Konu Marka Olunca, Beyonce ortalığı yıkıp geçiyor

Martin Lindstrom
Martin Lindstrom
  Oca.01, 2019, 15:57
Platin albümü nasıl çıkarılır? Elbette, hiç beklenmek bir şekilde öncesinde hiçbir pazarlama yapmadan gecenin bir yarısı kısıtlı kanallar aracılığıyla piyasaya sürülür. En azından, Beyoncé olursanız böyle yapabilirsiniz.

Platin albümü nasıl çıkarılır? Elbette, hiç beklenmek bir şekilde öncesinde hiçbir pazarlama yapmadan gecenin bir yarısı kısıtlı kanallar aracılığıyla piyasaya sürülür. En azından, Beyoncé olursanız böyle yapabilirsiniz.

İçinde bulunduğumuz seri ateş cevap verebilirlik çağında Beyoncé, internet çılgınlığını kontrol altına alıp pazarlama yapmak yerine, internete yaptırmanın önemini bizlere gösteriyor. “Lemonade” ile Beyoncé’nin hayran kitlesini şaşırtıp onları megafon olarak kullanması bir ilk değil. 2013’te kendi adıyla çıkardığı albümünü de, müzik videoları tamamlanmış şekilde, altında “sürpriz” yazdığı tek bir Instagram gönderisiyle gece yarısı duyurmuştu. 

İşin iyi yanından bakarsak, Beyoncé’nin yarattığı coşkuyu yakalamak için dünyanın her yanından milyonlarca hayran kitlenizin olması şart değil (olsa da fena olmaz hani). Şirketinizin markasını inşa ederken veya yeniden ele alırken aşağıdaki adımları izleyerek Beyoncé’den bir şeyler kapabilirsiniz.

Markalaşma 101

Net bir kimlik olmadan çok başarı elde etmeyi bekleyemezsiniz. Beyoncé yaklaşık 20 yıldır toplumun gözü önünde ve bu sürede istikrarlı bir imaj yakaladı. Müzikten modaya, performanslarından özel yaşamına dair verdiği ince ipuçlarına kadar sanatçı markasını beslemeye devam ediyor. Hayranlarına göre Beyoncé güçlü, bilgili, sıradan bir kadın gibi olmasının yanı sıra “Kraliçe”. Beyoncé’nin sıradan kadınlarla Kraliçe arasındaki arayı kapatması, öğrenilecek diğer bir ders: İyi markalar, empatinin ustalarıdır. Beyoncé, göz alıcı olduğu için popüler olmadı. Popüler oldu çünkü alımını, insanların kendinden bir şeyler bulabileceği biçimde aktardı. Medyada görünmesi, sosyal medya ve şarkı sözleri, hayranlarına karşılıklı anlayış hissini verecek şekilde tasarlanmış durumda. Beyoncé alışılmışısın çok ötesinde olmasına rağmen, bir yandan hayranlarına göre ulaşılamaz zirveleri fethediyor, bir yandan kendilerinden aşina oldukları (daha gelişmiş) bir biçime girerek devasa başarısının altında yatan çelişkiyi ortaya koyuyor.

Hayranlarınızı beklemedikleri bir şeyle şaşırtın
İçinde bulunduğumuz seri ateş cevap verebilirlik çağında (teşekkürler sosyal medya) Beyoncé, internet çılgınlığını kontrol altına alıp pazarlama yapmak yerine, internete yaptırmanın önemini bizlere gösteriyor. “Lemonade” ile Beyoncé’nin hayran kitlesini şaşırtıp onları megafon olarak kullanması bir ilk değil. 2013’te kendi adıyla çıkardığı albümünü de, müzik videoları tamamlanmış şekilde, altında “sürpriz” yazdığı tek bir Instagram gönderisiyle gece yarısı duyurmuştu. Sanatçı, müziğin ötesine geçerek öncesinde hiçbir tanıtım yapmadan başarılı bir moda markası yarattı. Hayranları ne olacağını asla bilemiyor. Bir şey olduğunda da derhal ne olduğu hakkında konuşup interneti aydınlatıyorlar. Güvenirlik ve istikrar önemli ama hiç beklemediğiniz anda yeni bir şeyin çıkıp sizi şaşırtması çocuksu bir merak uyandırıyor. Marka sadakati yalnızca güvenilir olmakla oluşturulmaz. Arada sırada bir sürpriz yaparak heyecanlanmak için hayranlarınıza bir sebep verin. Beklentinin verdiği sersemletici his sayesinde insanlar haberdar olmaya devam edecekler.

Markanız ayrıcalıklı hissettirsin

Bir pop kültürü olgusu için garip kaçsa da, Beyoncé hayranları ‘’BeyHive’’ denen ayrıcalıklı bir kulübe dahiller. Onlar olmadan Beyoncé, Beyoncé olmazdı. Süper fanların oluşturduğu bu grup sayesinde Beyoncé yankı uyandırıyor ve her yaptığı sürpriz sonrası stadyumları dolduruyor. Ancak BeyHive bizlere, ayrıcalık hissi yaratmak için pahalı pazarlama numaralarına gerek duymadığınızı gösteriyor. Sadece iyi içerik ve erişim sunmanız gerekiyor. Misal, konser bileti alırken BeyHive üyeleri fırsatlardan ilk önce yararlanıyor, benzersiz mesajlar alıyor ve birbirleriyle bağlanma fırsatına sahip oluyorlar. Doğru markalaşmayla bunlar yeterli olacaktır. Kağıt tedariki, araba parçası veya internet sitesi geliştirme alanlarında bir Beyoncé olmayabilirsiniz ama bu, onun yöntemiyle pazarlama yapamayacaksınız anlamına gelmez. Beyoncé gibi empati oluşturmaya önem mi veriyorsunuz? ÜCRETSİZ “Small Data” e-kitabımla empatinin nasıl oluşturulacağını öğrenebilirsiniz.  

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER