MAC’in Türkiye Hareket Haritası: Spor Çeşitliliği ve Dijitalleşme Ön Planda

MAC, Future Bright ile “Türkiye Hareket Haritası” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi.

MAC, Future Bright ile “Türkiye Hareket Haritası” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi.

Türkiye’nin spor ve iyi yaşam markası MAC, Türkiye’deki hareket alışkanlıklarını analiz etmek amacıyla Future Bright iş birliğiyle "Türkiye Hareket Haritası" araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırma, bireylerin spor yapma sıklığı ve ilgilendikleri spor dalları gibi konulara odaklanarak spor alışkanlıklarını ortaya koydu. Araştırmanın bulguları, MAC Co-CEO’ları Zeynep Sirel Fırat ve Mümtaz Demirci ile Future Bright Kurucu Ortağı Akan Abdula’nın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.

Araştırmaya göre, 2019 yılında Türkiye’de aktif spor yapanların oranı %26 iken, 2024 yılı itibarıyla bu oran %35’e yükseldi. 2024 yılında 15-65 yaş aralığındaki 58,1 milyon kişinin 20,3 milyonu aktif spor yapıyor. Ayrıca, ülke genelinde 63 farklı spor branşıyla ilgilenildiği tespit edildi. Araştırma, spor yapmanın ana motivasyonları arasında daha enerjik ve sağlıklı olma isteğinin %58 oranıyla öne çıktığını gösterdi. Fitness uzmanlığı ve hijyen ise spor salonu tercihlerinde önemli faktörler olarak dikkat çekiyor. 

Dijitalleşmenin de spor yapma alışkanlıklarına etkisi artıyor. MAC Co-CEO’su Mümtaz Demirci, dijital uygulamaların kullanım oranının %32’ye yükseldiğini ve gençlerde bu oranın %50 olduğunu belirtti. 

MAC, 2024 yılı sonunda Türkiye genelinde 123 kulübe ulaşmayı hedefliyor.

Araştırmanın öne çıkan bulguları:

·       Türkiye’de aktif spor yapanların oranı 2019 yılında %26 iken bu oran 2024 yılında %35’e yükseldi.

·       Türkiye’de 2024 yılında 15-65 yaş aralığındaki 58,1 milyon kişinin %35’i (20,3 milyon kişi) aktif olarak spor yapıyor.

·       Türkiye’de aktif spor yapan 20,3 kişinin %45’i yürüyüş yaparken, %55’i 63 farklı branşla ilgileniyor.

·       63 farklı spor dalı arasında yürüyüş, fitness, futbol, voleybol, pilates, yüzme, tenis, boks gibi branşlar öne çıkıyor.

·       Bu 63 farklı branşın arasında takım sporlarının oranı ise %48.

·       Spor yaparken ana motivasyon kaynakları arasında “daha enerjik ve sağlıklı olmak” %58 oranı ile Türkiye genelinde öne çıkarken, formu korumak %39 oranıyla ikinci, dayanıklılığı arttırmak ise %36 oranıyla üçüncü sırada yer alıyor.

·       Spor salonu tercih sebepleri arasında %28 oranıyla fitness uzmanlığı, %21 oranıyla hijyen ve %14 oranıyla sosyalleşmek ilk 3 seçenek olarak öne çıkıyor.

·       Spor yaparken herhangi bir dijital uygulama kullananların oranı %32. Bu oran 15-24 yaş aralığında %50, 25-34 yaş aralığında ise %40.

·       Spor yapmayanların %54’ü spor yapmama nedenini “zamanım yok” olarak belirtiyor.

 

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER