Google yüzlerce sahte haber sitesini engelledi
Google geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 200 yayıncıyı reklam ağından attı. Bu işlemin sebeplerinden birisi de sahte haber sitelerinin sayısının artmasıydı. Google düzenli bir şekilde, sahte içerik ya da yanlış yönlendirme barındıran reklamcıları sisteminden ayıklıyor. Ancak son dönemde ortaya çıkan sahte haber ve propaganda sitelerinin ardından, haber sitesi taklidi yapmak da reklam ağından çıkarılma sebebi haline geldi. Google, ABD başkanlık seçimlerinden sonra Donald Trump’ın oyların çoğunluğunu aldığını bildiren bir haber yayınladığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Aslında Hillary Clinton’ın toplam oy sayısı Trump’ın oy sayısından 2,8 milyon daha fazlaydı.
Reklam ağından çıkarılan yayıncıların tamamı sahte haber sebebiyle çıkarılmadı. Kasım ve Aralık aylarında engellenen siteler arasında Google’ın ‘kötü reklamlar’ kategorisine giren bir çok site bulunuyor. Google bu dönemde engellenen sitelerin bir listesini yayınlamadı.
Sahte haber siteleri çoğu zaman, .com uzantılı siteleri taklit etmek için .co uzantısını kullanıyor. Böylece gerçek haber sitesi gibi görünen sahte siteler, yalan haberleri kolayca yayabiliyor.
Anasayfa'ya Dön
Engellenen reklamlarda büyük artış
Ayrıca Google 2016’da engellenen toplam reklam sayısını da yayınladı. 2015’te 780 milyon olan bu rakam 2016’da 1,7 milyara ulaştı. Google, engellenen reklamlardaki artışın sebebinin, uygunsuz reklamları algılamak için kullanılan teknolojilerin gelişmesi ve reklam politikasındaki değişiklikler olduğunu vurguladı. Örneğin geçmişte sıkça kullanılan ‘maaş günü kredileri’ artık Google tarafından ‘saldırgan’ olarak nitelendiriliyor ve kullanılmasına izin verilmiyor. Aynı şekilde reklamları bir haber süsüyle sunan ve tıklayan kullanıcılara ürün reklamı gösteren uygulamalar da artık yasaklandı. 2017 habercilik raporu Öte yandan, “Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü’nün 24 ülkeden toplam 143 CEO, yayın yönetmeni ve dijital departman şefinin katkısıyla hazırladığı öngörü raporu üzerinden” bir inceleme yapan AlJazeera Turk, 2017 için bir dijital habercilik raporu hazırladı. Raporda yalan haberler sebebiyle doğrulama platformlarının öne çıkacağı, güvenilir haber organizasyonları için bu durumun bir fırsata dönüşebileceği, yayıncılar ile platformlar arasındaki ilişkinin yeniden tanımlanacağı ve dijital videoda rekabetin devam edeceği gibi tahminlere yer verildi. Ayrıca dijital reklam ve sürdürülebilir iş modelleri, anlık mesajlaşma uygulamaları ve botlar, ses odaklı platform ve teknolojiler, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi başlıklar altında bu konular da detaylarıyla işlendi. Kaynak: dunyahalleri.comYORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok