TikTok, dış görünüşü güzel olmayanların videolarını yeni üyelere göstermiyor
TikTok üst yönetimi tarafından moderatörlere gönderilen belgelerde, kullanıcıların görünüşlerine ve gelir durumuna göre ayrımcılık yapıldığı ortaya çıktı.
TikTok dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer alıyor. 150’den fazla ülkede kullanılabilen uygulamada 1 milyardan fazla hesap açılmış. Geçtiğimiz şubat ayında yayınladığımız haberde TikTok’un algoritmasının işleyişinde bir değişiklik fark eden yapay zeka araştırmacısının çıkarmış olduğu sonuçları paylaşmıştık. Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de bir araştırma bilimcisi olan Marc Faddoul, TikTok’un kullanıcıya sunduğu önerilen hesaplar algoritmasının rastlantısal olamayacak şekilde ilerlediğini savunuyordu.
Kullanıcıların fiziki özelliklerine ve gelir durumuna göre içeriklere sansür uygulanıyor
800 milyona yakın aktif kullanıcının bulunduğu uygulamada önerilen kullanıcıların bir algoritması olduğu gibi içeriklerin de belirli bir filtreleme işleminden geçtiği iddia edildi. Intercept tarafından bulunan belgelere göre üst yönetim moderatörlere bir nevi ayrımcılık uygulaması gereken kullanıcı tiplerini açıklıyor. Kullanıcılara önerilen “sizin için seçtiklerimiz” sekmesinde izleyicilere sunulan videolar için nelere dikkat edilmesi gerektiği yazıyor. Belgede; çirkin, yaşlı, engelli ve yoksul kişilerin üretmiş olduğu içerikler sansürlenecek kategoride yer alıyor. Aynı belgede canlı yayınlardaki siyasi konuşmalar için de sansür uygulanması gerektiği bilgisi bulunuyor.
Çok sayıda kırışıklık, aşırı kilo, çirkin yüz hatları, anormal vücut tipleri, fazla göbek gibi kişilerin fiziki özellikleri üzerinden sansür uygulanması talep ediliyor. Ayrıca çekim yapılan mekanın fiziki özelliklerine göre de içeriği üreten kişinin yoksul olup olmadığı saptanıyor ve ona göre içeriği önerilenler listesinden çıkarılıyor. Çevre için dikkat edilen faktörler arasında yoksul görünen ortamlar, gecekondu mahalleleri, eski evler gibi özellikler listeleniyor.
TikTok belgenin doğruluğunu kabul attı ancak artık geçersiz olduğunu söyledi
The Intercept’e konuşan TikTok sözcüsü Josh Gartner belgeyi doğrularken belgenin artık geçerli olmadığını vurguluyor. Şirketteki bu değişimlerin geçen yıl gerçekleştiğini ve ABD için bu işlemlerin gerçekleştirilmediğini söylüyor. Şirket, kararın zorbalığa karşı mücadele için alındığını söylese de maddeler arasında zorbalığı önlemek amaçlı başlıklar listede yer almıyor.
Kaynak: Bigumigu
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok