İlaç Sektöründe Öne Çıkan Dijital Dönüşüm Adımları -1
Doç. Dr. Elgiz Yılmaz
Deloitte’un 2015 Global Sağlık sektörü Raporu’na göre sağlıkta değer yaratacak 4 ana başlık: maliyet odaklılık, pazar dinamikleriyle uyum, dönüşüm ve dijital inovasyon, regülasyonlar ve uyumluluk.
Türkiye mobil teknolojileri çok sevdi ve dünyadaki birçok ülkeye göre mobil telefonların kullanımı ülkemizde genç nüfus başta olmak üzere her yaşta kabul görüp hızla yaygınlaştı. Şirketler de bu alandaki trendleri ve pazarı yakından izlemekte.
Bireysel kullanıcıların mobiliteye olan ilgi ve talebinin çok hızlı artmasıyla bireysel müşterileri yakalamak, elinde tutmak isteyen firmalar, mobil ortamdaki çözümlerini kısa zamanda pazara sundular ve kullanımını yaygınlaştırdılar. Bireysel tüketici pazarına odaklanan bu şirketlerin müşterileriyle olan tüm doğrudan etkileşimi ve müşterinin ürün/hizmet sorgulaması, ürün karşılaştırma, ürün sipariş alma, satış, CRM, servis talebi, hizmet takibi, anket gibi web uygulamalarını da mobil ortama taşıdıklarını görüyoruz.
Deloitte’un 2015(1) öngörülerini içeren global sağlık sektörü raporunda sağlıkta değer yaratacak dört ana başlık öne çıkıyor: Bunlar; maliyet odaklılık, pazar dinamikleriyle uyum, dönüşüm ve dijital inovasyon, regülasyonlar ve uyumluluk. Bu başlıklardan da anlaşılacağı üzere, mobil teknolojilerin önümüzdeki birkaç yıl içinde özellikle sağlık sektöründe çok daha fazla ön plana çıkacağı öngörülüyor. “Hastanın sağlık geçmişini görme, ilaç takibi, hastaların vücutlarına yerleştirilen akıllı cihazlar ile biyolojik verilerin uzaktan izlenmesini sağlayan biyolojik veri izleme, video görüşme, yerinde veya uzaktan hasta takibi, mobil cihazlardan reçete ve ilaç alımının takibi önemli uygulamalar arasında olacak” şeklinde uygulama örnekleri veriliyor.
Mobil uygulamalar sayesinde firmalar kullanıcılarını masaya bağımlılıktan kurtarıp müşteri ve tedarik zincirindeki etkileşimlerini ve şirket içindeki operasyonlarını daha verimli kılma imkanına sahip oluyorlar. Zamanı değerli olan üst yönetimler için ise karmaşık iş uygulamaları yerine tablet veya akıllı mobil cihazları üzerinden iş akışları, iş zekası, karar destek ve yönetim süreçlerinin bilgi alma, karşılaştırma, karar verme ve onaylama gibi aşamalarında mobil çözümler büyük hız ve kolaylık sağlıyor.
Türkiye, genç nüfusu sayesinde dijital dönüşümü çok hızlı benimsedi. Ülkemizde internet kullanımı ve penetrasyonu, mobil cihaz kullanımı geçtiğimiz yıllara göre giderek artıyor (2). Türkiye, bulunduğu coğrafya itibariyle en güçlü, en eğitimli, en yeniliğe açık ve en kolay öğrenen nüfusuna sahip bir ülke. Ancak burada karşılaştığımız en büyük zorluk şu: Dijital yenilikleri gelişmeleri fikren çabuk kabulleniyoruz, hevesliyiz ama iş süreçlerimize ve modellerimize aktarırken çekiniyoruz. Sektöre baktığımızda bilişim ve yazılım şirketlerinin bu sürece aracılık ettiğini görüyoruz. Geliştirdikleri çözümler, aslında amaç değil araç ve bu araçların daha iyi kullanılmasına imkan veren çözümler.
Günümüzde kurumların üzerinde durduğu kavram; dijital dönüşüm. Bunun temelinde şirket kültürüne çeviklik, sürekli yenilikçilik ve katma değer katacak uygulamalar ve iş modelleri geliştirme prensipleri var. Bu alanda örneğin; Türk mühendislerin geliştirdiği kurumsal saha satış çözümü olan TCM SFA gibi, Windows platformuyla geliştirilen, kurumların saha ekiplerine merkezi yönetim kolaylığı sağlayan yapısı ve kullanıcı dostu özellikleriyle öne çıkan yazılımlar görmekteyiz. SFA; karmaşık bir operasyonel yapıya sahip şirketlerin, performans yönetimlerini, operasyonlarına ve değer zincirine etkili bir şekilde entegre edebilmeleri için tasarlanmış en etkili sürdürülebilirlik yazılımıdır. Finans ve bankacılık, telekomünikasyon, medya, ilaç şirketleri, perakende çözümleri gibi sektörlerin ihtiyaçlarına özel kurumsal yazılım, mobil ve entegre raporlama çözümleri sunuyor. Bunu yaparken hizmet verilen müşterilerin ihtiyaçları ve global uygulama geliştirme metodolojileri göz önünde bulunduruluyor.
TCM SFA gibi esnek ve kolektif platformlar sağlayan kurumsal saha çözümleri kullanan ilaç firmaları; yazılımın etkili bilgi toplama, doğrulama ve raporlama özelliği sayesinde, kurumun sürdürülebilirlik ve performans ölçütleri tek kaynaktan ulaşılabilir hale geliyor. Sahada kalabalık ekipler ile yoğun olarak görev yapan tıbbi mümessiller veya ürün müdürleri ziyaret ettikleri doktorların ve eczacıların talep ettikleri ek bilgi veya çalışmaları ofise dönmek veya daha ileri bir tarihte tekrar ziyaret sözü vermek zorunda kalmadan merkez ile anında iletişime geçerek tedarik edebiliyorlar. TCM SFA gibi çözümler dünyadaki benzerleri arasında aşağıdaki özellikleriyle öne çıkıyor:
Kurumlara özel olarak uygulamayı kişiselleştirebilme imkanı,
- Kolay renkli arayüzü,
- Zengin içerik,
- Etkin CLM, ilaç firmasının merkezinden yönetilen sunumlara saha ekibi tarafından aynı ofiste çalışır gibi ulaşabilmesi,
- Ziyaret notlarını çalışma planına ve periyodik hedeflerine göre planlayabilmesi,
- Müşterimizde bulunan iş akışlarının saha ekiplerinin de dahil olması,
-Siparişlerini rahatlıkla alabilmesi, merkez ve depolar ile iletişiminin kolaylıkla yapılabilmesi,
- Masraf yönetimi,
- Arkasında çok ciddi bir raporlama platformu imkanı sağlanması,
- Doğru segmentasyon,
- Hedef odaklı data analizi,
- CRM planlama.
Kaynakça:
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok