Markakod 10. yılını kutluyor!
Markakod, 2008’den bu yana markaların, kurumların ya da kişilerin dijital alanda ihtiyaç duyacağı hizmetlerin tamamını, stratejinin hazırlanmasından başlayarak entegre bir şekilde planlıyor, tasarlıyor ve uyguluyor.
Nisan 2008'de kurulmuş bir tam hizmet ajansı olan Markakod, 65 kişilik ekibiyle markalarına hizmet veriyor. Ajans Ortağı ve Başkanı Ahmet Göker ile Markakod’u, Markakod’un kuruluşundan bu yana kat ettiği yolu ve 2018 planlarını konuştuk.
Öncelikle sizi tanıyalım, nasıl başladınız bu işe? Kariyerinizi şekillendiren dönüm noktaları neler oldu? Markakod nasıl ortaya çıktı?
Dijitalle ilgilenen bir ailede yetişmiş olmam kariyerimi şekillerinden en önemli noktalardan biri oldu. Ağabeyim sadece Türkiye’de değil yurt dışında da dijital alanda önemli ve öncü projelere imza atmış biriydi. Ben de bu etkilenimle Koç Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okumayı tercih ettim. Okul hayatım süresince arkadaşlarımla birlikte pek çok proje gerçekleştirdik, bunların birkaçıyla ödül almayı başardık. Okurken staj için gittiğim Letonya’da, Facebook ve Google’ın iş ortaklarından 77 Agency’de çalışma fırsatı yakaladım. 77 Agency’de, o zamanlar Türkiye’de olmayan ajans kültürünü deneyimleme fırsatım oldu ve bunu Türkiye’de uygulama kararı aldım. Markakod da böyle ortaya çıktı.
Bize Markakod’dan bahseder misiniz? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyor ve müşterilerine ne vadediyor?
Markakod olarak dijital dünyadaki yolculuğumuza 2008’de, yani Türkiye’de dijital pazarın ve sosyal medyanın giderek önem kazandığı bir dönemde başladık. Bu anlamda dijital dünyanın dinamiklerine hâkim ve sürekliliği olan bir ajansız. Markakod, 2008’den bu yana sürekli büyüyen portföyüyle markaların, kurumların ya da kişilerin dijital alanda ihtiyaç duyacağı hizmetlerin tamamını, stratejinin hazırlanmasından başlayarak entegre bir şekilde planlıyor, tasarlıyor ve uyguluyor. Ayrıca Markakod Seeds olarak adlandırdığımız departmanımızla farklı sektörlerdeki yeni girişimlere destek oluyoruz.
Markakod olarak taahhüdümüz, markaların dijital alandaki tüm ihtiyaçlarını marka değerini artıracak şekilde, uçtan uca karşılamak ve çalışmalarımızı sadece bir tedarikçi gibi değil, markaların dijital performans pazarlaması konusunda danışabilecekleri bir ekip arkadaşı gibi yürütmek.
Günümüzde çok fazla sayıda dijital ajans mevcut. Markakod hangi noktalarda rakiplerinden ayrışıyor?
Evet, çok fazla dijital ajans var ancak bu ajansların büyük bir kısmı tek alanda profesyonelleştiği için müşterilerine tam hizmet çözümler sunamıyor. Bu da entegre pazarlama iletişiminin hâkim olduğu günümüz koşullarında markalar için yeterli ve daha da önemlisi tercih edilir olmuyor. Diğer nokta ise bu ajansların büyük bir çoğunluğunun uzun ömürlü de olamaması. Markakod’un farklılığı bu noktalarda ortaya çıkıyor. 2008’den bu yana sürekli büyüyen portföyümüzle markaların, kurumların ya da kişilerin dijital alanda ihtiyaç duyacağı hizmetlerin tamamını, stratejisinin hazırlanmasından başlayarak entegre bir şekilde planlıyor, tasarlıyor ve uyguluyoruz.
2017’de yaptığımız bir iş birliğininse farklılığımızı bir adım daha ileriye taşıdığına inanıyoruz. Bilindiği üzere son yılların yükselen trendi sadakat programları ve markalar sadakat programlarına çok fazla yatırım yapıyor. Ancak sektörde markaların bu ihtiyacını a’dan z’ye karşılayabilecek bir tam hizmet ajansı eksikliği var; mevcut ajansların bir kısmı sadece yazılım hizmeti verirken bir kısmı hediye ve promosyon tedariği sağlıyor ya da sadece iletişim faaliyetlerini yürütüyor.
Markakod olarak sektördeki bu eksikliği ve ihtiyacı görüp son kullanıcıyla olan yetkinliğimizi B2B sadakat projelerinde çok güçlü bir ekip olan Tutkal ile birleştirdik. Bu iş birliğiyle Tutkal tarafından başarıyla yürütülen sadakat projelerini Markakod’un yaratıcılığıyla daha kreatif hâle getirmeyi ve son tüketicide gerçek bağlılık yaratmayı amaçladık. Böylece sadakat uygulamalarında yazılımdan tasarıma, hediye ürün tedariğinden sosyal medya yönetimine, lojistik hizmetlerinden çağrı merkezi desteğine kadar pek çok konudaki ihtiyaçlara çözüm olurken müşteri deneyimine katkı yapan ve marka sürdürülebilirliğini sağlayan projeler üretmeye başladık.
2018’de hangi trendlerin dijital dünyayı etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Sizin projeleriniz bu trendlere göre nasıl şekilleniyor?
Görülen o ki 2018’de yapay zekâ ve yapay zekâ ile desteklenen platformlar, giyilebilir teknolojiler, artırılmış gerçeklik ve kablosuz teknolojilerle daha çok karşı karşıya kalacağız. Markakod olarak yaşanan bu teknolojik gelişmeler paralelinde hizmet alanlarımızda markaların dijital pazarlama uygulamalarının önemini daha da artıracak projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bunlardan biri de Tutkal ile birlikte markaların son kullanıcıya ulaşmasını sağlayan ve sürdürülebilir pazarlama aksiyonu alabilecekleri sadakat uygulamaları olacak.
Çok fazla alanda hizmet verdiğiniz için birbirinden farklı sektörlerde birçok müşteriniz bulunuyor ve bu, her bir müşteri için ayrı bir strateji anlamına geliyor. Proje hazırlarken nelere dikkat ediyorsunuz?
Hizmetimizin temelinde markanın vermek istediği mesajları doğru hedef kitleler ile buluşturmak var. Ancak farklı sektörlere hizmet verirken markanın dâhil olduğu sektörün trendlerine ve markanın ihtiyaçlarına hâkim olmak çok önemli. Çünkü markayı tanımak, doğru stratejiyi oluşturabilmeyi ve bu da markanın ve potansiyel müşterisinin dijital ihtiyaçlarına doğru şekilde ve doğru zamanda karşılık verebilmeyi beraberinde getiriyor. Diğer önemli bir nokta ise çok değişken ve yeniliklere açık olan dijitalin trendlerini takip etmek, doğru zamanda doğru noktalarda uygulamalar ya da hızlı dönüşler yapmak. Markalarımıza bu farkındalıkla hizmet veriyor, gerek dijitalin hızlı ve yoğun temposuna ayak uydurabilen ekibimizle gerekse sektördeki birikimimiz ve analiz gücümüzle daha önce hizmet vermediğimiz bir sektör oyuncusunun ya da bütün hayatını offline’da geçirmiş bir markanın dahi dijital dünyada konumlanabilmesini sağlıyoruz.
Dijital dünya her ne kadar hayatımızın ayrılmaz bir parçası olsa da hâlâ bu alana yatırım yapmamış birçok marka mevcut. Sizce bir marka neden dijital dünyada kesinlikle yer almalı?
Evet, geleneksel medya önemli bir güç. Ancak fiziksel dünya ile iç içe geçen, hatta onu yönlendiren dijital dünya ve teknolojilerini göz ardı etmek bireyler için olduğu kadar markalar için de artık çok zor. Bunun da ötesinde dijital dünyada var olmanın, varlığını ürün ya da hizmetini sattırarak sürdürebilecek markalar için zorunluluk olduğu bir gerçek. Çünkü müşteriler eriştikleri markaları benimsiyor ve bunu sağlayan en önemli etken de dijital dünya. Bu nedenle markaların klasik pazarlama yöntemlerinden vazgeçerek online aksiyonlar alması önemli. Ancak online eylemler alınırken dikkat edilmesi gereken, dijital dünyanın etkisine kapılarak tüm dijital süreçlerde yer almanın gerekmediğinin bilinmesi ve markaların hede eriyle uyumlu alanlarda dijitalleşmenin sağlanması.
Son olarak 2017 Markakod için nasıl geçti? 2018 için hedefleriniz neler?
2017 bizim için oldukça verimli ve güzel geçti. Tutkal ile birleşmemiz dolayısıyla sadakat pazarlamasını özümsediğimiz bir seneydi diyebilirim. 2018’de de kuruluşumuzdan bu yana hizmet verdiğimiz marka sayısı, müşteri iş hacmi ve ekibimizdeki büyümeyi sürdürmek istiyoruz. Bunun için de bu yılki planlarımız arasında yazılım ihracatı var. Markalarımıza sunduğumuz çalışmalarımızı 2018’de Avrupa, 2019’da ABD ve Kanada pazarlarına da satmayı, ajansımızın çapını ve kapasitesini artırırken Türk yazılım pazarına ve sektördeki istihdama katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda iş ortaklığı için firmalar ile görüşmelerimiz devam ediyor.
2017’de Markakod Seeds olarak desteklediğimiz ve çok güzel giden iki projemiz var; bunlardan biri müzik uygulaması olan PlaceDJ, diğeri de finansal analiz platformu olan Fanaliz. 2018’de yeni projelere destek vermeyi ve yatırım yapmayı sürdüreceğiz. 2018’de kısa vadede gerçekleştireceğimiz bir projemiz de 18-19 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Global Sustainable Brands’in dijital sponsorluğu olacak.
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok