Reklam panoları evsizler için bir barınak olabilir mi?
Dünya çapındaki evsizlik sorunu, 50’lerden sonra giderek yükselen bir endişe kaynağı. Bu sıkıntıya çözüm bulmak, sosyo-psikolojik ve idari alanların koordinasyonunu gerektiren karmaşık bir mesele. 2014 yılında bir kickstarter projesi olarak ortaya atılan ‘Proje Gregory’ evsiz insanların temel barınma ihtiyaçlarını gidermek için en uygun cevapları bulmanın peşindeydi. Çözümleri; reklam panolarının ve reklam alanlarının evsizler için birer eve dönüştürülmesiydi.
Yapımı ve bakımı pahalı olmakla birlikte, kiralama maliyetlerinin de yüksek olduğu reklam panoları şehirleri dolduruyor. Projenin önerisi ise kentleri işgal eden bu yapıların işlevselliğini ve mekan olabilme potansiyellerini yaşam alanlarına dönüştürerek arttırmak.
Anasayfa'ya Dön
eğer reklam panolarının gece boyunca aydınlatılması için gereken elektriği x% oranında optimize etmeye çalışırsak, bu kazanılan enerjinin iç mekan kullanım ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabileceğini düşünüyoruzBu çalışmada, mevcut enerji ve su ızgaraları nedeniyle uygulanmasının kolay olduğu Slovakya’nın Banská Bystrica şehri pilot bölge olarak seçilmiş. Elbette projenin fiziksel olarak gerçekleştirilebileceği uygun yerler için daha çok araştırma gerekiyor ancak kentlerdeki reklam panoları yoğunluğu düşünüldüğünde her yerde uygulanmasının mümkün olduğu da görülüyor. Projenin öngördüğü partnerlik, ilgili reklam alanının gerçekleştirilmesi veya uzun vadeli kiralanmasına katılacak firmalara ve yatırımcılara odaklanıyor. Buna karşılık, kendi şirketlerinin web sitelerine ya da proje web sitesine doğrudan bağlantılar içeren diğer yayın materyallerine yerleştirebilecekleri resmi bir logo veriliyor. Projenin satılabilmesi için gerekli katma değer potansiyeli ise; projeye katılan şirketlerin ilişkili olduğu paydaşlarına sosyal sorumluluk bilincini sunma seçeneğinde yatıyor. Reklam panosunun üçgen şekli, iki odaya bölünen bir planla sonuçlanıyor. Birincisi, bir giriş holü, mutfak, çalışma masası, merdivenle çıkılan yükseltilmiş bir yatak ve onun altına yerleştirilmiş depo alanına sahip. İkinci bölüm, gardırop, tuvalet ve köşesinde lavabo bulunan bir duşun olduğu banyodan oluşuyor. Uygulama kısmı ahşap kirişler, beton tabanlar, yönlendirilmiş telli tahtalar, ahşap veya çelik merdivenler ve iki pencere ile çözülüyor. Proje kickstarter‘da aradığı finansmanı bulamamış. Gregory’nin de aradan geçen üç yılda bir başka işle görünür olmaması, projenin fikir aşamasında kaldığını gösteriyor. Her ne kadar bütçe bulamamış ve proje gerçekleştirilememiş olsa da fikir hala canlı ve mimarlar, tasarımcılar ve yenilikçi inşaat yöntemleri ve alternatif düzenlemeler üreten sanatçılar arasındaki etkileşimi teşvik eden bir tür açık kaynak niteliğinde. Haberin Kaynağı
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok