İbrahim Bodur sosyal Girişimcilik Ödülü
Geçen yıl 23 Mayıs’ta hayatını kaybeden Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur adına bu yıl ilki düzenlenen Sosyal Girişimcilik Ödülü sahiplerini buldu.
Birincilik ödülü Otsimo, ikincilik ödülü KODA, üçüncülük ödülü Yuvarla projelerinin oldu.
Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Türk sanayinin duayenlerinden ve aynı zamanda önde gelen girişimci ve hayırseverlerinden Kale Grubu Kurucusu ve Onursal Başkanı merhum İbrahim Bodur’un anısını ve değerlerini yaşatmak amacıyla düzenlenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün kazananları belli oldu. Birincilik Otsimo, ikincilik Köy Okulları Değişim Ağı ve üçüncülük Yuvarla projesinin sahiplerine gitti. Türkiye’nin gelecek vadeden sosyal girişimcilerinin ödüllendirildiği projenin kazananlarına ödülleri, 13 Aralık Çarşamba akşamı The Seed’de düzenlenen törenle takdim edildi.
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, MV Holding CEO’su Ebru Dorman, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Adım Adım ve Açık Açık platformlarının kurucusu İ. Renay Onur, Tabit Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kurucusu Tülin Akın, Google Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Yonca Dervişoğlu Brunini ve Dünyanın En İyi 50 Öğretmeni arasında yer alan Samsun Kumköy İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni Dilek Livaneli’den oluşan seçici kurul uzun bir değerlendirme sürecinin sonunda İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü kazanan sosyal girişimcileri belirledi. Birinciliği ve Kale Grubu’nun projenin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla sunduğu 50 bin TL’lik para ödülünü Otizmli çocuklar için ücretsiz özel eğitim sağlayan Otsimo ile Hasan Zafer Elcik kazandı. İkincilik ve 40 bin TL’lik para ödülü Köy Okulları Değişim Ağı ile Mine Ekinci’nin, üçüncülük ve 30 bin TL’lik para ödülü ise Yuvarla uygulaması ile STK’lara bağışı yaygınlaştıran Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz’ın oldu.
Nice İbrahim Bodurlar...
Törende konuşan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Tüm hayatı boyunca insanı merkeze koyan anlayışından hiç ödün vermeyen İbrahim Bodur, tek başına özgün bir kalkınma modeli oluşturmuş bir vizyoner, yerel değerleri küresel vizyonuyla harmanlayan cesur bir girişimciydi. Onun vizyonu doğrultusunda ilerleyen Kale Grubu, daha nice İbrahim Bodur’ların çıkmasını teşvik etmek ve sosyal girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla bu sene ilkini hayata geçirdiği ve geleneksel hale getirmeyi öngördüğü İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ile onun değerlerini ve mirasını yaşatmayı sürdürecek” dedi.
Zeynep Bodur Okyay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan 60 sene evvel, sosyal girişimcilik nedir henüz telaffuz dahi edilmezken, bir ideal uğruna yola çıkarak imkânsızı başarmış; önce insan diyerek sosyal doku ile uyumlu özgün bir kalkınma modeline ve sürdürülebilir başarıya imza atmış, sadece hayatları ve bir şehrin çehresini değiştirmekle kalmamış, Türkiye’nin gelişimine ciddi katkı sağlamış öncü sosyal girişimcilerden İbrahim Bodur’u saygıyla ve minnetle anıyoruz. Babamdan aldığım en büyük mirasın, onun değerleri olduğunu düşünüyorum. Onun hayata bakışı, yerel değerleri küresel vizyonuyla harmanlaması, sosyal dokuyu önceliklendiren, insanların gelişimine imkân tanıyan yönetim anlayışı, sanayiyi insanların hayatına getirip bölgesel kalkınmayı teşvik eden girişimciliği, benim için en büyük miras. Ve biz buna sahip çıkmaya çalışıyoruz. Çünkü babamın dediği gibi, hayatın esas gayesi insanın huzur ve mutluluğudur. Sanayileşme de, iktisadi kalkınma da bireyin ve toplumun mutluluğuna hizmet etmelidir.”
Sosyal girişimcileri, hem Türkiye hem de dünya için geleceğin habercileri olarak gördüklerini belirten Zeynep Bodur Okyay, “Sosyal girişimcileri, kendi alanlarında çığır açacak değişim öncüleri olarak değerlendiriyoruz. Onlar bizim kanatlarımız. Köklerimize ve bizi biz yapan değerlerimize sıkı sıkıya tutunduğumuz kadar, kanatlarımızı açıp uçmayı da önemsiyoruz. Vicdanlı, sorumlu, duyarlı, teknolojiyi iyilik için kullanan, insanı ve sosyal faydayı merkeze koyan girişimcileri destekliyoruz. 60 yıl önce Çan’da sanayinin tohumlarını atarak, Anadolu’da kalkınmanın önünü açan İbrahim Bodur’un vizyonu doğrultusunda geleceğin İbrahim Bodurları yetişsin diye bugünden tohum ekiyoruz. Dünya daha iyi bir yer ve gelecek sürdürülebilir olacaksa, bu sosyal girişimcilerin kararlılığı, azmi ve çabası ile olacak…” diye konuştu.
Kazanan sosyal girişimciler
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü kazanan projelerin içerikleri ise şu şekilde;
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü birincisi Otsimo-Hasan Zafer Elcik:
Otizmli çocukların yoğun ve kaliteli bir eğitim almaları için çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin tablet bilgisayarlar aracılığıyla evde verilmesini amaçlayan Otsimo, otizmli çocuklara eğitim oyunları ve bu çocukların ailelerine geribildirimler sunan mobil bir platform. Otsimo, 13 binden fazla kayıtlı çocuğa; binden fazla materyal, 5 kategoride 50'den fazla oyun ve aileler için yüzden fazla makaleye erişim imkânı sunuyor.
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ikincisi Köy Okulları Değişim Ağı-Mine Ekinci:
Çoğu zaman yoksunluklarıyla gündeme gelen köy okullarının nitelikli eğitim için büyük fırsatlar sunabileceği inancıyla ortaya çıkan Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), köylerdeki az sınıf mevcudu, akran eğitimi fırsatları, okul ikliminin eğitim için elverişliliği, okul-aile ilişkileri ile ilgili fırsatları değerlendirerek köy okullarında kırsaldaki koşullara uygun, bütünsel ve kaliteli bir eğitimi gerçek kılmayı hedefliyor. KODA, köylerde görev yapan öğretmenler ve eğitim gönüllülerini bir araya getirerek köy okulları için yenilikçi eğitsel uygulamalar geliştiriyor ve köy öğretmenlerini desteklemek için düzenli öğretmen buluşmaları düzenliyor.
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü üçüncüsü Yuvarla-Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz:
Yuvarla, bireylerin kredi ve banka kartlarıyla yaptıkları harcamaların küsuratlarını tama yuvarlayarak aradaki kuruşların doğrudan seçilen sivil toplum kuruşlarına bağışlanmasını sağlıyor. Bu model büyük kitlelerin yalnızca kuruşlarıyla büyük değişimler yaratabilmesine imkân sağlıyor. Yuvarla'nın şu anki yıllık potansiyeli ise kuruşlarla 1,1 milyar TL'lik kaynak yaratıp, 900 bin çocuğun daha iyi eğitim almasını sağlayacak büyüklükte.
yuvarla.com
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok