Meyve aromalı maden suları sektöre canlılık getirdi

Sinem Mercan

Maden suyu sektörü tanıtımla markalaşacak

Türkiye, maden suyu kaynakları bakımından çok kaliteli ve zengin olmasına rağmen, tüketimde gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kalıyor.  Maden suyu tüketiminde sınıfta kalan Türkiye’de, tüketimi artıracak en önemli unsur ise tanıtım faaliyetleri…

Maden suyu, çözünmüş haldeki mineral ve gaz içeren kaynak sularının ortak adı. Halk arasında genellikle soda ile karıştırılan maden suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen yapay olan bir içecektir. Maden suyu kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, ne yazık ki maden suyu tüketimi oldukça az. Tüketimin az olmasının en önemli nedeni ise tanıtım yetersizliği. Ülkemizde daha çok ilaç niyetine tüketimin revaçta olduğu maden suyunda, son yıllarda yapılan tüketiciyi bilinçlendirme ve tanıtım çalışmaları sebebiyle, 1999’da kişi başı 1 litre olan tüketim, 2015 yılında 10 litreye ulaşmış.

1

TÜRKİYE, 2015’TE 675 MİLYON LİTRE MADEN SUYU TÜKETTİ

2008 yılında 340 milyon litre düzeyinde gerçekleşen maden suyu tüketimi, 2009 yılında krize rağmen %5 oranında büyüyerek 360 milyon litre düzeyine ulaşmış. 2015 yılında ise 675 milyon litre civarına çıkmış…

2

Kaynak: Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER)

Sektörde Sağlık Bakanlığından ruhsatlı 32 maden suyu üreticisi bulunuyor. Bu firmaların sadece 12 tanesi ulusal boyutta faaliyet göstermekte olup diğerleri bölgesel bazda çalışmalarını yürütmüyor. Maden suyu ithalatımıza bakacak olursak da yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. İhracatta da durum pek iç açıcı değil, %3 civarında bir ihracat söz konusu. Bu düşüklüğün nedeni ise navlun maliyeti olup bununla ilgili bir destek alınamaması…

MADEN SUYU TÜKETİMİ EN ÇOK AVRUPA’DA

Maden suyu dünyada ambalajlı su pazarı içinde değerlendirilen bir segment. Dünya ambalajlı su pazarı yaklaşık 256 milyar litre büyüklüğünde olup tüketimin %24 ‘ü Batı Avrupa’da, %18’i Kuzey Amerika’da ve %7’si ise Doğu Avrupa’da gerçekleşiyor. Ancak Batı Avrupa ve Kuzey Amerika pazarları doygunluğa ulaşmış durumda… Ambalajlı su tüketimi, dünya ortalamasında 35 litre iken Batı Avrupa’ya gelindiğinde 120 litreye çıkıyor.

Dünya ambalajlı su pazarından gazsız sular ve kaynak suları kısmı, maden sularına göre daha hızlı büyüyor. Maden sularının ambalajlı su pazarındaki payı %16.

Dünya maden suyu tüketiminde %75 pay ile Avrupa ilk sırada yer alıyor. İtalya, bu bölgede en büyük ambalajlı su pazarı olarak göze çarpıyor. Kişi başına yıllık ambalajlı su tüketimi 205 litre. Bu pazarın %17’si maden suyu olup; kişi başına maden suyu tüketimi de 35 litre. İkinci büyük ambalajlı su pazarı ise Almanya... Kişi başına yıllık ambalajlı su tüketimi 150 litre civarında olup bu pazarın %57 si maden suyu. Almanya’da kişi başına maden suyu tüketimi de 85 litre.

3

  Kaynak: Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER)

Ekran Resmi 2016-09-04 14.00.32

 

Beypazarı Maden Suyu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Ercan

Meyve aromalı maden suları sektöre canlılık getirdi

Markanızdan ve sektörde bulunduğu konumdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Beypazarı Maden Suyu olarak 58 senedir sektördeyiz ve işimizin gerekliliklerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Maden suyu dolum tesisi olarak kalitemiz ve güvenilirliğimiz ile sektörde bir numarayız. Her zaman için kaliteyi bozmadan üretim yapmak birinci hedefimizdir. Türkiye piyasasında yüzde 27’lik paya sahibiz ve saatte 300 bin şişe dolum kapasitesi ile birlikte üretimde de lider firmayız.

Son yıllarda meyve aromalı maden suları piyasaya girmeye başladı. Siz de meyve aromalı maden suyu üretiyor musunuz? Meyve aromalı maden suyunu ürettikten sonra satışlarınızda bir artış söz konusu oldu mu?

Meyve aromalı ürünlerin maden suyu pazarındaki payı %24 civarındadır. Meyve aromalı maden suları ile sektörde ürün çeşitliliği sağlanırken, değişik yaş gruplarında aktif maden suyu tüketicisi haline gelmesi olanağı sağladı. Meyve aromalı maden suları diğer gazlı ürünlere de sağlıklı bir alternatif oluşturuyor. Bu yenilik sektöre elbette canlılık getirdi. Firmamız için önemli olan maden suyunun doğallığını bozmadan aroma ile birleştirebilmekti. Mineral değerleri ile oynamadan %100 doğal aroma kullanarak meyve aromalı çeşitlerimizi ürettik. Şu anda 7 çeşit meyve aromalı maden suyumuz mevcut. Yakın bir zamanda farklı bir çeşidimiz daha olacak.

BEYPAZARI  LOGO

Gelecek projeleriniz ve planlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Hedefinizde global marka olmak var mı? Bu hedefe yönelik nasıl bir iletişim stratejisi yürütüyorsunuz?

Beypazarı maden suları şu anda dünyanın birçok ülkesine yaptığı ihracatlar ile global bir marka diyebiliriz. Tabi ki daha çok ülkede daha fazla pazar payı alarak, Türk maden suyunun herkes tarafından kullanılacak olması en büyük hedefimiz.

TÜRKİYE’DE MADEN SUYU BİLİNCİ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL

Maden suyunun ne gibi yararları var? Halkımız bu yararların yeterince farklında olup istenilen oranda maden suyu tüketiyor mu?

Maden suları mineraller bakımından zengin besinler, vücudumuzda hücrelerin sağlıklı olabilmeleri ve fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için minerallere ihtiyaç duyarlar. Beypazarı maden suyunun içeriğinde bulunan demir, hastalıklara karşı direnci artırır, yorgunluğu azaltır ve kanın kırmızı hücrelerinin oksijenlenmesini sağlar. Yine içindeki kalsiyum da kemik ve dişlerin oluşmasında, sağlıklı olmasında son derece faydalı… Doğal maden suları böbrek ve idrar yolarında taş oluşumunu önlemeye yardımcıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarında özellikle bikarbonat, magnezyum ve kalsiyum içerikli yüksek mineralli maden suları iltihabı geriletici etki gösterirler. Boşaltım sisteminin birçok hastalığın da böbrek fonksiyonlarını destekleme ve geliştirme amacıyla bolca doğal maden suyu içilmesi temel önlemlerdendir.Ekran Resmi 2016-09-04 13.59.49

Türkiye’de maden suyu bilinci istenilen düzeyde maalesef değil. İnsanlar sağlıklı yaşam için tüketilebilecek vücudun sıvı ve mineral dengesini sağlayacağının bilincinde maalesef değiller.  Bu nedenle 2015'te Türkiye'de yıllık maden suyu tüketimi kişi başı 10 litre olarak açıklanırken bu oran Avrupa ülkelerinde yaklaşık çok daha yüksek. İtalya'da kişi başı maden suyu tüketimi 170, Belçika'da 136, Fransa'da 130, Almanya'da 120 ve İspanya’da 110 litre. Sektörde dünya birincisi olan Brezilya'da ise kişi başı maden suyu tüketimi ortalama 65 litre olarak biliniyor.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER