Kar yağışı ekonomiyi nasıl etkiliyor?

Teknoloji gelişse de imkanlar çoğalsa da kimi doğa olayları hala günlük yaşantımızı etkilemeye devam ediyor. Bu yalnızca Türkiye’ye özgü bir durum da değil üstelik. Bu sene yaşanan extrem doğa olayları baz alınırsa, İsveç’te geçtiğimiz günlerde 8 saat boyunca başkent Stockholm‘de insanlar kar yüzünden yollarda mahsur kaldı. Kar yağışı günlük hayatı bu derece etkilemeye devam ederken elbette ekonomiyi etkilemeye devam ediyor. Belediyeler ve devlet kar yağışının olumsuz etkilerinden kurtulmak için çalışmalara devam ediyor 250 bin ton kaldırım tuzu kullandı. Toplam maliyet ise 342 milyon lira. Peki diğer sektörleri kar nasıl etkiliyor?

Kar kimi çiftçileri mutlu ediyor

Özellikle İç Anadolu’da kar yağışı, çiftçileri oldukça sevindirebiliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, geçen yıl üretim sezonunun kurak geçtiğini ve istenen yağışın olmamasıyla hububatta beklenen verimin elde edilemediğini söyledi. Ancak bu sene erken başlayan kar yağışlarının çiftçileri oldukça mutlu ettiğini belirtiyor.

Balıkçıları ise üzüyor

Kar sadece İstanbul ve çevresinde görüldüğünde hayatı mahveden bir doğa olayı değil, “Karadeniz’de devam eden olumsuz hava koşulları balık fiyatlarında artışa neden oldu.” Cümlesini gördüğünüz an Karadeniz’in de kardan nasıl etkilendiği görebiliyorsunuz. Avlanan balık miktarında düşüşün fiyatlara olumsuz yansımasıyla birlikte balık fiyatların 6-7 liralık yükselme birden yaşanabiliyor.

Elektrik kesintileri 10 milyon dolarlık ihracat kaybına neden oldu

Kar yağışı ve Marmara Bölgesi’nde etkili olan fırtına nedeniyle TEİAŞ’a ait elektrik iletim hatlarında yaşanan arızalar, İstanbul ve çevresinde önceki günden itibaren elektrik kesintilerine neden oluyor. Özellikle Kocaeli’nde sanayi kuruluşları kesintilerden etkilenirken, fabrikalardaki üretimlerde ciddi aksamalar oluyor. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, elektrik kesintileri nedeniyle fabrikalarda üretim yapılamadığını ve milyonlarca dolarlık ekonomik kayıp olduğunu öne sürdü. Kanca, “16 tanesinden biri olan bizim bulunduğumuz sanayi bölgesinde günde 10 milyon dolar ihracat var, 10 milyon dolarlık ihracat kaybı oldu” dedi. Kesintilerin kar yağışından önce başlaması, bu kesintilerin kendi başına ülke geneline 18 milyon lira zarara yol açabileceği de geçtiğimiz günlerde hesaplanmıştı.

Piyasaları da telaş sardı

Hafta sonunda artan kar yağışı, piyasayı da etkiledi. Küresel piyasada artan döviz fiyatları, yurt içinde de fırladı. Ancak piyasalarda yaşanan bu telaşın asıl nedeni, lokal siyasi gelişmeler de olabilir. Ancak analistler kar yağışının günlük yaşamı etkilemeye devam etmesinin piyasaları da etkileyebileceğini ifade ediyor.

Sebzeler de boş durmadı: Yüzde 400 zam

Yurt genelinde meydana gelen yağış ve soğuk hava seralara zarar verince sebze üretimi de darbe yedi. Bu da fiyatlara zam olarak yansıdı. 1 ay önce hal çıkış fiyatı 1 lira olan sivri biber 5 lirayı gördü. Marketlerde ise rakam 7 lirayı buldu

Lastikçilerin keyfi yerinde

Kar lastiği olmadan yola çıkamayan sürücüler, mecburen yolu lastikçilere doğru alıyor. Yılın her dönemi satış yapamadıkları bu dönemlerde en çok kar lastikleri satanların yüzü gülüyor. Günde 40 aracın lastiğini değiştiren bir esnaf, buradan 10 bin liranın üzerinde gelir elde edebiliyor.

Palto ve kaban fiyatları sıçradı

Yoğun kar yağışı nedeniyle palto ve kaban fiyatları da birden sıçradı. Kimi firmalar, palto fiyatlarını kışın yumuşak geçmesi nedeniyle indirmişti ancak birkaç gündür aniden düşen sıcaklıklar giyecek fiyatlarını yüzde 50 arttırdı.
Kaynak: ontrava.com 
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER