Türkiye markası nereye gidiyor? - Ağustos 2017
Sevgili Brand Age okuru,
Çağımızda artık markalaşmayacak hiçbir şey yok. Ürünler ve hizmetlerin yanı sıra ülkeler, şehirler hatta köyler bile markalaşıyor. Şüphesiz bir ülkenin markalaşma yolculuğu birçok alt bileşenden etkilenen uzun soluklu, meşakkatli bir süreç. Hem ülkenin marka algısını güçlendirmek hem turizmden daha fazla pay elde etmek, hem iş potansiyelini artırmak hem de ülkenin yerel markalarının global arenada yarışır halde güçlenmesini sağlamak temel amaçlar. Türkiye’nin hem ülke algısını hem de yerel markalarını güçlendirecek daha stratejik ve daha bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğu ortada. Ülkelerin marka değerleri sıralamasında Türkiye 2016 verilerin göre 25.sırada. Markalaşma çalışma- larımız devlet desteği ve özel sektör iş birliği ile bir noktaya taşınmaya çalışılıyor. Bu süreçte TİM’in çalışmaları ön plana çıkıyor. Bu sayımızda Türkiye’nin markalaşma çalışmalarını uzmanların görüşleri ile masaya yatırıyoruz. TİM’in çalışmalarının verimliliği, iyileştirmeye açık alanları, ihtiyaç duyduğumuz noktalar ve stratejiler bu ayki kapak konumuzda.
Kıştan başlayan planları ile dört gözle beklediğimiz yaz nihayet geldi. Yazın enerjisi, sıcaklığı ve neşesi sadece tüketicileri değil markaları da etkisi altına aldı. Markalar da tüketiciler gibi kabuk değiştirip yazın enerjisini reklam, iletişim, halkla ilişkiler ve etkinlik çalışmalarında yansıt- maya başladı. Markalar da yazın üzerimizde yarattığı o şahane duygulara ortak oluyor. Bu güzel duyguların bir parçası olmayı başaran markalar hiç kuşkusuz tüketici algısında daha genç, daha dinamik ve daha yakın algılanıyor. Hal böyle olunca The Brand Age olarak geçen yıl gerçekleştirdiğimiz araştırmayı bu yıl da Xsights Araştırma ve Danışmanlık ile tekrarladık ve “SUMMERHITS: 2017-Yazın Sevilen Markaları Araştırması’nı” tekrar hayata geçirdik. Veriler gösteriyor ki marka kaç yaşında olursa olsun dinamikliği ve enerjisi ile tüketicide hep genç algılanıyor.
Dijital dünyadaki gelişmeler hayatımızı ve alışkanlıklarımızı değiştiriyor ve dönüştürüyor. Online alışveriş dünyada çok hızlı yaygınlaşırken Türkiye’de de internetin ve cep telefonlarının yaygınlaşması ve genç nüfusun etkisi ile artıyor. Dünyada perakendede e-ticaretin oranı %8.5 iken Türkiye’de bu aran henüz %3.5’da. Buna rağmen son zamanlarda kapanan veya el değiştiren e-ticaret siteleri, e-ticaretin Türkiye’deki çalışma biçimini ve dinamiklerini sorgulamayı gerekli kılıyor. Bu ay e-ticaretin nabzını önde gelen e-ticaret yöneticileri ve uzmanları ile değerlendirdik.
Festivaller markaların hedef kitlesine ulaşmasında ve gönlünü kazanmasında en etkin iletişim araçlarından biri. Dünyada markalaşmış pek çok festival var. Bu festivaller hem o ülkeye ekonomik güç kazandırıyor hem de sponsor olan markalar tüketici zihninde ayrı bir yere sahip oluyor. Markaların ruh, imaj ve algı yaratmasında etken olan festivallerin Türkiye’de durumu ne? Markalar festivallerle markalaşabiliyor mu? Markalar festivalleri bu anlamda etkin kullanabiliyor mu? Bu ay önemli bir konuyu “Festivallerin Markalaşmaya Etkisi- Festival Ruhu Markalarda” başlıklı haber ile inceledik.
Bu ay çok özel röportajlar sizi bekliyor. Yılın ilham veren kadınları arasında yer alan ve Türkiye’nin önemli iş kadınlarından olan Zeynep Bodur Okyay, Boston merkezli Garrison Group’un kurucusu ve pazarlama gurusu Paul Garrison, Tebrikler Kovuldunuz kitabının yazarı Kaan Sekban röportajları sizlerle buluşuyor.
Bu ay çok değerli yazarlarımızın yazıları, haberler, marka hikayeleri ve gündem konuları sizleri bekliyor. Keyifli bir yaz geçirmeniz dileğimle...
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok