgulanan haber bizim medyamızda da ciddiye alınarak yayımlandı.
- 2002’de bir Usenet mesajıyla başlayan ve Amerikalı evrim inkarcılarının “Akıllı Tasarım” (Intelligent design) kuramıyla dalga geçmek için üretilen “Zeki Düşüş” (Intelligent falling) kuramı 2005 yılında The Onion’da tekrar ele alınmıştı. The Onion tarafından uydurulan haber iki yıl sonra Cumhuriyet gazetesinin Bilim Teknik ekinde “‘Zeki tasarım’dan sonra Amerikalı dinciler şimdi de ‘Zeki Düşüş’ü keşfetti” başlığıyla yayımlanmıştı (19).
- Nisan 2016’da Kirpice sitesinde yeralan haberde timsaha tecavüz eden bir hayvanat bahçesi görevlisinin iyi hal indirimi alarak beraat ettiği uydurulmuştu. Aradan 11 ay geçtiği halde bir anda hatırlanan bu haber çeşitli sitelerde ciddiye alınarak sosyal medyada da epey yer buldu (20).
- Ağustos 2016’da World News Daily Report sitesinde çıkan bir kurmaca haber, Suudi Arabistan’da bilim insanlarının katıldığı bir panelden kadınların insan değil, memeli hayvan olduğu görüşü çıktığı üzerineydi. Kadına bakış konusunda pek de iyi bir karneye sahip olmayan bu ülke için normal bir habermiş gibi görünse de iddianın kaynağını araştırmayan Internet Haber sitesi öncülük ederek haberi ciddiye aldı. Sonrası malum, başka haber siteleri ve kopyala yapıştır habercilik (21)
- 2015 yılında Papiroom sitesinde Yaşar Üniversitesi ile ilgili parodi haberler yayımlayan yasarparody isimli bir kullanıcı Beren Saat’in dizi çektiği yalı önünde yapılan bir protesto eylemini hicvetmek amacıyla “Kurt Cobain’i Kürt olarak okuyan grup Yaşar Üniversitesi’ne saldırdı” başlıklı esprili bir yazı kaleme aldı. Posta tarafından ciddiye alınınca bir çok haber sitesine de sızmış oldu. Olay büyüyünce Yaşar Üniversitesi bile açıklama yapma gereği duydu ve yazar yazıyı siteden kaldırdığını duyurdu.
- 2000’lerin başında “Harry Potter kitapları çocuklar arasında satanizmin yükselişini tetikliyor” isimli bir haber The Onion’da yer aldıktan sonra e-posta paylaşımlarıyla yayılmış ve köktenci dindarlar tarafından da ciddiye alıp köşe yazılarına taşınmıştı. (22)
- ABD’de Ebola salgını olduğu konusunda bir dizi uydurma habere imza atan National Report sitesi en sonunda Texas’ta Dallas’a 70 mil mesafede bulunan Purdon kasabasının karantinaya alındığını iddia etti. Haber Facebook’da paylaşım rekorları kırarken 2 milyon görüntülemeye ulaştı (23).
- 2008 yılında İngiliz The Daily Squib sitesi “Obama’nın başkanlık seçimlerinde ırkçı Ku Klux Klan örgütünün desteğini aldığı” üzerine bir haber yayınladı. Uydurma haber e-postalarda, sosyal medyada ve hatta Reuters ve The Times London köşelerinde ciddiye alındı (24).
- 2010 yılında gene The Daily Squib sitesi “Colorado havalimanında X ışını tarayıcısında çalışan bir operatörün mastürbasyon yaparken yakalandığını” yazdı. Haber, mahremiyetle ilgili hassasiyetler dolayısıyla bir anda yayıldı. Öyle ki, TSA bir blog yazısı yazarak haberlerin yalan olduğunu açıklamak zorunda kaldı. (25)
- 2014 yılında The World News Daily Report sitesi “Amazon’da bulunan dünyanın en yaşlı ağacının yanlışlıkla kesildiğini” bildirdi. Bu uydurma haber bir anda sosyal medyada yayıldı ve çevre aktivisti siteler tarafından alıntılandı. (26)
- 2015 yılında yine The World News Daily Report sitesi “20 milyon yıl önce neslinin tükendiği düşünülen 15 tonluk devasa bir köpek balığının Pakistan’da balıkçılarca yakalandığını” yayımladı. Bu haber de epey paylaşıldı ve Pakistan da dahil olmak üzere bir çok ülkede ciddiye alındı. (27)
- Son olarak, sıradan sosyal medya kullanıcılarının uydurma haberlere gösterdiği komik tepkileri derleyen Literally Unbelievable sitesini de inceleyebilirsiniz.
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok