İPhone 7 lansmanının derin analizi
Serhat Ayan
Dünyada merakla beklenen iPhone 7 serisi lansmanı 7 Eylül günü yapıldı. Bu konuda telefonun ve çevre birimlerinin özelliklerinden çok şirketin gidişatı üstüne anlatacak şeyler var. Bunları masaya yatıralım istiyorum.
Apple’ın son birkaç lansmanı gerçekten sönük geçti. Hatta öyle ki şirket yetkilileri lansmanı yapıp bitirdikten sonra hala ekranlara bakıp bu kadar olamaz mutlaka bir şeyler daha söyleyeceklerdir diye bakıp durduk. Saat kayışı ve eski telefonun değişik renklisi gibi eski hızından ve yeteneklerinden çok uzak şeyler alattı ve bunu satın almamazı bekledi Apple. Ancak en büyük Apple taraftarları bile şirkete sinir oldu.
Bu lansman gerçekten de çok büyük önem taşıyordu. Kaçıracak treni kalmamıştı Apple’ın. Bu lansman o kadar çok dikkate alındı ki Samsung gibi en dişli rakip dahi, amiral gemisi Note ürününün modelini 5’ten 7’ye yükseltti sırf aynı isimde olabilmek için…
Apple küçük lansman salonlarından yine eski büyük alanlarda yaptı lansmanını. Yine eski model şirket CEO’lu tanıtımlara verdi kendini. Büyük kalabalıklar getirerek herkesin şaşkınlık nidalarını ve olur olmaz şeyleri beğenen alkışlarını verdi yayına. Sonda söyleyeceğimizi baştan söyleyeyim: Ben ürüne bakınca hayal kırıklığına uğramadım. Ama en azından 6 serisi çıktığı zamanki gibi bir heyecana da kapılmadım.
Apple son zamanlardaki trendinde yaptığı gibi iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ı tanıttı. Aklımızda kalan ne? Daha yüksek fotoğraf kalitesi… iPhone’un eski modellerine kıyasla bir diş daha yükseltilmiş pil ömrü… Akıllıca tasarlanmış stereo ses deneyimi yaşatan hoparlörler… Eskiye oranla daha iyi bir ekran… Su ve toz geçirmeme ihtimali…
Son birkaç haftadır Note 7 deneyimledim ve sıkça dile getirdiğim gibi şimdiye kadar bir cep telefonundan aldığım en acayip kamera deneyimini yaşadım. Gerçekten de şimdiye kadar karanlıkta çekip yapabilen ve ışıksız ortamda dahi bu kadar hızlı odaklayan, gündüz çekimlerinde bu kadar doygun renkler veren bir alete rastlamadım. Neredeyse SLR fotoğraf makinesi kalitesine ulaştığımı söylemem lazım.
Apple bu algının çok farkında bir şirket olarak en büyük odağını kameraya vermiş. Kameranın içine sırf bu işe özel bir çip koymuş. Bildiğiniz çektiğiniz her fotoğrafı resim işleme yazılımından geçirir gibi, Photoshop ile oynar gibi düzeltiyor. Plus ürününde çift kamera olması, iki kat optik zum ve 10 kat dijital zum sağlıyor. Ürünü henüz denemediğim için Samsung ile farkını dile getirmem mümkün değil. Bu yazıyı yazarken elimdeki tek somut kaynak lansman sırasında canlı renklere insanların verdiği “vaaaoov” tepkisi… Daha çok LED ile daha parlak flaş bize ne sağlar? Benim çekim deneyimlerimde hiç flaş açmışlığım yok. Telefonun flaşıyla güzel resim çekilebileceğine inanan biri değilim.
Performansa geldiğimizde karşımıza elbette yeni çip seti A10 çıkıyor. Apple bunun için piyasadaki en hızlı işlemci tanımını getirmiş. Uzmanı değilim. Karşısında ya da yanında olmak bu yüzden imkansız. Ama ilk iPhone’a kıyasla bilmem kaç yüz kat daha hızlıymış. Açıklama bana anlamsız geldi. iPhone 6s’ten üç kata kadar daha hızlı çalışan ve onun kullandığı gücün yarısı değerde bir gücü kullanan daha güçlü bir grafik performansa da sahipmiş. “Ay hadi inşallah” deyip geçelim.
Pil konusundaki tanımları tam bir iletişim sihirbazlığı: Şu ana kadarki en iyi iPhone pili ne demek? Mesela şu ana kadar giden en hızlı Murat 124 dersem ne anlarsınız? Lansman sırasında bizim ekrana aptallaşmış biçimde bakmamızı sağlayan bir cümle kullandılar: iPhone 7 eskisinden 2, Plus ise eskisinden 1 saat daha fazla çalışmasını sağlayacak pile sahip. İyi de ne yaparken? Stand by durumunda mı? Konuşurken mi? İnternete girerken mi yoksa fotoğraf çekerken mi? Ben bunun detayını göremedim açıklamalarda. Muhtemelen ilerleyen zamanlarda çıkar ortaya…
Lansmanda göremediğim sonrasında dokümantasyon okurken rastladığım en önemli bilgiyi sizlerle paylaşayım: iPhone ilk kez LTE bağlantının hakkını vermeye başladı. Yeni cihazla 25 LTE bandına kadar destek veriliyor. 6 serisi ile 70 megabitlerde maksimum hız alınabilirken bu yeni seriyle “teorik olarak” 450 Mbps’ye kadar veri alışverişi mümkün.
Kaynak: tknlj.com
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok