Markaların Instagram’da yaptığı hatalar

En hızlı büyüyen sosyal ağlardan biri olan Instagram, son zamanlarda yaptığı birçok değişiklikle markaların da gözde platformlarından biri olmaya devam ediyor. Ancak markaların kasıtlı ya da bilmeden yaptıkları hatalar, onların takipçi kaybetmelerine, etkileşim oranlarını düşürmelerine ve hatta mevcut müşterilerini kaybetmelerine neden olabiliyor. 700 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram’da sıkça yapılan hataları ve çözüm önerilerini bir araya getirdik.

Marka kimliğinden uzak olmak

Markaların da insanlar gibi kişilikleri; onları özel kılan psikolojik ve fizyolojik marka kimlikleri vardır. Örneğin finans alanında çalıştığınız bir şirketin ses tonu  dürüst ve açık iletişimden yana ise, bu elementleri göz önüne alarak içerikler oluşturabilirsiniz. Şirket değerleri ile de bağlantılı olan bu özellikler ile kimliğinizi diğer firmalardan ayırırken, kulanıcının da sizi daha iyi tanımanıza yardımcı olur. Yine eğer marka kimliğinizde  müşterilerinize ve kendinize tutkulu bir yaklaşım varsa ve çift taraflı bir iletişim stratejisinden yanaysanız Instagram’da da bunu takipçilerinize hissettirebilirsiniz.

Stock görseller yüklemek

Instagram’da en çok yapılan hatalardan biri markaların platforma stock fotoğraflar yüklemeleri. Stock fotoğraflar bir çok konuda işinizi kolaylaştırabilir ancak Instagram’da değil. Bu fotoğrafları rakipleriniz hatta endüstriniz ile hiç alakası olmayan başka markalar da kullanabilir. Öte yandan Instagram’ın doğası gereği takipçileriniz sizden hikayeler anlatmanızı beklemekteler. Oluşturduğunuz görsellerle hikayeler oluşturarak kullanıcılara daha yakın bir duruş sergileyebilirsiniz.

Kullanıcıların içeriklerini kullanmamak

Geleneksel medya ve pazarlama araçlarının en büyük dezavantajlarından biri kullanıcılarla interaktif bir iletişim sağlayamamalarıdır. Ancak her sosyal ağda olduğu gibi Instagram’da da takipçilerinizle karşılıklı iletişime ve etkileşime geçebilirsiniz. Birçok marka kullanıcıları kendileri için içerik üretmeleri konusunda cesaretlendirmiyor. Özellikle kullanıcılarınızdan içerik üretmeleri konusunda katkıda bulunmaları için destek alabilirsiniz. Burada en ön önemli nokta ise onları anlamak ve Daniel Pink’in deyimiyle Motivasyon 3.0’larını yakalamak. Yani, onların ilgilerini çekerek, içsel motivasyonlarını yüksek tutarak, gönüllü olarak içerik oluşturmalarını sağlamak.

Takipçi satın almak

Sosyal ağlar, markalar tarafından ilk kez kullanılmaya başlandığında kullanıcı sayısı önemli bir KPI’dı. Ancak çok uzun yıllardır kullanıcı sayısından öte hesabınızın sosyal ağ yapısı, müşteri değeri ya da etkileşim oranı önemli metrikler olarak kullanılıyor. Birçok Instagram kullanıcısının yaptığı en büyük hatalardan biri olan ‘Takipçi satın alma’ ile  hesabınız kullanıcı sayısı bakımından zengin durabilir. Ancak sizi takip eden kişilerin çoğu bot olucaktır, gerçek kişiler olsa bile markanıza ilgi duyan bir hedef kitleyi satın almayacaksınızdır. Diğer yandan reklam kampanyası çıkmak istediğinizde Facebook algoritması gereği, reklam içeriğinizin alaka seviyesini belirlerken mevcut takipçilerinizin özelliklerini de hesaba katıyor. Yani önce takipçi satın alıp, sonrasında reklam çıktığınız da bile uzun bir süre takipçi satın almanın dezavantajından kurtulamıyorsunuz.

Yanlış Instagram ünlüleri ile anlaşmak

Ünlüler ya da Instagram fenomenleri, markaların ürünlerini ve servislerini tanıtmada kesinlikle etkili bir pazarlama yöntemi. Ancak bu, ilgili bir ürünün yine ilgili bir ünlü tarafından tanıtılması ile başarılı olacaktır. Instagram’da hazırladığınız kampanyanız için birlikte çalışmak istediğiniz ünlünün hedef kitleniz ve markanızla uyumlu olmasına özen gösterebilirsiniz. Öte yandan fenomenlerin markanızı temsil ettiğini de unutmayın, Instagram ünlüsünün yaşadığı olası bir skandalda markanız yine etkilenecektir. Geçtiğimiz günlerde Instagram’ın ünlülerin içeriklerine yönelik hazırladığı yeni düzenlemeyi de sizlerle paylaşmıştık. Karar neticesinde Instagram, ünlülerden takipçilerine karşı daha şeffaf olmalarını bekliyor.

Ölçümlemelerden kaçınmak

Birçok marka takipçilerinin kim oldukları, ne zaman internette oldukları gibi bir çok bilgiyi göz ardı edebiliyor. Instagram İstatistikleri ile gönderilerinizin ve hikayelerinizin performansını ölçümleyebilirsiniz. Gönderilerinizin veya hikayelerinizin toplam görülme sayısını, erişiminizi, internet sitesi tıklamalarınızı, takipçilerinizin Instagram’a girme sayısını ve hatta gönderilerinizi kaydeden tekil hesapların sayısını bile görebilirsiniz.

Çok fazla Hashtag kullanmak

Instagram’da 7 etiketli içeriklerin en çok etkileşim aldığını ve 8. etiketten sonra içeriklerin daha az beğeni aldığını öncesinde sizlere bahsetmiştik. Instagram’da yapılan diğer bir hata ise devamlı olarak aynı etiketleri kullanmak. Aynı hashtag’leri kullamak erişiminizi kısıtlayacağı gibi, yeni kullanıcılara da ulaşmanızı kısıtlayacaktır. İlginç, konu ile alakalı ve yüksek etkileşim getirecek etiketleri seçebilirsiniz.

Platforma ‘tüketici gözünden’ bakmamak

Son olarak  yapılan en büyük hatalardan biri Instagram’ı hedef kitleniz gözünden görmek yerine, kendi ilgi alanınız ve beğenilerinize göre kullanmak. Sizin çok hoşunuza giden, harika bir kampanya, kitlenizin ilgisini çekmeyebilir ya da marka hedefleriniz ile çok da alakalı olmayabilir. İçeriklerinizi hazırlarken ve iletişimi sağlarken hedef kitlenizin gereksinimleri ve davranışlarını, markanızın hedeflerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Haberin Kaynağı
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER