Skala Medya ile 2015 Medya Analizi

Bir yılı daha geride bırakmamıza günler kala, 2016 yılı için yeni planlar ve stratejiler çoktan çizilmeye başlandı bile. Türkiye için yoğun tempolu bir yıldı 2015… Siyasal, ekonomik ve sosyal alanda her yeni günde hep yeni bir gündemle geçirdik koca bir yılı. Hayatımızda bu süreçte en çok ilgi duyduğumuz şey yine medya oldu. Günde ortalama 4 saat televizyon izlememiz buna bir örnek olsa gerek. Biz de 2015’te özellikle medyada neleri izledik, hangi gazeteleri okuduk ve hangi radyolara kulak verdik sorusunu Skala Medya Planlama şirketinden Sinem Ceylan’a sorduk ve 2015’in medya analizini çıkardık. Skala Medya’nın hikayesini anlatır mısınız? 2013 yılının Nisan ayında kurulduk. 2015 Ekim sonu itibari ile baktığımızda ise Skala Medya’nın hem ciro olarak hem de marka sayısı olarak ciddi oranda artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde insan kaynağımız da bu süreçte hızlı bir büyüme ile 50 kişiye ulaşmış durumda ve her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Bugün Fortune 500 Türkiye listesine yer alan pek çok şirkete hizmet vermekteyiz. Özellikle 2014 yılından itibaren reklam veren portföyümüze Türk Telekom, Konya Şeker, Halkbank, Ağaoğlu, Kuveyt Türk, Sur Yapı, Torunlar GYO, Tepe Home gibi Türkiye’nin önde gelen pek çok şirketi dahil ettik. Diğer taraftan başta telekominasyon, inşaat ve finans sektörü olmak üzere, kendi sektörlerinde lider pek çok markaya hizmet veriyoruz. Marka karmamızdaki zenginlik her sektörde tecrübemizi arttırmamıza fırsat sağlıyor. Biraz rakamlardan konuşalım. Bu büyüme sürecini detaylandırabilir misiniz? Tabi, isterseniz öncelikle Skala Medya olarak mecralarda yer aldığımız reklam alanlarından söz edelim.  
    2014 Ocak - Aralık 2015 Ocak - Ekim Toplam
Televizyon / Ölçülen (30sn GRP)   9.776 26.793 36.569
Televizyon / Ölçülmeyen (Süre)   1.088.166 4.877.912 5.966.078
Gazete (St x cm)   294.921 695.946 990.867
Dergi (Sayfa)   588 621 1.209
Radyo (Süre)   882.401 2.092.360 2.974.761
OOH (Adet)   60.965 124.811 185.776
Sinema (Süre)   222.231 157.200 379.431
Tabloda detayları görüldüğü üzere sadece TV’de değil, alternatif tüm mecralarda markalarımız için oldukça geniş reklam alanı kullanmış durumdayız. Tabi bu durum hem optimum planlama hem de efektif satın almada büyük sorumluluk yüklerken, aynı zamanda güç ve tecrübe kazandırıyor. Türkiye’nin dinamik medya sahiplik, performans, fiyat yapısı ve erişim yapısını düşündüğünüzde bu operasyonun ne kadar hassas dengeler üzerine kurulu olduğunu görebilirsiniz. Türkiye medya yatırımlarına ve mecra dağılımına baktığınızda, gördüğünüz büyük resmi nasıl tanımlarsınız? Bilindiği üzere 2014 Toplam reklam yatırımları 6 milyara yaklaşmıştı. 2015 ilk 6 ayına baktığımızda ise yaklaşık %8 büyüyerek 4.2 milyar seviyesine ulaştı. TV mecrası %52’lik payını korumaya devam ediyor. Burada dikkat çeken en önemli değişim gazete, dergi ve radyo yatırımlarının düşerken internet yatırımlarındaki radikal artış ile birlikte sinema ve açıkhava yatırımlarının artmasıydı. Önümüzdeki yıllarda da dünya reklam yatırımlarındaki büyümeye paralel olarak Türkiye’deki yatırımların artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki yıllık medya yatırımı büyüme oranlarının Dünya ortalamasının üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Türkiye’de önümüzdeki dönemde de televizyon mecrasının ülke demografik yapısının da etkisiyle birincil mecra konumunda olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Digital yatırımlardaki artış ise artan bir trendde devam edecektir. Bu anlamda televizyon kendi alanını korurken , diğer yandan digitalle etkileşebilen ve entegre olabilen açıkhava gibi mecraların önünün daha açık olacağını öngörüyoruz. Basındaki azalmanın ise özellikle Y&Z kuşağı profilleri etkisiyle önümüzdeki dönemde de devam edeceği görülüyor. Televizyon Yılın ilk 8 ayında 8.7 share ortalaması ile Kanal D bu dönemi birinci kanal olarak kapatırken ; Fox Tv 8.4 share ortalaması ile ikinci kanal oldu. Eylül Ayı’nda yeni yayın döneminin başlaması ile beraber ATV 8.9 payla birinci sıraya otururken ; Star TV’de 8.75 lik payla ikinci sıraya yükseldi. İlk 8 ayı lider kapatan Kanal D Ekim Ayı itibariyle 4.sıraya geriledi. Tv 8 ‘in performansı ise 2014 yılının altında bir seviyede seyrediyor.   Dizi 2015’de damgasını vuran ilk üç dizi Star Tv’de yayınlanan "Paramparça", TRT’nin tarih içerikli dizisi "Diriliş" ve ATV’nin "Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz" oldu. Paramparça, Adults hedef kitlesinde 8.21 rating ortalaması ile ilk sırayı alırken ; ATV’de yeni bir dizi olmasına rağmen yüksek bir performans veren Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz 7.78 ortalama ile 3.sırada yer aldı.Bu dizinin performansını arttırarak yılı ilk iki arasında bitirmesini bekliyoruz.
# Dizi Channel Genre RTG 20+ ABC1
1 PARAMPARCA STAR TV DIZILER 8,21
2 DIRILIS ERTUGRUL TRT 1 DIZILER 7,99
3 ESKIYA DUNYAYA HUKUMDAR OLMAZ ATV DIZILER 7,78
4 KIRALIK ASK STAR TV DIZILER 7,56
5 ASK YENIDEN FOX TV DIZILER 7,27
6 KARAGUL FOX TV DIZILER 6,68
7 KARADAYI ATV DIZILER 6,36
8 KURTLAR VADISI PUSU KANAL D DIZILER 6,36
9 POYRAZ KARAYEL KANAL D DIZILER 5,76
10 KARA SEVDA STAR TV DIZILER 5,53
11 O HAYAT BENIM FOX TV DIZILER 5,4
12 GUNESIN KIZLARI KANAL D DIZILER 5,33
13 KIRAZ MEVSIMI SEVGILILER GUNU OZEL FOX TV DIZILER 5,18
14 KIRGIN CICEKLER ATV DIZILER 5,12
15 KADERIMIN YAZILDIGI GUN STAR TV DIZILER 4,94
16 KOCAMIN AILESI FOX TV DIZILER 4,93
17 KIRALIK ASK (OZET) STAR TV DIZILER 4,87
18 EVLI VE OFKELI ATV DIZILER 4,73
19 GULLERIN SAVASI KANAL D DIZILER 4,65
20 ASK YENIDEN (OZET) FOX TV DIZILER 4,61
Ocak – Ekim ortalama Rating (kaynak : Nielsen)   Ana Haber performansları Fatih Portakal ile ana haberde fark yaratan Fox Tv, ana haber kuşaklarında yılın ilk 3 çeyreğini birinci kanal olarak kapattı. Özellikle Ekim Ayı’nda performansını artıran ATV Ana Haber bülteni ana haber kuşakları arasında ikinci sırada yer alıyor. Ocak – Ekim Ortalama (kaynak : Nielsen)   Ölçülmeyen kanal share Ölçülmeyen kanallar tarafında yine haber ve çocuk kanallarının liderliği görünüyor. Çocuk kanallarında TRT Çocuk, haber kanallarında ise A Haber birinci sırada bulunuyor. Ocak – Ekim Ortalama (kaynak : Nielsen)   Gazete / Traj Hürriyet, Sabah, Posta ve Sözcü Gazeteleri toplam Türkiye tirajının % 45’ini almaktadır. Hürriyet Gazetesi ortalama günlük 364.000 tirajla birinci sıradaki yerini koruyor. Posta Gazetesi 354.000 tiraj rakamı ile ikinci sırada yer alıyor.     Radyo / Erişim TOP 20 Radyo   Tüm Kişiler Hedef Kitlesinde Radyo erişimlerinde Kral Fm’in liderliği devam ederken; ağırlıklı olarak ilk sıralarda Türkçe müzik yayını yapan istasyonlar yer alıyor.   Sinema İzleyici sayıları mevsimselliğe ve filmlere göre değişim gösteriyor. Diğer taraftan toplamda izleyici sayısının son yıllarda arttığını söylemek mümkün. İzleme alışkanlıklarında ise hala Türk filmlerine yoğun ilgi olduğunu görüyoruz.     OOH   Açıkhava yatırımları artmaya devam ediyor. Tabi bu noktada açık havanın teknoloji ile mükemmel entegrasyon kabiliyeti ve özgürlüğünün büyük etkisi var. Diğer taraftan bu sene Arvak araştırma ile birlikte artık açık hava da erişim bazlı planlama sürecine geçmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönem açık havanın medya planlarında daha rasyonel bir şekilde yer alacağı ve erişime nasıl bir katkı sağlayacağını da göreceğiz.   Bu değişen medya coğrafyasında satın alma sürecini nasıl yönetiyorsunuz? Günümüzde satın alma sürecinin her geçen gün daha karmaşık bir hale geldiğini biliyoruz. Fiyat yapıları mecra performanslarının da etkisi ile sürekli hareketli bir yapıya dönüşmüş durumda. Diğer taraftan arz/talep dengesi, erişim maliyetleri, dönemsel etkiler ise işimizi yakından etkiliyor. Bu noktada süreci daha yakından takip ediyor, rekabeti de analiz ederek, clutter içerisinde markalarımıza farkındalık sağlamayı önceliğimiz olarak görüyoruz. Ayrıca özel proje ve uygulamalar ile marka iletişim süreçlerini destekliyoruz. Sonuç itibari ile öncelikli olarak; markalarımızı doğru mecrada, doğru noktada, efektif fiyat ile optimum frekansta potansiyel tüketicisi ile buluşturmayı hedefliyoruz.      
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER