Matbaanın dijital hali: Bidolubaski.com
Online matbaa lideri Bidolubaski.com CEO'su Ömer Atakoğlu ile birlikte markanın kuruluşundan bu yana serüvenini ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Türkiye’nin en büyük online matbaası Bidolubaski.com, kartvizitten el ilanına, afişten antetli kağıda, Amerikan servisten bayrak çeşitlerine kadar ihtiyaç duyulan tüm baskı ürünlerini hızlı, kaliteli ve hesaplı bir şekilde müşterilerine sunuyor. Geniş ürün yelpazesi ve gün geçtikçe artmaya devam eden ürün sayısı ile bidolubaski.com yıllardır baskı dendiğinde akla gelen ilk adreslerden biri.
Geleneksel matbaa süreçlerinin sebep olduğu zaman ve para kaybını ortadan kaldırma mottosuyla yoluna devam eden markanın CEO'su Ömer Atakoğlu ile birlikte markanın kuruluşundan bu yana serüvenini ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Bidolubaskı'nın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?
Bidolubaski.com, online matbaa hizmeti veren bir e-ticaret sitesi olarak 2014 yılında kuruldu. 2015’te ise benim ve Onur Durmuş’un girişimi olarak yepyeni bir başlangıç yaptı. O dönem Onur ile birlikte hızlı büyüyecek bir girişime imza atmak istiyorduk ve öncelikli olarak yurt dışındaki sektörler ile yeni iş modellerini inceleyerek yola çıktık. Bu araştırma sürecinde melek yatırımcımızın da deneyimi olan matbaacılık sektörüne daha yakından bakma fırsatı bulduk. Türkiye’de oldukça köklü bir geçmişe sahip olan matbaa sektörünün dijital hayata entegre olmasından doğan online matbaa sektörünü detaylıca analiz ettikten sonra, sektörün çok az yenilik yapılmış ancak gelecek vadeden bir pazar olduğunu gördük ve harekete geçtik.
Matbaa ve baskı sektörünün Türkiye'deki pazar büyüklüğü nedir? Bu pazarın içerisinde online'ın oranı nedir?
Matbaa pazarının 7,3 milyar TL’den oluştuğu Türkiye’de sadece yüzde 1,3’lük kısım online kanallardan geliyor. Bu da yaklaşık 95 milyon TL’lik bir rakama karşılık geliyor.
Bidolubaskı olarak adet bazında yıllık ne kadar baskı yapıyorsunuz? Geçtiğimiz yıl satışlarınız ve bu yılki hedefleriniz?
Geçtiğimiz yıl (2018) Türkiye’nin her köşesinden 70 bin siparişe imza attık ve işlem hacmimizi iki katına online matbaa sektörünün liderlik koltuğuna oturduk. Hedefimiz ise yine geçen seneye oranla 2 kat büyüme elde ederek 200 binin üzerinde siparişe ulaşmak.
Kaç üyeniz var, kimlerle çalışıyorsunuz?
Portföyümüzde 120 bine yakın üyemiz ve 60 bin müşterimiz yer alıyor. Başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelere internetten matbaa hizmeti sunuyoruz. Kobiler ve hizmet kalitemiz sayesinde artık kurumsal yapıların da tercih ettiği marka haline gelmeye başladık.
Baskı yaptığınız ürünler ve çeşitleri hakkında bilgi verir misiniz?
Kartvizit, el ilanı, broşür, poster, reklam ürünleri, kurumsal kimlik ögeleri, iç-dış mekan reklam materyalleri, promosyon ürünleri gibi birçok kategoride 160’ı aşkın ürün ve 120 binin üzerinde ürün varyasyonu ile hizmet veriyoruz. 2019 Mart itibariyle her ofisin ihtiyacı olabilecek ofis / kırtasiye ürün kategorisinde yer alan ürünleri de hizmete açmış bulunmaktayız. Bu kategorideki ürünler ile birlikte 530’u aşkın ürün ve 150 binin üzerinde ürün varyasyonumuz bulunuyor.
Seçim dönemini geride bıraktık. Bu süreç baskı anlamında siparişlerinizde artışa yol açtı mı? Eğer artış oldu ise hangi ürünlerde oldu? Hangi partiden daha çok sipariş aldınız?
Seçim döneminde, matbu ürünlere talep oldukça arttı ve siparişler ağırlıklı olarak bayrak ve kalemde kümelendi. Bu dönemde, önceki aylara oranla aldığımız bayrak ve promosyon ürünleri siparişlerinde yüzde 300 artış kaydettik.
Biliyorsunuz baskı sizin gibi online platformlarla dijitalleştiği gibi dijitalleşme baskı ihtiyacını da azaltıyor. Bu anlamda sektörde nasıl bir dönüşüm yaşanıyor?
Her ne kadar dijitalleşme bir çok sektörün ihtiyacını daraltsa da özellikle baskı sektöründeki ihtiyaçlar büyümeye devam ediyor. Özellikle ekranlardan uzak kalan promosyon mecralarında ağırlıklı olarak baskı ürünleri kullanılmaya devam ederken günlük hayatta kullandığımız bir çok ürün de baskılı kalmak zorunda. Bu ürünlere örnek vermek gerekirse restaurantlarda kullandığımız peçetelerden amerikan servislere, menülerden tuzlara kadar hala baskılı ürün kullanıyoruz.
Mevsimsel etkiler değerlendirildiğinde yazın, kışın ya da bahar aylarında baskı talepleri farklılaşıyor mu? Eğer farklılık varsa hangi mevsimde hangi ürünlerin baskısını yapıyorsunuz?
Yaz döneminde insanların açık havada çok daha fazla vakit geçirmeleri nedeni ile özellikle yelken bayrak ve el ilanı gibi tanıtım ürünleri rağbet görüyor. Bunun yanında, gıda sektörünün olmazsa olmazlarından Amerikan servis de, firmaların yeni lezzetlerini ya da kampanyalarını duyurabilecekleri etkili bir reklam unsuru olarak yaz döneminin en çok tercih edilen baskı ürünlerinden. Şirketlerin müşteri ile temas etme fırsatı yakalayarak hızlı satış gerçekleştirebildiği fuarların daha aktif olduğu eylül ayı ile başlayan dönemde ise kartvizit, antetli kağıt, el ilanı, broşür, cepli dosya, karton çanta gibi ürünlere rağbet ediliyor. Yeni bir yılda en çok ihtiyaç duyulan ürünlerden olan takvim ve ajanda gibi promosyonel çözümlerin satışında ise yıl sonu döneminde artış yaşanıyor.
Büyüme hedefleriniz nedir? Önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde hedefleriniz nedir?
2016 yılını yüzde 400, 2017 yılını yüzde 100, 2018 yılını da yine yüzde 100 büyüme ile tamamladık. 2017 yılına kıyasla işlem hacmimizi iki buçuk katına çıkardık ve önceki yıla oranla portföyümüze iki kat fazla yeni müşteri ekledik. Ayrıca aldığımız sipariş sayısında da yüzde 100 artış kaydettik. Önümüzdeki yıllarda en büyük hedefimiz, Türkiye dışındaki pazarlarda söz sahibi olmak ve bir çok ülkede bidolubaski.com kalitesini potansiyel müşterilerle buluşturmak.
Fon desteği alıyor musunuz?
Şu an için sadece tek bir yatırımcımız var, onun dışında bir fon desteği almıyoruz.
Yurt dışından ya da yurt içinden ortaklık teklifi aldınız mı? Aldıysanız değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?
Kurulduğumuz ilk yıldan beri yabancı yatırımcıların ilgisi var, sürekli temas halindeyiz. Özellikle bölgesel oyuncu olma hedefimizde bize kaldıraç etkisi yaratabilecek yabancı ortaklıklara sıcak bakıyoruz.
Yurt dışından baskı talebi alıyor musunuz? Yurt dışına ürün gönderiyor musunuz? Eğer gönderiyorsanız daha çok hangi ürünler tercih ediliyor? Adet bazında hangi ülkeye ne kadar gönderim yapıyorsunuz?
Gelecek dönemde e-ihracat için yatırım yapmayı planlıyoruz. Şu anda araştırma aşamasındayız.
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok