Kolay odaklanabilmek için yapılması gerekenler
Yaşımız ilerledikçe tüm vücudumuz gibi beynimiz de yorulmaya ve eskisi gibi performans gösterememeye başlayabilir. Alıştığımız kadar hızlı ve akıllıca düşünemeyebilir veya odaklanmakta güçlük çekebiliriz.
Hatta bu etkileri görmek için çok ileri yaşlara gelinmesi de gerekmez. Günlük stres ve baskılar beynimiz üzerindeki etkisini gösterirken zeki ve odaklanmış kalmak için ipuçları bu etkileri yavaşlatmak veya geri döndürmek için faydalı olabilir.
Beyninizi köreltmeyin
Kullanmazsanız körelir, bu kadar basit. Beyninizi esnetmek, zihninizi keskin tutar. Zihinsel olarak zorlayıcı aktiviteleri daha çok yapan kişilerin Alzheimer hastası olma riski düşer. Kitap okuyun, bir konferansa gidin, radyo dinleyin, Oyunlar oynayın, bir müzeyi ziyaret edin veya ikinci bir dil öğrenin.
Farklı egzersizler yapın
Çocukken tersinden konuşmaya çalıştığınız oldu mu? Nörobik denilen (nöroloji + aerobik) bu egzersizler beyni yeni şekillerde zorlar. 5 duyu öğrenmenin anahtarı olduğundan, bunları kullanarak beyninize egzersiz yaptırın. Eğer sağaksanız, sol elinizi kullanın. İşe farklı bir yoldan gidin. Gözlerinizi kapatın ve yemekleri sadece tadından ayrıt etmeye çalışın.
Fiziksel egzersizlweri unutmayın
Zihinsel olarak zeki ve odaklanmış kalmak için ipuçlarından biri, fiziksel olarak da sık sık tavsiye edilen egzersiz yapmaktır. Özellikle de yürüyüş ve yüzme gibi kalbi hızlandıran egzersizler, zihinsel tepkiler de yaratır. Neden olduğu henüz bilinmese de fiziksel aktivite beyne kan akışını artırır ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı güçlendirir. Aktif kalmak hafızayı, hayal gücünü ve hatta planlama becerisini bile geliştirebilir.
Sağlıklı ve bedeninize uygun diyetler
Beyninize bir iyilik yapın ve kalbiniz ile kilonuz için iyi olan gıdaları tercih edin. Orta yaşlarda obez olmak, ileriki yaşlarda bunama riskini iki kat artırmaktadır. Yüksek kolesterol ve tansiyon da bu riski kötü etkiler. Kızartma yerine fırınlanmış veya ızgara gıdaları tercih edin. Hayvansal yağlar yerine, bitkisel, yemişlerden elde edilen yağları kullanın. Renkli meyve ve sebzeleri tüketin ve balık yemeyi unutmayın.
İçtiklerinize dikkat
Çok fazla Alkol tüketmek konuşmayı, hareketleri ve hafızayı etkiler. Ancak alkolün uzun dönemli etkileri olduğunu da biliyor muydunuz? Uzun yıllar boyunca fazla alkol alımı, beynin ön loblarını küçültür ve içmeyi bıraksanız bile bu etki kalabilir. sağlık sınırları dahilinde içilebilecek alkol miktarı erkeklerde günde 2, kadınlarda 1 içkidir.
Bilgisayar oyunları bilinenin aksine faydalı
Birden çok araştırmaya göre bilgisayar oyunları oynamak beynin hareket, hafıza, planlama ve ince motor becerilerini kontrol eden bölgelerini uyarır. Bazı uzmanlara göre ise oyun oynamak sadece oyun oynama becerilerini geliştirmektedir. Henüz tam kesin bir sonuç olmasa da bütün eğlenceyi çocuklarınıza bırakmanız gerekmez.
Müzik her şeyin ilacı
Erken yaşlarda enstrüman çalmak, ileriki yaşlarda daha net düşünebilmeye yardımcıdır. Müzikal tecrübe, müzikle tamamen alakasız beyin fonksiyonlarını bile geliştirir (hafıza ve planlama becerisi gibi). Üstelik el koordinasyonlarınızın da daha iyi olmasını sağlar.
Arkadaşlıklar önemli
İşte evde veya sosyal hayatta başkalarıyla konuşmak beyninizi keskinleştirir, dolayısıyla içinize kapanmayın. Zihninizi geliştirmek için sosyal aktivitelere katılın. Bunlar gönüllü işler, bir derse katılmak veya basitçe bir arkadaşla buluşmak olabilir.
Sakinliğe önem verin
Çok fazla stres beyindeki gri maddeyi kötü etkiler. Bu bölgede bilgiler depolanmakta ve işlenmektedir. Sakinleşmek için derin nefesler alın, sizi güldüren bir şeyi düşünün, müzik dinleyin, yoga veya meditasyonu deneyin ve konuşabilecek birini bulun.
Uyku en önemli beslenme
Yeni bir şey öğrenmeden önce ve sonra yeterince uyuyun. Yorgun öğrenmeye başlarsanız odaklanmakta güçlük çekersiniz. Sonrasında uyuduğunuzda ise beyniniz yeni bilgileri depolar ve hatırlamanız kolaylaşır. Gece güzel bir uyku çekmek hem hafızanız hem de ruh haliniz için iyidir. Yetişkinlerin günde 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Hafıza Yardımcıları
Zeki ve odaklanmış kalmak için ipuçlarını uygularken, size yardımcı olacak bazı önlemler de alabilirsiniz. Herkes zaman zaman bir şeyleri unutur. Bunun kötü sonuçlarını önlemek adına, hatırlamanız gereken şeyleri not alın. Hatırlatıcı fonksiyonları olan bir takvim kullanın. Tek seferde yapmanız gereken bir şeye odaklanın. Yeni bir şey öğrenirken de bunu teker teker yapın.
İsim ezberleyin
İsim hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Biriyle konuşurken ismini kafanızda sürekli tekrarlayın. Veyahut da ismiyle kafiyeli kelimeler veya ismine benzeyen komik kelimeler bulun. Böylece bir dahaki seferde karşınızdaki kişinin adını daha kolayca hatırlayabilirsiniz.
Kaynak: Milliyet
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok