Markalaşmada EFQM mükemmeliği
Dr. Fatma Kamiloğlu
MARKALAŞMADA EFQM MÜKEMMELLİĞİ
Marka olmak mı istiyorsun? O halde mükemmel ol... Markalaşmanı sürdürebilir kılmak mı istiyorsun? O halde iş süreçlerini mükemmel yönet... Dünyanın en iyi ürününü üretiyor olun, bu üretim ve iletişim sürecini mükemmel biçimde yönetemiyorsanız, marka olmak bir hayalden öteye geçemeyecek maalesef.
Mükemmellik kavramını yönetim süreçlerine ekleyen bir sistemden bahsedeceğim bu ay size: EFQM (European Foundation for Quality Management)
EFQM 1988 yılında, Avrupa’nın önde gelen 14 firmasının CEO’larının imzaladıkları bir Niyet Mektubu ile hayata geçirilmiş bir vakıf. Amacı; “Avrupa’daki kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğini sağlayabilmek için itici güç olmak”. Vakıf kuruluşunu takiben, sanayi ve akademisyenlerden oluşan bir grup ile “mükemmellik modeli” adıyla bir yönetim modeli geliştirir. Model kuruluşlara, mükemmellik kavram ve kriterlerini dikkate alarak, kendi değerlendirmelerini yapmalarına, güçlü ve iyileştirmeye açık alanlarını tespit etmelerine ve gelişim planlarını hazırlamalarına yardımcı olur.
EFQM, Avrupa firmaları arasında rekabetçiliği desteklemek üzere 1992 yılından bugüne kadar, her yıl bu Modeli en iyi şekilde uygulayan kuruluşları Avrupa Mükemmellik Ödülü ile ödüllendiriyor. Avrupa Mükemmellik Ödülü, Deming (Japonya) ve Malcolm Baldrige (Amerika) ile birlikte iş dünyasında "Mükemmellik" alanında verilen en saygın üç ödülden biri durumunda. Türkiye Kalite Derneği de EFOM ürünlerinin Türkiye’de etkinlik kazanması ve yaygınlaştırılması amacıyla 1991 de kurulur. (www.kalder.org)
Mutlak mükemmellik modeli, kurumların sahip olduğu bütün kaynakları fark etmesini, zayıf yönlerini geliştirmesini, içinde bulunduğu durumla gelebileceği en iyi durumu saptamasını ve tüm paydaşlar algısında mükemmel olmasını sağlayan bir modeldir.
EFQM modeli, yönetim süreçlerinde Avrupa’da en çok başvurulan model olmuştur. Modelin öne çıkan teması, müşteri memnuniyeti, çalışan memnuniyeti ve toplumdaki etkileri ile birlikte ortaya çıkan mükemmel iş sonuçlarıdır. Organizasyonun güçlü yönlerini görüp gelişme imkânı yaratmak için öğrenme fırsatı sağlayan güçlü bir teşhis aracıdır. (www.isgucdergi.org) Model bu açıdan değerlendirildiğinde öncelikle kuruluşun gücünün ne kadar olduğunu anlamasını sağlar. Kuruluşlar, mükemmellik yolunda ilerlemek için ne kadar, nereye, ne ayıracağını ve ne eklemesi gerektiğinin ölçüsünü EFQM ile ölçebilir.
EFQM Mükemmellik Modeli sürekli mükemmelliği yakalamanın pek çok değişik yaklaşım kullanarak da mümkün olabileceğini kabul eden ve reçete sunmayan bir çerçevedir. Bu çerçevenin altyapısını oluşturan bazı temel kavramlar bulunmaktadır:
Anasayfa'ya Dön
- Sonuçlara yönlendirme
- Müşteri odaklılık
- Liderlik ve amacın tutarlılığı
- Süreçler ve verilerle yönetim
- Çalışanların kalitesi ve katılım
- Sürekli öğrenme, yenilikçilik ve iyileştirme
- İşbirliklerinin geliştirilmesi
- Kurumsal sosyal sorumluluk
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok