Minik Parmaklar geleceği programlıyor

Türkiye’nin farklı illerindeki 8 – 12 yaş arası çocukları kapsayan Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor projesi çocukların teknoloji karşısında farkındalıklarını, üretkenliklerini ve bilgisayar becerilerini artırmayı amaçlıyor.

Teknolojik ilerlemelerin her şeyin belirleyicisi olduğu günümüzde çocukların bilgisayar gibi teknolojik ürünler karşısında geçirdikleri vakit de daha fazla oluyor.  Bu durum bazı fiziksel, sosyal endişeleri beraberinde getirmese de bu ürünlerin doğru ve yaratıcı bir biçimde kullanılması bu sürenin faydaya dönüştürülmesine olanak tanıyor. Microsoft Türkiye, Finansbank ve Habitat Derneği’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği, 8 – 12 yaş arasındaki çocukları kapsayan Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor projesi tam da bu noktada önemli bir işlevi yerine getiriyor.

Ekran Resmi 2016-08-17 00.07.01

Tarih aralığı: Haziran 2015 - Devam ediyor

Hedef kitlesi: Türkiye’nin farklı illerindeki 8-12 yaş arasındaki çocuklar

Problem başlıkları

Ekonomik boyutta dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi olmamıza rağmen global Bilişim Teknolojileri (BT) pazarında ülke olarak payımız yüzde 1.

Ekonomik gelişme ile bilgi birbirini besleyerek ilerlediğinde ekonomilerde muazzam bir sıçrama etkisi görülüyor. Güney Kore ve Estonya bunun en güzel örneği.

OECD’nin yaptığı araştırmalara göre Bilgi Ekonomisi İndeksi (Knowledge Economy Index, KEI) ve kişi başına Düşen Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla arasındaki ilişki incelendiğinde  Bilgi Ekonomisi İndeksi ile ekonomik performans ilişkisinin yüzde 85 oranında bağlantılı olduğu ortaya çıkıyor.

Oysa YASED’in 2014 araştırmasına göre bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründeki 1 birimlik büyüme, Türkiye ekonomisinde 1,8 birimlik büyümeyi tetikleyerek, sektörün yüksek çarpan etkisini ortaya koyuyor.

Bunun yanı sıra, mobil abone sayısı, internet kullanıcı oranlarındaki artış ve genç nüfusu ile Türkiye bugün avantajlı bir konuma sahip. Bu alanlarda nitelikli insan gücünü yetiştirilmesi için güçlü bir altyapımız ve insan kaynağımız mevcut.

Özetle; Türkiye’nin orta-üst gelir grubu ülkeler arasından çıkarak, yüksek gelir grubuna sahip ülkeler arasına girmesi, eğitimde bilim ve teknoloji ile yapılacak atılımlarla mümkün.

Kampanyanın Konusu

Teknoloji tüketenden, teknoloji üreten ve ihraç eden bir ekonomiye dönüşümün ancak eğitimle ve katma değer yaratan ekonomiye yatırımla mümkün olduğuna inanan Microsoft Türkiye, Finansbank ve Habitat Derneği, Türkiye’nin bilişimdeki insan kaynağını geliştirmek üzere el ele verdi ve “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” projesini tüm Türkiye’ye yaymak üzere ilk adımları attı. Proje kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde 8-12 yaş arasındaki çocuklara, gönüllü eğitmenler tarafından sınıf ortamında 16 saat kod yazmaya giriş niteliğinde “KODU Programlama Dili” eğitimi veriliyor.

Kampanyanın hedefleri

Çocukların programlama ve analitik düşünme yeteneklerini geliştirmek, bilgisayar karşısında tüketici olmaktan çıkıp üretici konumuna gelmelerini sağlamak, yaratıcılıklarını ve bilgisayar becerilerini artırmak, onları programcılık ile tanıştırarak, kod okuryazarlığı bilincini yaymak. Geleceğin yaratıcı liderleri olan çocuklara verilen eğitimle, bugün itibariyle binde 8 olan Türkiye’nin bilişim üretimindeki payının daha üst noktalara taşınmasına katkıda bulunmak.

Kampanyanın örgütlenme yapısı

Yazılım devi Microsoft, Türkiye’nin en büyük finans kuruluşlarından Finansbank ve gençlerin sürdürülebilir kalkınmada etkin rol oynamasını hedefleyen Habitat Derneği’nin gerçekleştirmiş olduğu bir sosyal sorumluluk projesidir. Proje kapsamında gidilen 21 ilde belediyeler, ilçe milli eğitim müdürlükleri ve farklı sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapılmıştır.

Ekran Resmi 2016-08-17 00.07.40

Kampanyanın stratejik eylem süreci

• Projenin gerçekleştiği 22 ilden gönüllü eğitmen başvuruları alındı.

• Gelen başvurular form ve telefon mülakatı ile değerlendirildi.

• Finansbank çalışanlarından 75 gönüllünün de katıldığı eğitmen eğitimlerinde 22 ilden toplam 130 kişi yer aldı.

• Eğitimlerde eğitmenlere hem Kodu programı hem de çocuklara nasıl ders anlatılacağı konusunda pedogojik formasyon eğitimi verildi.

• Eğitmen eğitimleri Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, Araştırma Görevlisi Mehmet Fatih Erkoç tarafından verildi.

• Eğitmenlere 3 günde toplam 20 saatlik eğitim verildi.

• Haziran 2015’ten bu yana 203 gönüllü eğitmenle 21 ilde 4 bin 528 çocuğa kodu eğitimi verildi.

Ekran Resmi 2016-08-17 00.08.44

Proje illeri

Adıyaman

Afyon

Ankara

Antalya

Aydın

Denizli

Diyarbakır

Elazığ

Erzurum

Eskişehir

Gaziantep

Isparta

İstanbul

İzmir

Kırklareli

Kütahya

Rize

Samsun

Siirt

Şanlıurfa

Tokat

Van

Kampanyanin bütçesi

350 bin TL

Kampanyanın elde ettiği başarılar

Proje, TÜHİD Altın Pusula Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Kampanya sonuçları

Haziran 2015’ten bu yana 203 gönüllü eğitmenle 21 ilde 458 çocuğa Kodu eğitimi verildi.

Effect Ekibi

Neriman Kalyoncuoğlu

Meral Gündoğdu

Duygu Duman

Rojda Yıldırım

Arzu Karaal

Enes Battal

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER