“MZV Gençlik Zirvesi” geleceğini tasarlamak isteyen gençleri ilham veren isimlerle buluşturdu
21. yüzyılda gençlerin yaşam ve kariyerlerine en doğru biçimde yön verebilmeleri için yeni yetkinliklere sahip olması gerektiğine inanan ve bu konuda Türkiye’nin en kapsamlı eğitim programına imza atan Mehmet Zorlu Vakfı (MZV), farklı yollardan geçerek başarıya ulaşmış kişilerin yaşam hikâyelerinin paylaşıldığı, PSM’de düzenlenen “MZV Gençlik Zirvesi”nde Türkiye’nin geleceği olan gençleri bir araya getirdi.
Gençlerin değişim ve dönüşümün her geçen gün daha da hızlandığı günümüz dünyasına hazır olmaları için sadece okulda verilen eğitimlerle yetinmemeleri, aynı zamanda yaşam becerileri ve adaptasyon yetkinliklerini de geliştirmeleri gerekiyor. Bu anlayış doğrultusunda, bu yılın başında kapsamı ve içeriği ile Türkiye’de bir ilk olan “21. Yüzyıl Yetkinlikleri” Eğitim Programı’nı hayata geçiren Mehmet Zorlu Vakfı (MZV), gençlerin kariyerlerine başlamalarını kolaylaştıracak çalışmalarına devam ediyor.
Bu doğrultuda 6 Kasım Pazar günü, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde,düzenlenen “MZV Gençlik Zirvesi’ne; Zorlu Holding İnsan Kaynakları Grubu Başkanı Necmi Kavuşturan’ın yanısıra, Prof. Dr. Erhan Erkut, Prof. Dr. Yankı Yazgan, Prof. Dr. Selçuk Şirin ve Emin Çapa gibi kendi alanında uzman birçok isim konuşmacı olarak katıldı. Geleceğe ve kariyere hazırlık, tasarım odaklı düşünme, özgüven ve hayal kurmanın gücünü anlatan farklı konularda birbirinden değerli konuşmacılar bilgi, deneyim ve tecrübe aktarımında bulundu.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Zorlu Holding İnsan Kaynakları Grubu Başkanı Necmi Kavuşturan, “MZV Gençlik Zirvesi’nin gençlerimizin hayatında önemli bir kilometre taşı olmasını ve onları hayal ettikleri kariyer yolunda cesaretlendirerek konuşmacılarımızdan aldıkları ilham ile hedeflerine çok daha sıkı bir şekilde sarılmaya teşvik etmesini umuyoruz. Bugün maalesef üniversitelerin mezun ettiği öğrenciler ile ülkenin ihtiyacı olan yetkinlikteki işgücü birbiri ile tam olarak örtüşmüyor. Gençlerimizin yetkinlikleri gelişmeden iş hayatına başlamaları ise hem kendileri, hem kurumlar için sorun oluşturuyor. Oysa bugün gençlerimiz son derece rekabetçi ve yenilikçi bir dünyada yerlerini almak durumundalar. İnovasyonu merkezine almış yepyeni bir dünya ile karşı karşıya olan gençlerden beklenen şeyler 30-40 yıl öncesinden çok farklı. Bugün karmaşıksorunlara esnek çözümler üreten, etkili iletişim kuran, akan bilgiyi yöneten, takım halinde çalışabilen ve bilgiyi yorumlayabilen bir insan kaynağı talebi var. Fakat tüm bunları, içerik odaklı üniversite sisteminin karşılamasını bekleyemeyiz. Şirketlerin ve STK’ların katkısı büyük önem taşıyor. Bu yılın başında MZV tarafından hayata geçirdiğimiz ‘21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nın çıkış noktası da çağın gerektirdiği bu yetkinliklerin gençlerimize kazandırılması fikriydi. Biz de Zorlu Holding olarak bu eğitimle sadece kendiinsan kaynağımıza yönelik bir yatırım yapmakla kalmayıp aynı zamanda tüm iş dünyası için önemli bir sorun olan insan kaynağının gelişimine de katkı sağlamışolduk. Programı hayata geçirirken hayalimiz eğitim programımızı farklı yollardan geçerek başarıya ulaşmış kişilerin yaşam hikâyeleri ve yaşamdan aldıkları derslerin paylaşılacağı bir zirve ile tamamlamaktı. Deneyim paylaşımının böyle bir eğitimin ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz. Bugün gençlerimizle birlikte bu heyecanı paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.
“Toplumdan aldığımızı topluma verme düşündeşindeyiz”
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Zorlu ise Gençlik Zirvesi’nin, gençlerin hayal ettikleri kariyer yolunda önemli bir rehber olmasını temenni ettiğini belirterek, “Zorlu Holding olarak, eğitim alanında verdiğimiz destekleri her geçen gün daha da geliştirmeye devam ediyoruz. Biz toplumdan aldığımızı topluma verme düşüncesinde olan bir grup olarak bu konudaki sorumluluğumuzun farkındayız. Başlattığımız 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programını da bu düşünceyle hayat geçirdik. Son 20 yılda bilginin, 21. yüzyılın en büyük gücü olduğuna bizzat şahit olduk. Gençlerimizin bu bilgiyi doğru kullanabilmeleri için çağın gerektirdiği yetkinliklere sahip olması gerekiyor. Onları çağın gerektirdiği şekilde yetiştirmek, geleceğe ve iş dünyasına hazırlamak bizim en önemli sorumluluğumuz. Bu zirve gençlerimizin hayatında önemli bir dönüm noktası, kariyerleri için benzersiz bir rehber olacak.” şeklinde konuştu.
“Türkiye, OECD yetişkin becerisi araştırmasında son sırada”
Geçmişten günümüze yeteneklerin gelişiminden bahseden MEF Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut ise; formal eğitimin, genetiğinde ‘yaparak öğrenme’ olan insanoğlu için yetersiz kaldığını söyledi. OECD yetişkin becerileri araştırması sonuçlarına da değinen Erkut, Türkiye’nin; okuduğunu anlama, sözel beceri, sayısal beceri ve teknoloji yoğun ortamda problem çözebilme gibi temel konularda dünya sıralamasında en sonda yer aldığını ifade etti. Bu sorunların geleceğe dönük çözümü için problem çözme, kritik düşünme ve yaratıcılık konularının önemli olduğuna dikkat çeken Erkut, “21. Yüzyıl yetkinlikleri tam da bu noktaya yoğunlaşıyor. Öğrenme ve inovasyon, yaratıcılık ve işbirliği, yaşam ve kariyer, bilgi, medya ve teknoloji eğitimlerimizin temelini oluşturuyor. Başarı ve mutluluk için gereken beceriler günümüzde hızla değişiyor. Bugün tarihteki en zor yetenek hazırlığı dönemindeyiz. Artık en önemli yetkinlik; adaptasyon yani evrilebilme. Dolayısıyla gençlere sesleniyorum; artık top sizde! ” dedi.
“Networking bir şehir imecesi”
Business Networking Akademi Kurucusu ve yazar Ertuğrul Belen ise, Zirvede, networking nedir, doğrusu yanlışı nasıldır konusunda gençlere deneyimlerini aktardı. Doğru networking sayesinde başarılı işbirlikleri kurulabileceğini belirten Belen, “Networking aslında bir şehir imecesi. Doğru bağlantıyı kurmak için kendi çevreni doğru belirlemek, ihtiyaç anında değil ilgi alanına göre ilişki kurmak gerekiyor. Yakınlık oluşturmak için destek, takdir, işbirliği ve arkadaşlık sıralaması önemli.” dedi.
“21. Yüzyıl Yetkinlikleri” eğitim programı ilk yılını başarı ile tamamladı
MZV’nin eğitim odaklı faaliyetleri çerçevesinde bu yıl ilk defa düzenlemeye başladığı “21. Yüzyıl Yetkinlikleri” temalı ücretsiz eğitim programı ilk yılını başarı ile tamamladı.“MZV Gençlik Zirvesi” ile tamamlanan bu yılki eğitim programına, İstanbul’daki üniversitelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfına devam eden MZV bursiyerleri katıldı.
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut tarafından yürütülen eğitim programında öğrencilere akademik, teknik ve profesyonel bilginin yanı sıra yetkinliklerini geliştirmelerine dönük destek verildi. Kapsamı ve içeriği ile Türkiye’de bir ilk olan “21 Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı” konvansiyel eğitim programının yanı sıra sunduğu online içerik ile de çok sayıda öğrenciye ulaştı.
Ders ortamında eğitim, online destek, bitirme projesi, yaz dönemi stajı, staj sonrası deneyim paylaşımı gibi aşamalardan oluşan program; “Kariyer Planlama”, “Yetkinlikler”, “Excel ile Modelleme” ve “Girişimcilik” gibi ana başlıklarda gerçekleştirildi. Programda özellikle yetkinliklerin geliştirilmesi için bireysel projeler ve grup projeleri gibi birçok uygulamaya da yer verildi. MZV web sitesi üzerinde oluşturulan bursiyer girişi ile öğrenciler eğitimlerin online bölümlerini gerçekleştirebilirken ödev paylaşımı yapma imkanına da sahip oldular. Derslerden sonra ise konularla ilgili dijital doküman paylaşımının yanı sıra öğrenilen konuların tartışılacağı bir dijital öğrenme ortamı, iki ders arasında eğitmenin bir saatlik canlı video yayını ve ayrıca öğrencilerin iki ders arasında bireysel ve grup projeleri üzerinde çalışacakları bir ortam sunuldu. Bitirme projeleri sonrasında yapılan değerlendirmelerde tespit edilen başarılı öğrencilere yaz dönemi boyunca staj olanağı da sunuldu.
Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri” eğitim programının önümüzdeki yıllarda daha geliştirilmesi ve Türkiye’de bu yetkinliklerin geliştirmesine önemli katkılar sağlaması bekleniyor
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok