Online Platformlar Marka Bilinirliğini Güçlendirir
Son bir yıl içinde e-ticaret pazarının büyüklüğü 23 Milyar TL’ye ulaştı. 2012 yılında gerçekleşecek toplam büyümenin ise bunun iki katı olacağı tahmin ediliyor.Tüketiciler artık geleneksel satın alma yöntemlerini yavaş yavaş terk etmeye başladı. Müşteriler ise perakendecilerden, örnek alışveriş tecrübeleri, mobil erişim ve sosyal etkileşim gibi taleplerde bulunuyor.Günümüzün değişen bu alışveriş eğilimlerini ve bu eğilimlerin markalara olan katkısını, alanında 15 yıllık bir deneyime sahip, “It’s Just Shopping” (Sadece Alışveriş) kitabı yazarı ve The e-Tailing Group Başkanı Lauren Freedman’a sorduk.
e- ticaretin son dönemlerde bu kadar ilgi görmesinin en önemli sebepleri nelerdir?
e-ticaret son zamanlarda ciddi bir yükselişte. Bunun temelinde yatan en önemli sebepleri, zaman kazandırması, sunduğu rahatlık, özellikle mobil alanda artan erişim noktaları olarak sayabiliriz. Değişimin yarattığı hızlı hayat temposunda insanlara zamandan ve mekandan bağımsız sunulan her ürün/hizmet ilgi görüyor. Bunların başında da e-ticaret geliyor.
e ticaret uygulamaları markanın tanınırlığına nasıl etki ediyor?
Nihai araştırma aracı olarak e-ticaret ve çok kanallı perakendeciler özellikle büyük önem taşıyor.
Mağaza stoğuna ulaşmaya yarayan ön-alışveriş, farklı çeşitlerin öncelikli temini ve ürün durumunu öğrenebilmek, e-ticarette çok önemlidir. E-ticaret sektöründe perakendeciler, sunduğu ürün çeşitliliği, satış destek faaliyetleri ve tanıtım stratejileri yoluyla kendilerini ifade edebilir ve farklılaştırabilirler.
Web odaklı pazarlama stratejilerinin markalara katkısı nedir?
Web bazlı yerine online pazarlama stratejileri olarak ele almak lazım konuyu. Sosyal medyadaki girişimlerin erişimi artırdığı açıkça görülüyor. Online ortamda yapılan ürün değerlendirmeleri ve yorumları, sosyal ağlardan yapılan paylaşımlar, blogların etkisi artıyor. Bir tek 2011 yılına göre 2012 yılında Twitter üzerinden yapılan pazarlamada az da olsa bir gerileme gözlendi.
Burada en önemli unsur; online ortamda yapılan her girişimin ölçümlenebilmesi. Amerika’da yapılan ve Nisan 2012’de yayınlanan 11.Perakende Araştırması verilerine bakarsak: “Sosyal medya, müşterilerimizle aramızdaki bağı güçlendirdi” diyen girişimcilerin oranının %84 olduğunu görüyoruz. Araştırmaya katılanların %60’ı ise sosyal medyayı ölçümleyebildiğine ve Ar-Ge yatırımlarının performansını takip edebildiğine vurgu yapıyor.
Daha fazla hedef odaklı e-posta programları yönetmek, genişletilmiş satış destek faaliyetleri yürütmek, navigasyon dahil arama mekanizmalarını genişletmek ve içerik yönetimi yapmak bugün online platformda marka bilinirliğini güçlendirecek başlıca unsuları oluşturuyor.
Son dönemde kazandıran perakende taktikleri neler?
Google’a bağımlı tüketiciler için “arama” büyük önem taşıyor. Perakendede dönemsel promosyonlar olduğu sürece satış kaçınılmazdır. E-posta yoluyla bilgilendirme hâlâ önemli bir rol oynuyor. Sepet başına düşen ortalama sipariş büyüklüğünü sürdürmek için çapraz satış faaliyetleri de etkili. Ürün incelemeyi kolaylaştıran yaklaştırma (zoom) özelliği ve alternatif görünümler dahil olmak üzere zengin medya taktikleri müşterilere satın alma sürecinde kolaylık sağlıyor.
Başarılı bir e-ticaret teşebbüsü oluşturmanın olmazsa olmaz kuralları var mıdır? Girişimcilere neler tavsiye edersiniz?
Başarılı bir e-ticaret girişiminin olmazsa olmazları:
• Güçlü değer üretimi, marka konumlama,
• Örnek hizmet yaklaşımı,
• Standartları ve kategori merkezli unsurları destekleyen müşteri deneyimi,
• Tüm noktalara erişim (mobil, sosyal medya).
Başarınız müşterinizle aranızda kurduğunuz deneyim bazlı ilişki yönetimine, sizi rakiplerinizden farklılaştıran örnek hizmet yaklaşımınıza ve ulaşılabilir olmanıza bağlı. Bunun için şirketlere önerim karlılığı önceliklendirilmiş ve konumlandırılmış taktikler olarak düşünmeleridir. Hedeflerine hizmet edecek, önceliklerini belirleyen, müşteri beklentilerinin ötesine geçecek sağlam bir yol haritaları olsun. Şirketlerine üstün satış deneyimi sağlayan farklı ve düzenli satış destek faaliyetleri uygulamaktan çekinmesinler. Gelişmekte olan pazarlama tekniklerini takip etsinler. Müşterilerin ilgisini çekmek ve onlara ulaşmak için sosyal ağları keşfetmeye zaman ayırsınlar. Müşteri davranışlarını ve satış destek faaliyetlerini anlamak ve gelecekteki müşteri taleplerini analiz edebilmek için veri yatırımı yapsınlar. Günümüzün rekabetçi ortamında dikkat çekmek ve başarılı olmak için iş sonuçlarını kesinlikle ölçümlesinler.
Gelecekte e-ticaret, geleneksel ticareti öldürebilir mi? Markaları nasıl bir gelecek, nasıl bir platform bekliyor?
Bu gelecekte mümkün olabilir belki ama büyük olasılıkla perakendenin %90’ı bir süre daha mağazalarda işlem görüyor olacaktır. Sizin yakın gelecekte daha çok tanık olacağınız şey, zayıf marka ve dükkanların küçülmesi ve ortadan kalması olacaktır. n
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok