Papara yurtdışına açılıyor.
Yeni yılda 80 ülkeye para transferi yapmaya hazırlanan Papara, gelecek yıl Rus turistlerin Türkiye’de nakitsiz tatil yapmalarını sağlayacak.
Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan Papara, büyüme hızını artırıyor. 2016’da faaliyete geçen Papara, bir yıl gibi çok kısa bir sürede 1 milyar TL’lik finansal işlem hacmi ve 450 bin kullanıcıya ulaştı. Şirket 2018 yılında Kuzey Afrika, Rusya, Azerbaycan ve Avrupa’da faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Papara’nın 2019 hedefi ise Türkiye’de 10 milyar TL’lik hacim ve 3 milyon aktif kullanıcı.
Papara Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed F. Karslı, öncelikli olarak Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarına ürünlerini götürmek istediklerini açıkladı. Rusya ve Tunus'ta bir finansal kurum ve Azerbaycan’da bir banka ile faaliyetlerinin sunulması konusunda anlaşan şirket, Avrupa’da da elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermek üzere lisans başvurusu yapmaya hazırlanıyor. Bu çalışmalar için gelecek yıl 20 Milyon TL’lik yatırım yapılması planlanıyor.
Karslı, Papara’nın sunacağı uluslararası para transferi hizmetlerinin geleneksel uygulamalardan yaklaşık yüzde 80 daha ucuz olacağını belirterek şunları söyledi: ”Ebeveynler yurtdışında okuyan çocuklarına, ülkemizde çalışan yabancılar ülkelerine para göndermede sorunlar yaşıyorlar. Maliyetlerin çok yüksek olması ve hizmetlerin sınırlı sayıda kurum tarafından sağlanması sebebiyle çok büyük bir hacim kayıtdışı kalıyor. Uygun maliyetli ve kolay erişilebilir hizmetler sunarak mikro ölçekli para transferlerinde söz sahibi olmak istiyoruz.” diyor.
Karslı, Papara’da 10 bine yakın Azeri vatandaşının hesabı olduğunu vurgulayarak, bu bölgelerde büyümeleri için fırsatlar olduğunu kaydediyor. Türkiye’nin Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere açılan bir kapı olduğunu ifade eden Karslı, global rakiplerine kıyasla bir Türk şirketi olarak bu pazarlarda daha avantajlı olduklarına inanıyor. 2018 yılında bölge coğrafyasında da aynı ivme ile büyümeyi hedeflediklerini söylüyor.
10 Yıl İçinde Para Tarih Olacak
Dünyada 10 yıl içinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde nakit kullanımı kalkacak. Karslı’ya göre Avrupa’da nakitsiz topluma en kolay geçebilecek ülke ise Türkiye. Sebebini ise Türkiye’de çok fazla kart kullanıcısı olması ve genç nüfusun teknolojiye kolay adapte olmasına bağlıyor.
Karslı, Çin’de nüfusun yüzde 80’inin özellikle perakende sektöründe nakitsiz olarak, mobil cüzdanlar ile alışveriş yaptığını belirtiyor. Karslı, nakitsiz topluma geçişte bankacılık sisteminin dışında kalan kesimin işini kolaylaştırmak için dijital ödeme şirketlerinin artacağını ve blokchain gibi teknolojiler ile birlikte devletlerin nakit kullanımının önüne geçecek atılımlar yapacağını ifade ediyor.
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok