İstanbul, Nokta İstanbul'la dünya markası olmaya göz kırpıyor

Paul Garrison
Paul Garrison
  Haz.24, 2016, 19:19
Markalaşma yolunun teknoloji ve internetten geçtiği günümüzde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de büyük atılımda bulunarak, Nokta İstanbul Projesi'ni (.istanbul, .ist) hayata geçirdi.

Markalaşma yolunun teknoloji ve internetten geçtiği günümüzde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de büyük atılımda bulunarak, Nokta İstanbul Projesi'ni (.istanbul, .ist) hayata geçirdi.

Dr. Fatma Kamiloğlu

Dünya markası şehirler arasındakini yükselişini sürdüren İstanbul, artık gücünü dijital dünyada da gösterecek. İlk adımları 2012 yılında atılmaya başlanan Nokta İstanbul projesi, 10 Mayıs günü saat 18.00 itibariyle halka açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 27 Ocak 2016’da hizmete sunduğu .ist ve .istanbul uzantılı alan adları yoğun ilgi görüyor. Global ve yerel markalar, kamu kurumları, STK’lar, İBB’ye bağlı şirketler, kurum ve kuruluşlar alan adı olarak .ist ve .istanbul’a geçiş yapıyor. Biz de The Brand Age dergisi olarak, bu ayki sayımızda projenin yürütücüsü İBB Medya A.Ş. Genel Müdürü Bekir Kaplan ile Nokta İstanbul projesini konuştuk.

Nokta İstanbul projesini tanıtabilir misiniz?

Proje toplamda 4 dönemden oluşuyor. İlki 27 Ocak’ta başlayan global markalar dönemi. Bu dönemde alan adları global markalara arz edildi. 1 Mart – 31 Mart arasıysa yerli markalar dönemiydi. Yerli markalarımızı korumak için yaptık bunu. Sadece şirketleri değil; dernekler, STK’lar, kurum ve kuruluşlar, bireysel başvuruları da buna dahil ettik. Üçüncü dönemimizde, 5 Nisan – 5 Mayıs arası ön talep toplama dönemiydi. Buna göre bir kişi ya da bir kurum alan adı için başvurursa ve 5 Mayıs tarihine kadar o alan adına başka başvuru olmazsa, alan adı o kişiye ya da kuruma tahsis ediliyordu. Ancak aynı ada birden fazla başvuru olursa, alan adı açık artırmaya çıkıyordu. 5 - 10 Mayıs arasında açık artırmalar gerçekleşti. 10 Mayıs günü saat 18.00’den sonra da yeni dönem başladı ve alan adları doğrudan satışa sunuldu.

Projede süreç nasıl gelişti?

Aslında bu bir vizyon projesi ve bu projede Kadir Topbaş’ın büyük desteği var. Belediyemiz,  ICANN bu projeyi 2012’de açtığı zaman başvurdu. Projeye 60 ülkeden 2000’e yakın şehir başvurdu ve yalnızca 66 şehir kabul edildi. Bunun nedeni her şehrin altyapı sağlayıcılığı ya da süreklilik gibi konularda güven verememesi. Tam 1 yıl test süreci geçti. ICANN bunun akla gelebilecek her alanını kontrol etti.

oda

TAMAMEN ÖZ KAYNAKLARIMIZLA OLUŞTURULMUŞ BİR PROJE

Projeyle ilgili kaynaklar nereden sağlandı?

Belediyenin tamamıyla kendi öz kaynaklarıyla oluşturduğu bir proje… Kadir Topbaş dijital alana girmekten çekinmedi. Bu konunun önemine inandı. Kadir Topbaş, bu desteği vermemiş olsa, şu an bu konuşmayı yapıyor olamazdık. Yürütme ve operasyon işlerini yabancı kuruluşlara vermek yerine her ayrıntıyla biz ilgilenmeyi tercih ettik. ICANN’in toplantılarına gittik, hepsini takip ettik.

bekirkaplan1

Global markalar ve yerli markaların ilgisi ne durumda?

Global markalardan BMW, BMW Mini, Versace, WhatsApp, Instagram, Facebook, Google, Apple gibi markaları örnek verebilirim. Türkiye’den Müsiad, Türk Kızılayı, THY bu alan adlarını kullanacak. Dünyada New York ve Londra’yla birlikte en çok rağbet gören kent İstanbul.

Ücretlendirme aralıkları ne kadar?

Belediyemiz hem .ist hem de .istanbul adlarını satın aldı ve iki alan adı alan ilk şehirdik. Şehir alan adları içerisinde en düşük fiyatla çıkan biziz, .ist için 12 dolar, .istanbul içinse 15 dolar fiyat verdik. Satış bayiler üzerinden oluyor ve bu rakamların üstüne ücretlendirme getirip satışa sunuyorlar, 19 dolar ile 30 dolar arasında değişiyor.

Alan adı almak isteyenlerin izlemesi gereken yol nedir?

Öncelikle www.nick.istanbul sitesi üzerinden, birlikte çalıştığımız ICANN akreditasyonlu yurt içi ve yurtdışı bayilerimizden birini seçiyorsunuz. Almak istediğiniz alan adının uygunluk durumuna bakıyorsunuz ve süreci başlatıyorsunuz. Alan adlarını minimum 1 yıl, maksimum 10 yıl için satın alabiliyorsunuz.

Rezerve ettiğiniz isimler var mı?

Devlet büyüklerimizin, ülkemizin kuruluşunda emeği geçmiş insanlarımızın, bu zamana kadar Türkiye’ye hizmette bulunmuş olan tüm cumhurbaşkanlarımızın isimlerini muhafaza ettik. Belediyeye bağlı iştirakler ve kuruluşlar; İETT, İSKİ, Şehir Hatları gibi, bunları da rezerve ettik.

Halka ulaşmakla ilgili iletişim stratejileriniz var mı, reklam gibi…

Bizim kendi alanlarımız var. İstanbul’da milyonlarca vatandaşın seyahat ettiği alanlar… Metro, metrobüs, halk otobüsleri, vapurlar gibi. İletişim açısından halka ulaşmaya bu kanallardan çalışacağız.

Peki bu projeyle uzun vadede nereye varmak amacınız?

Bu iş için bizi en teşvik edici yönlerden biri yurt dışındaki İstanbul algısıydı. İşte o algıyla, İstanbul’un marka değerini bütünleştirdiğimiz zaman yılsonuna kadar ilk hedefimiz 100.000’e ulaşmaktı. Ama üç aylık durumda görünen o ki, 100.000 rakamına çok rahat ulaşacağız. Çünkü talep çok fazla. Ayrıca 10 Mayıs’ı ve rakamların düşmesini beklemiş olan binlerce insan var.

10 Mayıs sonrası 1

DENEYİMLERİMİZİ BAŞKA İLLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ.

81 tane ilimiz var. İstanbul zaten çok önemli bir değer. İstanbul uzantısının bu kadar yaygınlaşması başka şehirlerde bir rekabet algısı oluşturmayacak mı?

Böyle bir algının oluşacağını zannetmiyorum. Ayrıca 5 yıllık süre boyunca başka alan adları oluşturulamayacak. Çok güzel şehirlerimiz var, ileride onlar da bu alana yönelirse deneyimlerimizi paylaşmak isteriz. İzmir, Ankara, Gaziantep, tüm şehirlerimizin güzellikleri apayrı… Diğer şehirlerimizin adları bizde rezerveli durumda, ankara. istanbul, izmir.istanbul ya da ankara.ist kayseri.ist gibi… Belki oranın valiliğine, belediyesine armağan bile edebilir başkanımız. Dünya Belediyeler Birliği Genel Başkanı Kadir Topbaş, o yüzden yurt dışındaki şehirlerin adları bile bizde rezerveli olabiliyor.

Bu projenin yürütücülüğünün dışında, İstanbul’un markalaşması için Medya A.Ş neler yapıyor?

Başkanımız Kadir Topbaş’ın vizyonu doğrultusunda, belediyemize ait diğer şirketler gibi biz de katkılar sağlıyoruz. Toplu taşıma araçlarımızın ekranlarını biz yönetiyoruz. Buralara anlık haber giriyoruz, olağandışı her olayı belirtiyoruz. İnternet tabanlı 2 adet televizyonumuz, 3 adet radyomuz var. Prodüksiyon ekibimizle reyting kaygısı olmayan programlar üretiyoruz. 1500 kamerayla yolları seyrediyoruz ve trafik durumlarını iletiyoruz. İstanbul’daki birçok radyoya bağlantı yapıyoruz, yol durumlarını ulaştırıyoruz ve hiçbir ücret talep etmiyoruz. Radyo İstanbul’da özellikle lise ve üniversite öğrencisi gençlere program yapma imkanı veriyoruz. İstanbul Ajansı diye bir internet sitemiz var, 1.500’ü aşkın yerel medyaya günlük haber servisi yapıyoruz. Günde 80 ile 120 arası haber geçiyoruz onlara. Kısacası İstanbul’la alakalı ne kadar görsel varsa bunu kamuoyuna en güzel şekilde yansıtarak İstanbul’un marka değerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Prodüksiyon ekibimiz var ve içinde reyting kaygısı olmayan programlar üretiyoruz.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER