Solar Impulse, Atlantik Okyanusu’ndan sonra Akdeniz geçişini de tamamladı
Brisa’nın Türkiye Resmi Partneri olduğu Solar Impulse, Amerika ve Atlantik Okyanusu’nun ardından tek damla fosil yakıt kullanmadan Akdeniz geçişini de başarıyla tamamlayarak Mısır’a indi.
Solar Impulse, Türkiye hava sahası üzerinden geçerken uçağın pilotu André Borschberg, Twitter’dan sürdürülebilirlik alanında verdiği destek dolayısıyla Brisa’ya teşekkür etti.
“Yolculuğunuzun Geleceğini Tasarlıyoruz” vizyonuyla sürdürülebilirlik ve inovasyon alanında öncü çalışmalara imza atan Brisa’nın “Türkiye Resmi Partneri” olarak yer aldığı Solar Impulse programında, tüm dünyanın ulaşıma ve enerjiye bakış açısını değiştiren dünya turunun sonuna yaklaşıldı. Haziran ayında 3 gün süren Atlantik geçişiyle önemli bir başarı elde eden Solar Impulse, 11 Temmuz’da İspanya’nın Seville havalimanından bu kez Akdeniz geçişi için havalandı. 2 gün, 2 gece süren ve tek damla fosil yakıt kullanmadan sadece güneş enerjisiyle hiç durmadan hareket eden Solar Impulse, Kahire, Mısır’a ulaştı.
Akdeniz geçişini gerçekleştiren Solar Impulse’ın CEO’su ve pilotlarından André Borschberg uçağın Türkiye hava sahasından geçişi sırasında Twitter hesabı üzerinden Solar Impulse’ın Türkiye Resmi Partneri olan Brisa’ya sürdürülebilirlik alanında verdiği destek nedeniyle teşekkür etti. Andre Borschberg “Bu yolculuk sırasında İspanya, Cezayir, Tunus, Malta, Yunanistan, Türkiye ve Mısır olmak üzere birbirinden farklı iklimsel ve coğrafi koşullara sahip ülkelerin hava sahasından geçtik. Akdeniz kıyısında yer alan bu ülkelerin en önemli ortak noktaları ise güneş enerjisi üretme ve kullanma açısından sahip oldukları yüksek potansiyel. Böylece yenilenebilir enerji ve temiz teknolojiler anlamında önemli bir rol üstlenebilirler” şeklinde konuştu.
Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay ise; “‘Yolculuğunuzun geleceğini tasarlıyoruz’ vizyonumuzla, bugünden geleceğe değer katan çözümler üretmek için çalışıyoruz. Bu vizyonumuza paralel olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve temiz teknolojinin gücünü kitlelere göstermesi açısından büyük önem taşıyan ve tüm dünya için benzeri olmayan bir değer sağlayan Solar Impulse’ın Türkiye’den tek destekçisiyiz. Solar Impulse gibi yakıt kullanmadan aralıksız bir şekilde uçuş dayanıklılığına sahip olan bir uçak, sadece havacılık tarihinde değil, aynı zamanda enerji tarihinde de bir ilk. Bu yolculukla Solar Impulse, tarihe altın harflerle adını yazdırmakla kalmayacak insanlığın daha sürdürülebilir bir dünyada yaşamasına da hizmet etmiş olacak. Brisa olarak biz de bu tarihi yolculuğun bir parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.
Bundan sonraki süreçte Solar Impulse, Kahire (Mısır)-Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) uçuşuyla dünya seyahatini tamamlayarak dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kat eden ilk uçak olarak tarihe geçecek.
Teorik olarak sonsuz havada kalabilen uçakla Devr-i Alem
10 yılı aşkın AR-GE faaliyetlerinin ürünü olan Solar Impulse, tek bir damla fosil yakıta ihtiyaç duymadan, sadece güneşten aldığı ve lityum pillerinde depoladığı enerjiyle hem gündüz hem de gece uçabilen ilk uçak olma özelliğine sahip. Bu sayede teorik olarak sonsuz süre havada kalabilen Solar Impulse’ın ağırlığı sadece 2300 kg., yani bir binek otomobil kadar. 17 bin adet güneş panelinin yerleştiği kanat genişliğiyse 72 metre, yani bir Boeing 747’ninkinden daha uzun. Solar Impulse’ın daha dünya turuna çıkmadan kırdığı 8 rekoru bulunuyor. Bu rekorlara “bütün gece kesintisiz uçmayı ilk başaran”, “kıtalararası uçuşu ilk gerçekleştiren” güneş enerjili uçak gibi unvanlar dahil.
3 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayan tarihi dünya turunda Solar Impulse, Oman, Hindistan, Burma ve Çin’e uğradı. 28 Haziran’da Japonya’nın Nagoya kentinden havalanan uçak, beş gün beş gece boyunca Büyük Okyanus’un üzerinden uçarak 3 Temmuz’da ABD’nin Hawaii eyaletine ulaştı. Ardından, okyanus geçişinde öngörülemeyen bir şekilde fazla ısınan aküler nedeniyle Hawaii’de bakım ve test sürecine girdi. 2016 Nisan ayında bu süreci tamamlayan Solar Impulse Hawaii-Kaliforniya etabının ardından Mayıs ayında Amerika kıtası geçişine başladı. 11 Haziran’da New York’a, Atlantik Okyanusu kıyısına ulaşan Solar Impulse, 23 Haziran’da ise Atlantik Okyanusu geçişini tamamladı ve İspanya’nın Seville havalimanına indi. Son olarak Seville’den Mısır’ın Kahire şehrine ulaşan Solar Impulse, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi şehrinde tarihi dünya turunu tamamlamak üzere son kez havalanacak.
Dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kat eden ilk uçak, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecekler.
Solar Impulse, uğradığı ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilinci ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla hükümetlerle ortak kampanyalar yürütüyor. Solar Impulse’ın Türkiye Resmi Partneri Brisa, tarihi yolculuk boyunca, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekteki kullanım alanlarına ilişkin farkındalık yaratmak için çalışıyor.
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok