Lufthansa’ya gençlik aşısı: KEMAL GEÇER

Paul Garrison
Paul Garrison
  Eki.17, 2017, 07:56
Türkiye’de 60.yılını geride bırakan Lufthansa, Skytrax’ın “Dünyanın En İyi Havayolu Şirketleri” sıralamasında bu yıl üç basamak ilerleyerek 7. ve “Avrupa’nın  En İyi Havayolu Şirketleri” sıralamasında da 1. seçildi.

Türkiye’de 60.yılını geride bırakan Lufthansa, Skytrax’ın “Dünyanın En İyi Havayolu Şirketleri” sıralamasında bu yıl üç basamak ilerleyerek 7. ve “Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketleri” sıralamasında da 1. seçildi.

Değişen yaşam biçimleri, iletişim olanakları, seyahat alışkanlıkları, yeni yerler keşfetme merakı ve teknolojinin baş döndüren hızı sayesinde artık daha çok seyahat eder olduk. Özellikle uçak seyahatlerinin daha konforlu olması ve şirketler arasındaki rekabet sayesinde daha ekonomik hal alması, hem havayolu şirketlerinden beklentilerimizi artırdı hem de daha çok seyahat etmemizi sağladı. Havayolu taşımacılığı rekabetin en kızgın olduğu sektörlerden biri. Son dönemlerde kapılarını kilitleyen şirketler olsa da yeni oyuncular da sahaya çıkmaya devam ediyor. Üstelik bu yeni şirketler kısa sürede markalaşarak ciro anlamında da epey yol kat edip sektörün köklü firmalarına rakip olabiliyor. 

Havayolu taşımacılığı hala en etkin ulaşım aracı iken ulaşımda yeni yaklaşımlar da heyecan verici. Özellikle hızlı trenler ve hyperloop gibi teknolojiler ulaşıma yeni bir boyut kazandıracak gibi görünse de uzun vadede uçakla seyahat yine gözdeliğini koruyacak. Dünyanın en büyüklerinden olan Lufthansa Grup da sektördeki rekabette en etkin aktörlerden biri. Avrupa ve Amerika seyahatlerimde deneyimlediğim Lufthansa, çalışan kalitesi, güler yüzü, ikramları, konforu ve uygun fiyatı ile benden tam puan alarak Avrupa’nın en iyi havayolu ünvanını hak ettiğini ispatlıyor. Bu hizmet kalitesinin oluşmasında emeği geçen isimlerden biri de 33 yaşındaki genç yönetici Kemal Geçer… 2016 yılında Lufthansa Türkiye Genel Müdürü olarak göreve başlayan Geçer, markaya genç, dinamik ve yenilikçi bir ivme kazandırdı. Kısa sürede etkisini gösteren yaklaşımları uzun vadede Lufthansa Türkiye’nin potansiyelini ve marka değerini artıracağa benziyor.


Öncelikle merak ettiğim havayolu taşımacılığı ile ilgili yapılan araştırmalarla sorularıma başlamak istiyorum. Birçok araştırma yapılıyor. Bu araştırmalardan en geçerli olanı hangisi ve nasıl yapılıyor? Avrupa’nın en iyi hava yolu şirketi seçildiniz? Biraz bahseder misiniz? 

Memnuniyetle. Havayolları ile ilgili araştırmalarda en tanınmış olanı ve bilineni İngiltere bazlı dünyaca ünlü Skytrax araştırma şirketidir. Skytrax araştırmalarını yolcuların web sitesi üzerinden verdikleri oylamalara göre belirler ve bu oylamalar sonucunda her sene farklı alanlarda havacılık oscarları olarak adlandırılan Skytrax ödülleri verilir. Bu sene 160 Ülkeden 18 milyon katılımcının değerlendirmesi sonucu, daha önceki senelerde olduğu gibi, Lufthansa olarak tekrar Avrupa nın en iyi Havayolu seçildik. Bunun yanısıra ‘En iyi First Class İkram’ ve ‘En iyi Batı Avrupa Havayolu’ ve ‘En iyi Premium Economy Sınıfı’ dallarında birinci olup dünya çapında ‘En iyi First Class’ ve ‘En iyi Business Class’ dallarında en yüksek derecelerde yer aldı. Aynı zamanda Grup bünyemizde yer alan Avusturya Havayolları ‘En iyi Havayolu Ekibi’ seçildi ve ‘Batı Avrupa nın en iyi Havayolu’ kategorisinde ilk üç sırayı bünyemizdeki Havayollarımız Lufthansa, Swiss ve Avusturya doldurdu. Bu başarılar Lufthansa Grubu’nun son yıllarda yaptığı devasa yatırımın ve personelimizin muazzam çalışmalarının neticesi. 


Tüketici algısını bir kenara koyacak olursak havayolu taşımacılığı markaları arasında toplam marka değeri sıralamasında Lufthansa ne durumda?

Havayolu sektöründe marka değeri çok hızlı değişebilen ve çabuk etkilenen bir konu.  Diğer sektörlerde markanın gelişmesi daha uzun sürerken havayolu taşımacılığında bu daha çabuk ulaşılabilen bir alan. Özellikle son 10 seneye baktığımızda öncesinde ismi bilinmeyen markalar şu an revaçta. Lufthansa 60 yılı aşkın süredir çok oturmuş bir marka olmanın yanısıra marka değeri anlamında da dünya çapında ilk 10’da yer almakta. Lufthansa Grubu, ciro açısından dünyanın en büyük havayolu ve aynı zamanda Avrupa’da havayolu sektöründe pazar lideridir.


Dünya geneli ve Türkiye özelinde kaç uçuş noktanız var? Kısa ve uzun vadede hedef uçuş noktaları neler?

Lufthansa olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bodrum’a uçuş operasyonlarımız var. 56 yıldır Ankara’ya, 31 yıldır İzmir’e uçuyoruz. Ayrıca Antalya, Dalaman ve Bodrum gibi farklı noktalara uçuyoruz. Lufthansa Grubu olarak, Türkiye’de 10 havalimanında faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca Swiss, Austrian ve Eurowings Grup havayollarımız ile de Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Özellikle Eurowings, Samsun ve Adana gibi farklı noktalara da uçuşlar düzenliyor. Lufthansa Grubu olarak haftada toplam 99 uçuş gerçekleştiriyoruz. Dünya genelinde ise Lufthansa Grubu havayolları, 103 ülkede 308 destinasyona haftalık 11.738 uçuş gerçekleştiriyor.


Peki Türkiye Lufthansa için nasıl bir potansiyele sahip? Yeni yatırım planları veya hedefleriniz Türkiye özelinde nelerdir?

1956 yılında Lufthansa’nın Frankfurt merkezi ile İstanbul arasında tarifeli seferlere başlaması, Lufthansa Grubu tarihinde bir dönüm noktasıdır. Bu, dünyanın en büyük havacılık grubu ile Türkiye’nin havacılık ve turizm endüstrisi arasındaki ilişkilerin kuvvetlenmesini ve kalıcılığını sağlamıştır. 60 yılı aşkın bir süredir burada operasyonlarını sürdüren Lufthansa için Türkiye, zengin kültür ve tarihi, sürekli gelişen havacılık endüstrisi ile çok önemli bir potansiyele sahip. Bu süre zarfında Lufthansa, daima Türkiye’de bir temsilciliğe sahip oldu. 25 yıl önce Türk Hava Yolları ile birlikte Lufthansa, birçok Türk şehrini ve tatil beldelerini Almanya ile bağlamak amacı ile ortaklaşa kurulan havayolu SunExpress için güçlerini birleştirdi. Ayrıca, hava taşımacılığının yanı sıra Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı hizmetler de veriyoruz. Kağıthane’de 200 çalışanın çalıştığı bir çağrı merkezimiz var. İzmir’de 60 kişilik bir ekibimiz var. Antalya’da da bu çalışmalarımızı devam ettirmek istiyoruz. Kargo sektöründe de faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ayrıca İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kış aylarında 150, yaz aylarında 250 çalışanın yer aldığı üretim tesisimizden farklı havayollarına catering hizmetleri sunuyoruz. Türkiye’de teknik ekip de dahil olmak üzere Grup olarak 600’ün üzerinde çalışanımız var.


Son dönemlerde kapanan hava yolu şirketleri haberlerini duyuyoruz. Sizce nedir bunun sebebi? 

Hızla gelişen ve değişen ve aynı zamanda rekabetin çok yoğun olduğu, kapasitenin hızla arttığı bir sektörden bahsediyoruz. Dolayısı ile bazı konsolidasyonların ortaya çıkması kaçınılmaz bir sonuçtur. Ancak rakamlar üzerinden konuşursak dünya genelinde Havacılık sektörü büyüyor ve büyümeye devam edecek.


Son dönemlerde dünya gündemimi uzun mesafelerde hatta ülkeler arası seyahatte  kullanılacak hızlı trenler ve hyperloop gibi yeni teknolojiler meşgul ediyor. Siz bu yeni girişimler karşısında uzun dönemde hava yolu taşımacılığının nasıl etkileneceğini ve nasıl form değiştireceğini düşünüyorsunuz?

Şu an hyperloop üzerinde yapılan arge faaliyetleri var ama aynı zamanda drone araba veya otopilot arabalar üzerinde de ilk prototipi Paris Airshow 2017 de gösterilen çalışmalar var. Arge konsept çalışmalarının pratikte seri kullanıma geçmesi uzun yıllar alıyor. Havayolu taşımacılığı ileride belki iç hatlar ve kısa mesafeler noktasında etkilenebilir. Ancak uçaklarda da yeni teknolojiler ile daha hızlı ulaşım sağlayacak modeller üzerinde çalışmalar var. Airbus ve Boeing yeni konseptler üzerinde çalışıyor. Gelecekte Hyperloop terminalleri Havalimanları ile entegre olabilir ve böylece hyperloop ile taşınan yolcular terminal içinden gatelere geçiş yapabilir.


Havayolu taşımacılığı firmaları hava ulaşımı dışındaki yeni (yer, deniz vb.) ulaşım yollarına yatırım yapabilir mi?

Havacılık başlı başına kendi alfabesi dahi olan apayrı bir sektör. Dolayısı ile ulaşım adı altında diğer sektörlerde de aktif olacaklarını sanmıyorum. Ancak gelişen teknolojilerde komplementer ürünler olursa doğal olarak diğer alanlara da girilmiş olur veya birbirine entegre olabilir.


Peki özellikle hava yolu taşımacılığı yapan firmaların ekonomik yapıları hep haber konusu oluyor. Kar zarar oranları, borç miktarları ve sahip oldukları uçak sayısı gibi. Lufthansa’nın ekonomik durumu nasıl? Borçla çalışmak bu sektörde normal mi?

Lufthansa Grubu özellikle birkaç senedir arka arkaya büyük karlar açıkladı. Grup, 2017 yılının ilk altı ayında toplam gelirlerini yüzde 12,7 artırarak 17 milyar avroya yükseltti, yılın ilk yarısındaki net karı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 56,6’lık artışla 672 milyon avro oldu ve net finansal borç, yarı yarıya azalarak 1,1 milyar Avro’ya geriledi. Lufthansa Grubu, bu periyotta tarihinin en iyi ilk yarı sonuçlarına ulaştı. Bence bu sürdürülebilir bir iş yönetiminin göstergesi. Havayolları bazen uçak alımında leasing vb farklı finans modelleri kullanıyor. Ancak bunun dışındaki borçluluk uzun vadede sağlıklı değil. Lufthansa Grubu’nun karları yüksek olduğu için yatırımlarını kendi öz kaynaklarından yapabiliyor.


Pilot alımı sureci nasıl Lufthansa’da ve Türk pilot oranı nedir?

Pilot alım süreci tamamen Almanya’daki kendi pilot akademimiz tarafından yapılmaktadır. Tam rakamları bilmemekle birlikte Türk pilot ve kabin ekibimiz mevcut. 


Lufthansa özelinde müşterilerden genelde en çok hangi övgüleri ve hangi eleştirileri alıyorsunuz?

Lufthansa denildiği zaman ilk akla gelen üç şey kalite, yüksek standartlar ve zamanlama. Yolcularımız başlıca yaptığımız ciddi yatırımlar ile dünyanın her yerinde her servisimizin aynı kalitede olmasından ve her uçağımızda aynı kalite ve ekipmanın olmasından çok mutlu. Kayıp bagaj oranlarımız dünyaca en düşük seviyede. 


Lufthansa marka konumlandırma ve yönetiminde kendini nasıl bir marka olarak tanımlıyor? 

Lufthansa için güvenlik ve güvenilirlik marka konumlandırması ve yönetiminde en önemli başlıklardır. Lufthansa Grup müşterileri, çalışanları, hissedarları ve ortakları için havacılıkta ilk tercih olmaya çabalamaktadır. Güvenlik, kalite, güvenilirlik ve yenilik, tüm ticari faaliyetlerinin de öncelikleri arasındadır.


Reklam ve iletişim çalışmalarını Türkiye’de hangi ajanlarla çalışıyorsunuz? Yakın zamanda dijitalde veya konvansiyonel medyada reklam ve iletişim çalışmalarında temel mesajınız ne olacak?  Sponsorluklarınız nelerdir?

Global planlama ve medya satın alma ajansımız Mindshare şirketi. Kampanyalarımızın ana çerçeveleri global merkezden bir yıllık olarak belirleniyor. Dijitalde yaptığımız kampanyalar genelde fiyat promosyon kampanyaları oluyor. Internet on board servisimiz ve mobil uygulamamızın bu sene yaygın olarak iletişimini yapıyoruz. Geleceğe yönelik dijitalde ve kişiselleştirilmiş servisler üzerine yatırım ve çalışmalar yapmaktayız.


Kemal Geçer Kimdir?

1984 Antalya doğumlu Kemal Geçer, 9 yaşında ailesiyle Türkiye’den Almanya’ya yerleşir ve Schumpeter School of Business and Economics’i ve aynı alanda yüksek lisansını tamamlar. İş hayatına Almanya’da Vodafone’da başlar ve IQ Group, PricewaterhouseCoopers AG’de Strateji Danışmanı olarak görev yapar. 2013’te Düsseldorf’te HEINE Medizin GmbH’da Genel Müdür olur. Henüz 32 yaşında iken iş hayatındaki başarısı ve disiplini ile 2015’te Lufthansa Havayolları’nda göreve başar, Satış Müdürlüğü görevini bir yıl boyunca yürüttükten sonra Ekim 2016 tarihinden itibaren de Lufthansa Türkiye’de genel müdür olarak göreve getirilir. Böylece Lufthansa’nın Türkiye’deki genel müdürlüğü görevi ikinci kez bir Türk yöneticiye geçmiş olur. İlk Türk genel müdür, Sadık Elmas olmuştu. Elmas, 2003-2008 yılları arasında İstanbul’da görev yapmıştı.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER