Hamdi Ulukaya girişimi startup destek programı için başvurular 15 Aralık’ta başlıyor
Hamdi Ulukaya Girişimi çatısı altında geçtiğimiz yaz Türkiyeli girişimcilere yönelik olarak başlatılan programlara yeni kayıt döneminde 24 girişimci adayı ve 6 startup dahil edilecek.
Startup Destek Programı başvuruları 15 Aralık - 20 Ocak arasında yapılabilecek.
Girişimci Adayı Destek Programı için ise başvuru tarihi 13 Ocak - 18 Şubat.
Ulukaya, programların ilk dönemine dair değerlendirmesinde şunları söyledi:
-“HUG’da amacım, benim yaptığımı Türkiye’nin her köşesinden her insan tarafından yapılabileceğini anlatabilmek.”
-“Programa katılan gençlerden tek beklentim, onların hayatında, kafasında bir şeyler değişti mi, yeni bir pencere açıldı mı?”
-“Eminim hepsi güzel şeyler yapacak. Anadolu insanı bunu hak ediyor.”
Türkiyeli genç girişimciler için harekete geçerek iki ayrı destek programı açan Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG), yeni başvuruları almaya hazırlanıyor. Başvurular arasından seçilecek 24 girişimci adayı ve 6 startup, Türkiye’deki eğitimlerin ardından alanında uzman mentorlarıyla bir araya gelmek ve deneyim kazanmak üzere ABD’deki girişimcilik kampına katılacaklar.
Türkiye‘de kurulmuş startupların Amerika pazarı ve dünyaya açılmasına destek olmak için açılan HUG Startup Destek Programı başvuruları, 15 Aralık 2017 ile 20 Ocak 2018 arasında yapılabilecek. Bir girişim fikri olan ve bunu hayata geçirmek için destek arayan gençlere yönelik olan, HUG Girişimci Adayı Destek Programı başvuruları ise 13 Ocak-18 Şubat 2018 arasında alınacak. Başvurular, www.ulukayagirisimi.com üzerinden yapılabilecek.
Hamdi Ulukaya: “Türkiye’nin her köşesinden her insan benim yaptığımı yapabilir”
Chobani markasıyla ABD’de gıda sektörünün en büyükleri arasına giren iş adamı Hamdi Ulukaya, geçtiğimiz yaz ilk dönem katılımcıları ağırlayan program hakkında açıklamalarda bulundu:
“Girişimciliği Türkiye’nin her noktasından, her bir şehrinden, köyünden, her insan yapabilmeli. İyi yapabilmeli, kimseye borçlu hissetmeden, kimseyi tanımadan, sadece kendi fikrine güvendiği için yapabilmeli. Bu küçük bir işletme de olabilir büyük bir işletme de. HUG’da amacım, benim yaptığımı n Türkiye’nin her köşesinden her insan tarafından yapılabileceğini anlatabilmek. Benden çok daha iyi girişimciler çıkıp çok daha güzel şeyler yapıp hem yurt dışına hem Türkiye içine yeni ürünler sunabilir, problemlere çareler bulabilir. Programa katılan gençlerin her biri pırıl pırıl. Hepsinin yaptıkları işlerle ilham kaynağı olacağına inanıyorum.”
Yeni bir pencere açmak için…
Ulukaya, programa katılan girişimcilere dair beklentilerini ise şöyle ifade etti:
“Bizim ‘Programa katıldıktan sonra şunları yapacaksınız’ diye bir beklentimiz yok. Tek beklentim, onların hayatında, kafasında bir şeyler değişti mi, yeni bir pencere açıldı mı; dünyaya daha farklı bir açıdan bakabiliyorlar mı; bildikleri bir şeyin doğru ya da yanlış olduğunu ispatlayabiliyorlar mı? Programın amacı bu. Bunu onlara çok tekrar ettim çünkü ‘Burada madde madde şunları öğrendin, hadi şimdi git bunları uygula’ diye bir şey yok; sadece ‘Git bak bakalım ne oluyor’ diyebiliriz. İnşallah burada öğrendikleri, gördükleri, zamanı geldiğinde onlara faydalı olacak.”
Ulukaya: “Anadolu bunu hak ediyor”
“Programa katılan gençlerin her biriyle dostluğumuz baki. Eminim hepsi güzel şeyler yapacak. Anadolu bunu hak ediyor. İlk yılımızda 36 kişi programa seçilip geldi ama ben biliyorum ki 30 bini de böyle, 30 milyonu da… Anadolu insanında bu potansiyel var. HUG ile bizim yapmaya çalıştığımız Anadolu insanına kendi potansiyelini hatırlatmaktan ibaret. Kimseden eksik bir tarafımız yok. Başarmak için hiçbir eksiğimiz yok. HUG, genç girişimcilere ve girişimci olmak isteyenlere bu güveni vermek ve hayallerine inanmalarını sağlamak için yola çıktı.”
HUG’17 – Başarı Hikayeleri
Hamdi Ulukaya Girişimi’nin ilk yılında 24 girişimci adayı ve 6 startup sahibi 12 genç İstanbul ve New York’taki 1 aylık eğitimden sonra memleketlerine dönüp projeleri üzerinde çalışmaya farklı deneyim, vizyon ve yeni hayallerle devam etti.
Çocuklar için ilk “Kuluçka Merkezi”
Bu kapsamda HUG’17 katılımcılarından ilk girişim, programa Samsun’dan katılan Burak Kartal’ın kurduğu Fikir Değirmeni projesi oldu. Burak Türkiye’de ilk defa çocuklara girişimcilik öğretme hayalini hayata geçirdi. Ekim ayında eğitimlere başlayan Fikir Değirmeni’nde 9 – 15 yaş arasındaki çocuklara fikir, proje ve iş geliştirme alanlarında oyunlaştırılmış eğitim veriliyor. Bu anlamda Fikir Değirmeni, Türkiye’nin ilk bilim odaklı çocuk kuluçka merkezi olma özelliğini taşıyor.
Denizli peştamali dünyaya açılıyor
Startup programına katılan işletmelerden Hamamlook, geleneksel peştemali tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Denizli’nin Nazilli ilçesinde üretilen, el dokuması peştemallerin günlük hayatta kullanılan havlulardan hem daha sağlıklı hem de daha kullanışlı olduğunu düşünen Deniz Sezen Akgüngör ve Ece Demirpençe kurdukları Hamamlook markasıyla işin içine sanat da katıyor. HUG’17 programından sonra dünyadaki girişimcilik ekosisteminin en önemli organizasyonlarından biri olan Startup İstanbul’a seçilen Hamamlook, önümüzdeki ay ürünlerini tüm Amerika ve Avrupa’ya hizmet veren ev eşyaları üzerine yoğunlaşan en büyük e-ticaret sitelerinden Wayfair’de de satmaya başlayacak.
Hakkarili kadınların el emeği göz nuru
HUG’17 katılımcılarından Sevil İke Sala da kadınların el emeğiyle ürettiği kıyafetleri handike.net sitesi üzerinden satışa sundu. Kadınların sosyal hayatta daha çok var olmasını hayal eden Sevil, şu anda Hakkarili ev hanımı 10 kadınla birlikte üretimlerine devam ediyor. Hakkari’de kurdukları atölyede ilk etapta 10 farklı otantik elbise ile online satışa başlayan şirket, önümüzdeki ay İstanbul’da ürünlerini satışa sunacak.
Otizmli çocuklara eğitim aplikasyonu
Otsimo, otizmli çocukların eğitime erişimini sağlayarak dünyada fark yaratmayı amaçlıyor. Amerika’da düzenlenen yaz programından sonra mobil uygulamaya 50 farklı oyun daha ekleyen Otsimo, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Tech Ankara Proje Pazarı’nda Sosyal Etki ödülü aldı. Aynı zamanda 13.000 üyeye ulaşan Ostimo’nun kurucusu Zafer Elcik, JCI (Junior Chamber International) tarafından Türkiye’nin en başarılı 10 gencinden biri seçildi.
13 milyon burs dağıttı
E-Bursum da HUG’17 Startup bölümüne katılan 6 Startup’tan biri. Türkiye’deki burs arayan ve burs vermek isteyenleri bir araya getiren platform, kurulduğundan bugüne kadar toplam 13 milyon burs dağıttı. Burs sistemini daha adaletli hale getirmeyi amaçlayan Mesut Keskin bu yıl aynı zamanda Harvard ve MIT’nin liderlik eğitimi verdiği Innovation Gen programına seçildi.
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok