Irak, Ortadoğu pazarında yükselişimizi sürdürüyoruz

Sinem Mercan

Maden suyu sektörü tanıtımla markalaşacak

Türkiye, maden suyu kaynakları bakımından çok kaliteli ve zengin olmasına rağmen, tüketimde gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kalıyor.  Maden suyu tüketiminde sınıfta kalan Türkiye’de, tüketimi artıracak en önemli unsur ise tanıtım faaliyetleri…

Maden suyu, çözünmüş haldeki mineral ve gaz içeren kaynak sularının ortak adı. Halk arasında genellikle soda ile karıştırılan maden suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen yapay olan bir içecektir. Maden suyu kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, ne yazık ki maden suyu tüketimi oldukça az. Tüketimin az olmasının en önemli nedeni ise tanıtım yetersizliği. Ülkemizde daha çok ilaç niyetine tüketimin revaçta olduğu maden suyunda, son yıllarda yapılan tüketiciyi bilinçlendirme ve tanıtım çalışmaları sebebiyle, 1999’da kişi başı 1 litre olan tüketim, 2015 yılında 10 litreye ulaşmış.

1

TÜRKİYE, 2015’TE 675 MİLYON LİTRE MADEN SUYU TÜKETTİ

2008 yılında 340 milyon litre düzeyinde gerçekleşen maden suyu tüketimi, 2009 yılında krize rağmen %5 oranında büyüyerek 360 milyon litre düzeyine ulaşmış. 2015 yılında ise 675 milyon litre civarına çıkmış…

2

Kaynak: Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER)

Sektörde Sağlık Bakanlığından ruhsatlı 32 maden suyu üreticisi bulunuyor. Bu firmaların sadece 12 tanesi ulusal boyutta faaliyet göstermekte olup diğerleri bölgesel bazda çalışmalarını yürütmüyor. Maden suyu ithalatımıza bakacak olursak da yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. İhracatta da durum pek iç açıcı değil, %3 civarında bir ihracat söz konusu. Bu düşüklüğün nedeni ise navlun maliyeti olup bununla ilgili bir destek alınamaması…

MADEN SUYU TÜKETİMİ EN ÇOK AVRUPA’DA

Maden suyu dünyada ambalajlı su pazarı içinde değerlendirilen bir segment. Dünya ambalajlı su pazarı yaklaşık 256 milyar litre büyüklüğünde olup tüketimin %24 ‘ü Batı Avrupa’da, %18’i Kuzey Amerika’da ve %7’si ise Doğu Avrupa’da gerçekleşiyor. Ancak Batı Avrupa ve Kuzey Amerika pazarları doygunluğa ulaşmış durumda… Ambalajlı su tüketimi, dünya ortalamasında 35 litre iken Batı Avrupa’ya gelindiğinde 120 litreye çıkıyor.

Dünya ambalajlı su pazarından gazsız sular ve kaynak suları kısmı, maden sularına göre daha hızlı büyüyor. Maden sularının ambalajlı su pazarındaki payı %16.

Dünya maden suyu tüketiminde %75 pay ile Avrupa ilk sırada yer alıyor. İtalya, bu bölgede en büyük ambalajlı su pazarı olarak göze çarpıyor. Kişi başına yıllık ambalajlı su tüketimi 205 litre. Bu pazarın %17’si maden suyu olup; kişi başına maden suyu tüketimi de 35 litre. İkinci büyük ambalajlı su pazarı ise Almanya... Kişi başına yıllık ambalajlı su tüketimi 150 litre civarında olup bu pazarın %57 si maden suyu. Almanya’da kişi başına maden suyu tüketimi de 85 litre.

3

  Kaynak: Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER)

MuratZengin

 

Uludağ İçecek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Zengin

Irak, Ortadoğu pazarında yükselişimizi sürdürüyoruz

Markanızdan ve sektörde bulunduğu konumdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Türkiye’nin en büyük içecek firması Uludağ İçecek’in tarihi maden suyu ruhsatının alındığı 1912 yılına dayanmaktadır. İlk işletme ruhsatı, adı henüz Keşiş Dağı Maden Suyu iken alınan şirketimizin bugünkü ismini ve yapısını kazanması, 1930 yılında Mehmet Hakkı (Erbak) ile olmuştur. Uludağ İçecek olarak, "Uludağ" ana markası altında 6 kategori, 18 alt marka, 38 değişik ürün ve 118 farklı ambalajımız ile iç ve dış pazarlarda faaliyet gösteriyoruz.

Gelişimci ve yenilikçi anlayışımızı temsil eden ürünlerimizin başında; 100 yılı aşkın süredir aynı kaynakta şişelediğimiz Uludağ Doğal Maden Suyu, meyve aromalı doğal maden suyu Uludağ Frutti, meyve sulu doğal maden suyu Uludağ Frutti Extra, özel tasarımlı kobalt mavi şişesinde hafif içimli doğal maden suyu Uludağ Premium, geçtiğimiz yıl Premium segmentte tüketicilerimize sunduğumuz Uludağ Premium Doğal Kaynak Suyu, efsane lezzetiyle Efsane Uludağ Gazozu ve çeşitleri, ev yapımı tadıyla Uludağ Limonata, sektörde fark yaratmamızı sağlayan Uludağ Mandalina, Uludağ Çilek, Uludağ Greyfurt ve Uludağ Orman Meyveleri ve enerji içeceği pazarında yer alan Deep ve Fazz markalarımız geliyor. Maden suyunda %9.6’lık pazar payıyla üçüncü sırada bulunuyoruz, aromalı maden sularında ise %26,5’lik payla birinciyiz.

Print

2015 yılı sonundaki ciromuz 450 milyon TL seviyelerine ulaşmıştır. Önümüzdeki yıl da on yılı aşkın süredir devam ettirdiğimiz büyümeyi sürdürmek elbette ki öncelikli hedefimiz. Bugün, 5 kıtada toplam 40 ülke ile bayilik sistemi ile çalışıyoruz. 2016 yılında da hedefimiz bu ülkeleri artırarak yolumuza devam etmek.

Maden suyunun ne gibi yararları var? Halkımız bu yararların yeterince farklında mı? Maden suyunda kişi bazlı tüketim bakımından Türkiye ve diğer ülkeler arasında nasıl bir durum söz konusu?

Maden suyu yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan ve minimum 60 yıla yayılan yolculuğu sırasında içeriğindeki mineralleri bünyesinde toplayan, kaynaktan yeryüzüne, kendiliğinden veya teknik usul ile çıkartılan doğal mineralli sulara denir.

Maden suları kalsiyum, bikarbonat, klorür, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi vücut için önemli birçok mineral içerir. Terle sıvı ve elektrolit kaybının arttığı için yaz aylarında; ayrıca spor yapanlar ve sık seyahat edenler için de iyi bir sıvı kaynağıdır. İçeriğindeki bikarbonat, böbrekleri, idrar yollarını ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir. Kalsiyum; kemik, kalp-damar sağlığı ve sinir uyarı iletimi, magnezyum; kalp, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi, sodyum; su-elektrolit ve asit - baz dengesi, sindirim desteği, uyarı iletiminde yaşamsal işlevler görür. Özellikle kadınlara osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde, ergenlik döneminde ise kemik sağlının korunmasında faydalıdır. Yüzü temizlemek veya yüzü maden suyu ile yıkamak cilt için de iyi bir seçimdir.

Ülkemiz maden suyu kaynakları açısından oldukça zengin ancak ne yazık ki maden suyunun faydaları açısından bilinçli olduğumuz söylenemez. Maden suyu genellikle sindirim faydası açısından tercih ediliyor. Sıklıkla da soda ile karıştırılıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ortalama yıllık 150 litre maden suyu tüketimi varken maalesef bizim ülkemizde bu oran sadece 8 litre. Son yıllarda artan sağlıklı beslenme trendinin oluşturduğu bilinçle bu oranın yükseldiğini görüyoruz ancak yine de olması gereken seviyelerde olmadığımızı söyleyebiliriz.

Uludag_Frutti_Extra

MADEN SUYUNUN TANITIMI YETERİNCE YAPILMIYOR

Maden suyu tüketiminde diğer ülkelerin gerisinde olmamızın sebebi nedir? Maden suyu halka yeterince tanıtılmıyor mu? Bu kapsamda maden suyunun tanıtımı ve tüketimi artırmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Maden suyunun faydaları ne yazık ki yeterince bilinmiyor ve sektörde tanıtımı yeterince yapılmıyor. Bu da dolaylı olarak kaynak açısından ülkemizin zengin olmasına rağmen tüketim oranlarının az olmasına neden oluyor. Halkımızdaki genel eğilim maden suyunun hazmı kolaylaştıran bir içecek olarak tüketilmesi. Bizler hem maden suyunun faydaları hakkındaki bilincin yükseltilmesi hem de kullanım alışkanlıklarını değişmesi amacıyla uzmanlarla çalışmalar yürütüyoruz. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile sosyal medya kanallarımızla maden suyu hakkında bilinmesi gerekenler için videolar oluşturduk. Yine Dilara Hanım’ın rehberliğinde maden suyunu hayatımıza daha fazla sokmak için lezzetli içecek tarifleri hazırladık. Bu tarifleri tarif kartları olarak ürünlerimizle ve sosyal medya kanallarımızdan tüketicilerimiz ile paylaştık, iletişim çalışmalarımızda kullandık. Faydaların daha fazla bilinmesi amacıyla reklam ve iletişim yatırımlarımıza da bu doğrultuda devam edeceğiz.

Son yıllarda meyve aromalı maden suları piyasaya girmeye başladı. Siz de meyve aromalı maden suyu üretiyor musunuz? Bu kapsamda aromalı maden suyunu ürettikten sonra satışlarınızda bir artış söz konusu oldu mu?

Ürün gamı olarak oldukça zengin bir içecek firması olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Portföyümüzde Uludağ Frutti meyve aromalı maden sularımız ve Uludağ Frutti C Max C vitaminli maden sularımız dışında yine sektöre kazandırdığımız önemli bir yenilik olan doğal maden suyundan üretilen meyve sulu maden sularımız mevcut. Uludağ Frutti Extra da hem şişesi hem de farklı lezzetleriyle tüketicilerin, özellikle gençlerin beğenisini kazandı. Bu ürün için reklam kampanyalarımızda genç hedef kitleye hitap edecek şekilde ilerliyoruz. Piyasaya sunduğumuz bu yenilik satışlarımıza da yansıdı, daha önce de belirttiğimiz gibi aromalı maden sularında ilk sırada yer alıyoruz. Aromalı maden sularımız gerek yurt içinde gerekse yurt dışında oldukça talep görüyor. Özellikle son dönemlerde Irak, Ortadoğu pazarında yükselişimizi sürdürüyoruz.

TÜRKİYE’NİN EN ÇOK MARKALI İÇECEK İHRACATI YAPAN FİRMASIYIZ

Gelecek projeleriniz ve planlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Hedefinizde global marka olmak var mı? Bu hedefe yönelik nasıl bir iletişim stratejisi yürütüyorsunuz?

Türkiye’nin en büyük ulusal içecek firması olarak global bir marka olma hedefiyle çalışıyoruz. 100 yılı aşkın deneyime sahip köklü bir markayız. İçecek sektöründe bilgi birikimimiz oldukça sağlam. İnovasyona önem veriyoruz. Türkiye’nin bugün en çok markalı içecek ihracatı yapan firması konumundayız. 1975 yılından bu yana Almanya’da faaliyet gösteriyoruz. Bugün Irak’ta Ulusal TV kanallarında Uludağ Frutti reklamlarımızla yer alıyoruz. 40 ülkede farklı ürün gruplarımızla yer alıyoruz. Ortadoğu’da zengin mineralli yapıya sahip olan bizim gibi farklı bir içecek firması yok. Uludağ olarak önümüzdeki dönemlerde de ihracat rakamlarımızı artırıp, fırsat gördüğümüz pazarlarda büyüme hedeflerimize odaklanacağız.

Maden suyu sektöründeki sorunlar nelerdir?

Fiyat rekabetinin sektörün genel ve önemli bir sorunu olduğu görüşündeyiz. Fiyatın tüketici tarafında önemli olduğunu düşünürsek bu durum zayıf müşteri sadakati de yaratıyor. Maden suyunun kar marjı özellikle diğer içeceklere göre çok düşük, bu durum firmaların yatırım yapmasını zorlaştırdığı gibi maden suyunun sektörde büyümesini de engelliyor. Ayrıca Türkiye’deki maden suyu tüketiminin genel olarak yemeklerden sonra mideyi rahatlatmak üzere tüketiliyor oluşu mineral yönden oldukça zengin olan maden suyu farkındalığının az olduğunu gösteriyor. Maden suyunda iletişim tarafında yasal olarak kısıtlamaların olması da bu farkındalığı yaratmada bize zorluk çıkarıyor.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER