Tarihin en büyük marka kavgaları

Tarih bir dolu marka ve şirketin birbirini dava etmesiyle doludur. Özellikle, söz konusu birbirini kopyalamak olunca mahkemelik olmak kaçınılmaz oluyor. Bazı büyük markalar birbirlerini mahkemelerde az süründürmediler. Bunların sonucunda koca bir endüstriyi düzenleyip şekillendiren sonuçlar ortaya çıkmadı değil. İşte endüstrinin kurallarının konulmasına kadar büyük sonuçlara yol açan tarihi marka davalarından bazıları:
  1. 20th Century Fox vs. Universal Studios (1978)
Dava süresi: 2 yıl Kazanan: Universal Studios Zarar: Bilinmiyor Çekişme: ‘’Yıldız Savaşları’’ efsanesinin ilk bölümü gişede 775 milyon dolarlık bir hasılat elde etmişti. 20th Century Fox’un ‘’Yıldız Savaşları’’ filmi ile 1977 yılında ciddi bir kazanç elde etmesinin ardından pazardaki talebi gören Universal Studios da bir uzay kurgu filmi çekmek istedi. Daha sonra ‘’Battlestar Galactica’’yı duyurdu. Fox, Universal Studios’u telif hakkını ihlal etmekle suçladı. Dava, mahkemeye gidilmeden çözüme kavuşturuldu.
  1. Gucci vs. Guess (2009)
Dava süresi: 4 yıl Kazanan: Gucci ... ve Guess Zarar: $4,6 milyon Çekişme: Gucci 2009 yılında Guess’i logosunu taklit etmekle suçladı. Aynı zamanda, Guess’i haksız rekabet ortamı yaratmak ve ticari marka ihlaliyle de suçladı. Davacı olan Gucci, biri New York’ta bir diğeri Milano’da olmak üzere iki ayrı şehirde dava açtı. New York dosyası Gucci’nin lehine kapanırken, Gucci bu davadan 4,7 milyon dolar tazminat aldı. Milano mahkemesi ise Guess’in lehine sonuçlandı. Mahkeme ‘’G’’nin kullanımının Gucci’ye özel bir durum olmadığı kararına varsa da Gucci’ye herhangi bir maddi yaptırım uygulanmadı. Kısacası, kazanan taraf Gucci oldu.
  1. Apple vs. Microsoft (1998)
Dava süresi: 6 yıl Kazanan: Microsoft Zarar: Bilinmiyor Çekişme: Apple Macintosh adlı bilgisayarını piyasaya sürdükten sonra, kullanıcı arayüzünün bazı özelliklerini Microsoft’un Windows 1.0 yazılımında kullanması için yetki verdi. Microsoft, Windows 2.0’ı duyurduğunda, pencereleri üst üste bindirme gibi Macintosh’un yazılımında da bulunan bazı başka özellikleri de ekledi. Hal böyle olunca, Apple telif hakkı ihlaliyle mahkemeye başvurdu. 189 özelliğinin Microsoft tarafından çalındığını iddia etti. Yaklaşık 6 yıl sonra, mahkeme Apple’ın iddialarını ciddiye almadığı için dava Microsoft lehine sonuçlandı.
  1. Microsoft vs. Motorola (2010)
Dava süresi: 5 yıl Kazanan: Microsoft Hasar: $14,5 milyon Çekişme: Microsoft, Motorola’yı patentli teknolojilerini yoğun bir şekilde kullanmakla suçladı. Motorola 4 milyar dolar için %2,25 civarında bir telif hakkı ücreti ödüyordu. Mahkeme, bu durumun adil olmadığına karar verdi. Motorola’yı Microsoft’a 14,5 milyon dolar ödemekle yükümlü kıldı.
  1. Apple vs. Samsung (2011)
Dava süresi: 2012’den beri devam ediyor. Kazanan: Bilinmiyor Zarar: Bilinmiyor Çekişme: Söz konusu dava teknoloji endüstrisinin en büyük davalarından biri olarak biliniyor. Tartışmanın başlangıcı ilk iPhone’a kadar dayanıyor. Apple, Samsung’u iPhone’un özelliklerini Galaxy S serisine kopyalamakla suçlamıştı. Mahkeme jürisi, 2012 yılında Samsung’un patenti ihlal ettiği kararına vardı. Başta 1 milyar dolar olarak belirlenen tazminat daha sonra 548 milyon dolara, en sonunda da 399 milyon dolara düşürüldü. Davanın bir türlü kapanmamasının nedeni ise Samsung’un tazminatı ödemesi için neyi baz alacağı sorusu. Aralık ayında ABD yüksek mahkemesi 399 milyon dolarlık kararı geri çevirdi ve davayı federal mahkemeye ileti. Federal mahkeme henüz bir karar vermedi. Kaynak: Business Insider
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER