Networking'in profesyonel hali: Business Networking
Elif Tütüncü
Günümüzde gittikçe yaygınlaşan ve daha çok kitleye hitap eden bir meslek kolu ''Networking''. Bu meslek kolunu kısaca iş ilişkisi kurma, bu ilişkiyi koruma, yönetme ve sonuçlar üretme metodu olarak tanımlayabiliriz. BNI (Business Network International) da networking hizmetini profesyonel anlamda sunan dünyadaki tek şirket. Biz de The Brand Age olarak; şirketin faaliyetleri ve yapılanmasını, bu iş modelinin neleri beraberinde getirdiğini BNI Türkiye Ülke Direktörü Ayşe Aslan'a sorduk.
Networking aşina olduğumuz bir terim, peki Business Networking nedir?
[caption id="attachment_25286" align="alignright" width="286"] BNI Türkiye Ülke Direktörü Ayşe Aslan[/caption]
Business Networking, çevrenizdeki iş ya da kişisel kontaklarınızın size düzenli iş akışı yaratmasını sağlayan bir pistondur. Size ve işinize yeni referans kanalları yaratan, iş hayatınızdaki ilişkileri, verimli hale getirmenizi sağlayan bir stratejidir. Her iş sahibinin business networking kavramı ile ilgili farkındalığı iş hayatındaki başarısı ve sürdürülebilirliği açılarından hayatidir. Business Networking – İş İlişki Ağı oluşturma da diyebileceğimiz bu kavram, ciddi bir iştir, aktif, dinamik ve sistemli olmayı gerektirir.
Bu konsept çok basit bir iş gibi görünebilir. Networking, insan ilişkilerine yapılan bir yatırımdır. İnsan ilişkisi kurmak, korumak, inşaa etmek ve yönetmek bir süreç gerektirir ve bu süreç, tahmin edildiğinin aksine, karmaşıktır. BNI, bu konseptin dünyadaki yaratıcısı olarak iş sahiplerine, bu süreçleri en sistematik bir şekilde nasıl yönetmeleri gerektiğini, disiplinli bir yapı içinde öğretir ve uygulama alanı yaratır.
Business Networking bir stratejidir: her tanışıklığınızın uzun vadeli, anlamlı, derinlikli, karşılıklı fayda ve desteğe dayalı, işinize ve size değer katan bir ilişkiye dönüşmesi için yapılması gereken kurallar dizisidir. Dediğim gibi, iş sahibi için önemli bir pistondur ve bu kavramın nasıl kullanılması gerektiğini stratejik olarak çok iyi bilmek gerekir.
Hangi alanlarda faaliyetlerinizi sürdürüyorsunuz?
Dünyanın en büyük girişimciler birliği de diyebileceğimiz Business Networking International - BNI, iş sahiplerinin ve mesleğinde uzman profesyonellerin işini büyütmek için bir araya geldiği son derece şeffaf bir platform. Referans ile pazarlama yöntemine ilişkin yaptığımız akademik çalışmalar ve 32 yıllık geçmişimiz ile yarattığımız özel bir ‘iş yapış’ modelini iş sahiplerine sunuyoruz. Business Networking yani iş ilişkisi kurma, inşa etme, yönetme ve koruma. Tüm çalışmalarımız, eğitimlerimiz ve üyelere sunduğumuz dokümanlar da bu özel konu çevresinde konumlandırılmış durumda. 30 yılı aşkın tecrübemiz, sahip olduğumuz global ağımız, üyelerimize sunduğumuz eğitimler ve üyelerin online olarak da dünyanın heryerindeki diğer başarılı iş sahibi olan BNI üyeleriyle iş yapmaları için yapılandırdığımız BNI Connect online platformu ile de Türkiye’deki iş sahiplerini dünyanın her bir yanından girişimcilerle bir araya getiriyoruz.
Marka yapılanmanız ne şekilde? Kaç ülkede, kaç şube olarak hizmet veriyorsunuz?
BNI, ‘Business Networking’ kavramının yaratıcısı olarak bilinen Dr. Ivan Misner tarafından 1985 yılında ABD’de kuruldu. Ve o tarihten bu yana hızla büyüdü. ABD dışında ilk olarak Kanada’da ve İngiltere’de uygulanmaya başladı. Ardından tüm Avrupa’ya hızlı bir şekilde yayıldı. Platform, öncelikli olarak İngilizce konuşulan ülkeler olmak üzere, zaman içinde tüm dünyada kabul gördü. Referansla pazarlama organizasyonu olarak da adlandırılan sistemin, şu anda 73 ülkede 847 franchise bölgesi ve 210+ bin aktif üyesi bulunuyor. 2016 senesinde yıl sonu itibariyle, organizasyonun dünya genelindeki üyeleri arasında 8,8 milyon adet iş yönlendirmesi yapılmış ve bu da 11 milyar doları aşan bir iş hacminin oluşmasını sağlamıştır.
Business Networking yani referans pazarlaması nasıl yapılıyor? İş sahiplerine ne gibi faydalar sağlıyor?
Business Networking yani ‘referans pazarlaması’ kavramını size bir örnek ile açıklamak isterim. Örneğin; bir iş sahibi eğer ortalama 5 yıldır iş hayatı içindeyse, yaklaşık 1000 kişiyi tanıyor. Ancak bu 1000 kişilik tanışıklığı nasıl yöneteceğini, onları nasıl bir iş yönlendirme kaynağına dönüştüreceğine dair bir strateji kurgulayamıyor. Çevresindeki bu binlerce iş sahibinin çok azı, onu bu hizmete ihtiyacı olan diğer iş sahiplerine tavsiye ediyor. İşte BNI, üyelerine referans pazarlaması kavramı ile bu stratejiyi öğretiyor. Sosyal sermaye olarak tanımladığımız bu birikimi, nasıl yöneteceğini, buna nasıl yatırım yapacağını aktarıyor; bu yatırımı nasıl koruması ve takip etmesi gerektiğine ilişkin bir yol haritası sunuyor. Bu sistem ile iş sahiplerinin son derece ihtiyacı olan bir sorunu gündeme aldığımızı ve çözüm sunduğumuzu düşünüyorum
Yurt dışıyla kıyaslayacak olursak, networking konusunda benzer veya farklı yaptığımız uygulamalar neler?
BNI olarak bizim tek bir ürünümüz var: Referans Pazarlaması. Bir iş ilişkisi nasıl kurulur, nasıl korunur ve bu ilişkiler nasıl anlamlı, derinlikli ve uzun vadede birbirine fayda sağlayan, iş sahiplerinin işlerine ve kendilerine değer katan hale dönüştürülebilir bakış açısı ile çalışıyoruz. Bu nedenle dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin sistem farklılaşmıyor. Aksine aynı amaçla hareket ettiğimiz için bizi daha çok birbirimize bağlayarak, aynı dili konuşur hale getiriyor.
Farklı diller, farklı dinler, farklı kültürler, farklı kıtalar, farklı ülkeler: ama hepimizin iş yapış biçimi aynı. Referans! Herkes tanıdığı, bildiği, güvendiği, işini iyi yaptığına inandığı insanlarla iş yapmak istiyor. 20 ülkede 12 bin iş sahibine ‘Müşterilerinizi en çok nasıl elde ediyorsunuz?’ diye sorduk. Ankete katılanların yüzde 98’i, ‘müşterilerimin hepsini referanslarla elde diyorum’ cevabını verdi. Yani 100 iş sahibinin 98’i işini müşterilerinin yönlendirdiği diğer kişilerden, çevresinden ve tanıdıklarından alıyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin, herkes referansla iş yapıyor. Türkiye’de ise bu durum daha sık görülüyor.
BNI Türkiye’den bahseder misiniz? Ne zaman kuruldu?
BNI, Türkiye’de, 2012 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Organizasyon ile tanışmam İngiltere’de yaşadığım döneme denk geliyor. 2007 yılında Londra’da kendi emlak ofisim vardı. Ofisimin mülk sahibinin daveti üzerine bir BNI toplantısına katıldım. Toplantıda grubun enerjisine ve aralarındaki sinerjiye o kadar hayran kaldım ki, o gün BNI’a üye olmaya karar verdim. BNI’ın sağladığı katkılarla hem işimi, hem kendimi ve hem de çevremi geliştirdim. Yaklaşık 20 bin üyesi olan BNI İngiltere’de, üyelere özel etkinliklerden bir tanesine katıldığım sırada, BNI Avrupa Direktörü Türkiye’de de var olmak istediklerini duyurdu. Sonrasında da bana onları Türkiye’de temsil etmem konusunda bir teklif sundular. Ardından süreç hızlandı. Gerekli eğitimlere katılıp, yeterliliğimi aldıktan sonra 2012 yılında Türkiye ofisini resmi olarak açtık.
BNI Türkiye şimdiye kadar kaç iş yönlendirmesi yaptı?
Daha ilk yılında “dünyadaki en hızlı büyüyen ülke” unvanına sahip olan BNI Türkiye olarak, şimdiye kadar üyelerimizin yaptığı 58 binin üzerinde iş yönlendirmesi ve 293 Milyon TL’yi aşan değerdeki iş hacmiyle, hatırı sayılır bir başarı yakaladık. 2016 yılında İstanbul’daki gruplarımızla 672 toplantı düzenledik üyelerimize 210 saati aşkın eğitim verdik. BNI toplantılarında, 2016 yılında 4 bin 225 iş sahibini misafir olarak ağırladık. Ülkemizde referans pazarlamasını, özel bir iş ilişkisi kurma metodu olarak sunan BNI Türkiye olarak, geçen sene 26 binin üzerinde iş yönlendirmesi ile, kayıt altına alabildiğimiz 36 Milyon TL’nin üzerinde iş hacmi yaratılmasına imkan sunduk.
Önümüzdeki dönemlerde ne gibi hedefleriniz olacak?
BNI’ı daha geniş kitlelere tanıtarak daha çok KOBİ’ye ulaşmayı hedefliyoruz. 2025’e kadar üyelerimiz arasında yıllık 300 milyar TL’lik iş hacmini sağlamayı hedefliyoruz. 20 bin başarılı iş sahibini mentörlük yapan girişimciler haline getirmek istiyoruz. Bu amaç için farklı şehirlerde de varlık göstereceğiz. İlk olarak nüfusu 1 milyonun üzerindeki Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük kentlerde ofis açmak istiyoruz. Yakın bölgelerde birden fazla franchise vererek bölgeler arası sinerji oluşturmayı arzuluyoruz. Bir diğer hedefimiz ise 2018 Eylül ayına kadar sekiz ilde, 16 franchise ile faaliyetlerimizi sürdürmeye başlamak.
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok