Işıkla yazılan, ısıyla silinen kağıt

Kullandığımız kağıtların çoğunu geri dönüşüme göndersek bile, her yıl karbon salınımının yüzde 1’e yakını kağıt üretiminden kaynaklanıyor. Riverside Kaliforniya Üniversitesi’nden Yadong Yin, bu soruna bir çözüm üretti. Yin ve ekip arkadaşları, sadece ışık kullanılarak üzerine yazı yazılabilen ve ısıtılınca silinebilen bir kağıt üretti. Üstelik bu kağıt 80 kez kullanılabiliyor.

Prusya mavisi ve titanyum oksit

Yin, koyu lacivert (Prusya mavisi) boya ve titanyum dioksit kullanarak, insan saçından milyonlarca kez daha küçük nanoparçacıklar üretti. Bu karışım daha sonra normal kağıda uygulandı. Kaplama morötesi ışıklara maruz kaldığında, titanyum dioksit elektronları, nanoparçacığın içindeki boyaya doğru hareket ediyor. Bu elektronlar mavi boyayı beyaza çeviriyor. Böylece morötesi ışık kullanarak, mavi arka plan üzerine beyaz şekiller ya da beyaz arka plan üzerine mavi şekiller çizmek mümkün oluyor. Kağıt kendi halinde bırakıldığında beş gün içerisinde orijinal haline geri dönüyor. Bu süreci, kağıdı ısıtarak hızlandırmak mümkün. 120 derecelik sıcaklıkta kağıt 10 dakika içinde ilk haline dönmüş oluyor.

Ucuz ve kullanışlı

Yin’in kağıdı sadece ışıkla yazılabilen, mürekkepsiz bir kağıt değil, aynı zamanda ucuz ve kolay bulunan kimyasallarla yapıldığı için kolayca ticari amaçla kullanılabilecek bir ürün. Tabii ki bunun için kullanılan yazıcının da ucuz olması lazım. Yin ve ekibi şu anda bu teknolojiyi geliştirmeye çalışıyor. Kaynak: dunyahalleri.com
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER