Pera Film’den Dünya AIDS Gününe özel program:Buradayım

Pera Film, 1-10 Aralık tarihleri arasında Dünya AIDS Günü’ne özel Buradayım! başlıklı bir film programı sunuyor.

Pera Film, 1-10 Aralık tarihleri arasında Dünya AIDS Günü’ne özel Buradayım! başlıklı bir film programı sunuyor.

Ücretsiz olarak sunulan programda, sanatçıların ve aktivistlerin 1980’lerin başından günümüze HIV/AIDS ile yaşamlarını ve bu yaşamın siyasal bedelleriyle nasıl başa çıktıklarını inceliyor.

Pera Film’in, dünyada milyonlarca insanı etkileyen HIV/AIDS ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla sunduğu program kapsamında üç film ve iki ayrı video seçkisi sinemaseverler ile buluşuyor. Program kapsamında gösterilen filmler arasında Mapplethorpe: Fotoğrafa Bak! (Fenton Bailey, Randy Barbato, 2016), Hayatta Kalmak İçin (David France, 2012),Kalp Atışı Dakikada 120 (Robin Campillo, 2017) bulunuyor. Electronic Arts Intermix’in hazırladığı Ev Yapımı: HIV/AIDS'e Karşılık Video Sanatı başlığı altında toplanan seçki, dört kısa videodan oluşuyor. Visual AIDS’in düzenlediği Sanat(sızlık) Günü projesinin son durağı Alternatif Sonlar, Radikal Başlangıçlar video seçkisi ise yedi videoyu görünür kılıyor.

Buradayım! film programında yer alan Mapplethorpe: Fotoğrafa Bak! (Mapplethorpe: Look at the Pictures) adlı belgesel, Amerikalı sanatçı Robert Mapplethorpe’la ilgili çekilen ilk kapsamlı ve uzun metrajlı yapımı oluşturuyor. Yapımın yönetmen koltuğunda Fenton Bailey ve Randy Barbato ikilisi oturuyor. Direncin, mücadelenin ve örgütlenmenin çarpıcı bir örneği olan ABD belgeseli Hayatta Kalmak İçin (How to Survive a Plague) HIV pozitif olan bireylerin toplumsal ayrımcılığa karşı verdiği mücadeleyi ve bu dönemde ABD politikalarıyla karşılaşılan husumeti gözler önüne seriyor. Yönetmenliğini David France’ın yaptığı belgeselin, 85. Oscar Ödülleri’nde “En İyi Belgesel” kategorisinde adaylığı bulunuyor. Kalp Atışı Dakikada 120 (120 BPM), 1990’ların başlarında Paris’te bir grup aktivistin HIV/AIDS tanısıyla yaşayan insanlar için başlattığı savaşı konu ediniyor. Büyük ilaç şirketlerinin karşısına cesur ve müdahaleci eylemlerle dikilen bu ekibe yeni katılan Nathan’ın, grubun radikal baş belası Sean’a olan tutkusu etrafında gelişen filmin yönetmenliğini Robin Campillo üstleniyor.

Ev Yapımı: HIV / AIDS'e Karşılık Video Sanatı (Home Video: Media Art in Response to HIV/AIDS) başlıklı seçkide yer alan dört video, sanatın, bakımın, ailenin ve yuvanın kesişim noktalarını araştıran çalışmalar yaratmak için tüketici video teknolojisini kullanan “ev videosu” kavramına odaklanıyor. Seçki kapsamında sunulan Perşembe İnsanları(The Thursday People) film ve video yönetmeni George Kuchar’ın arkadaşı, sevgilisi, çalışma arkadaşı ve yönetmen Curt McDowell’ın ölümünü konu ediniyor. WAVE tarafından yapılan kolektif film Bizim Umurumuzda (We Care), HIV/AIDS hakkında araştırmalar yapan yedi kadının altı ay boyunca bakıcılar ve AIDS’le yaşayanlarla gerçekleştirdikleri toplantıları belgeliyor. Charlie Ahearn yönetmenliğini yaptığı Martin Wong’un Portresi(Portrait of Martin Wong)’nde sanatçı Martin Wong’u, Lower East Side’daki dairesinde ve stüdyosunda belgeliyor, Wong’un resimlerinde yer verdiği Lower East Side ve Chinatown mahallelerini çekiyor. Şehirde Bir Yer: Evdeki Üç AIDS Hikâyesi (A Place in the City: Three Stories About AIDS at Home), 21. yüzyılda AIDS ile yaşarken sanatçıların ve aktivistlerin bakım, aile ve ‘ev’ fikrini nasıl genişlettiğine odaklanıyor. Filmin yönetmenliğini Nate Lavey ve Stephen Vider üstleniyor.

Alternatif Sonlar, Radikal Başlangıçlar (Alternate Endings, Radical Beginnings), Visual AIDS’in 28 yıldır düzenlediği Sanat(sızlık) Günü projesinin son durağını oluşturuyor. Visual AIDS adına küratörlüğünü Erin Christovale ve Vivian Crockett’ın üstlendiği program siyahilerin süregelen AIDS anlatılarını öne çıkarıyor. Video programı için kısa videolar üretmeleri istenen sanatçılar arasında Mykki Blanco, Cheryl Dunye, Ellen Spiro, Reina Gossett, Thomas Allen Harris, Kia LaBeija, Tiona Nekkia McClodden ve Brontez Purnell bulunuyor. Üretilen projeler, HIV pozitif olan genç baş karakterlerin samimi düşüncelerini, ABD’nin güneyinde HIV/AIDS aktivizmiyle ilgili değerlendirmeleri, AIDS arşivlerinde yer alan mirasların ve günümüzle olan bağlantıların araştırılması gibi konuları içeriyor. Projeyi oluşturan yedi video bir arada ele alındığında, sürmekte olan HIV/AIDS tanısının derinden etkilediği sesleri toplayan bir platform görevi görüyor.

Pera Film’in Buradayım! film programı, 1- 10 Aralık tarihleri arasında ücretsiz izlenebilir.

#perafilm #Buradayım #WorldAIDSDay

Program Detayları

1 Aralık Cuma

19:00 Mapplethorpe: Fotoğrafa Bak! | Mapplethorpe: Look at the Pictures

21:00 Kalp Atışı Dakikada 120 | 120 BPM (120 Beats Per Minute)

2 Aralık Cumartesi

14:00 Alternatif Sonlar, Radikal Başlangıçlar | Alternate Endings, Radical Beginnings

16:00 Hayatta Kalmak İçin | How to Survive a Plague

3 Aralık Pazar

16:00 Mapplethorpe: Fotoğrafa Bak! | Mapplethorpe: Look at the Pictures

18:00 Hayatta Kalmak İçin | How to Survive a Plague

9 Aralık Cumartesi

18:00 Ev Yapımı: HIV/AIDS'e Karşılık Video Sanatı | Home Video: Media Art in Response to HIV/AIDS

10 Aralık Pazar

14:00 Alternatif Sonlar, Radikal Başlangıçlar | Alternate Endings, Radical Beginnings

15:00 Ev Yapımı: HIV/AIDS'e Karşılık Video Sanatı | Home Video: Media Art in Response to HIV/AIDS

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER