Evet, kitlesel işbirliği farklı formatlarla bile olsa her şeyi değiştirmeye devam ediyor. Bunun en son örneği “sürdürülebilir bir toplu taşıma deneyimi” sunmayı hedefleyen Chariot ile karşımıza çıkıyor. 2014 yılı ortasında kurulan bu toplu taşıma girişimi Ford’un Transit model araçlarını kullanan ve özel rotalarda hizmet veren bir girişim. (2016 yılı sonlarında da Ford’un “Smart Mobility” birimi tarafından satın alındı ve şu anda Ford bünyesinde hizmet vermeye devam ediyor.)

Chariot’un diğer taşımacılık girişimlerinden ayrılan özelliği ise rotalarını kullanıcıların belirliyor olması. Girişimin sitesine girdiğiniz zaman “Route” seçeneği altında hizmet verilen rotaları ve hizmet verilmesi için destek bekleyen rotaları görebiliyorsunuz. Kendiniz bir rota ekleyebilirsiniz ve bu rotanın açılması için destek toplayabilirsiniz veya var olan ve sizin işinize yarayacak bir rota için destek vererek açılmasını sağlayabilirsiniz. Yeterli sayıda destek toplayarak açılan bir rota, ilk rota teklifini sunan kişiye 1 haftalık ücretsiz sürüş hediyesi kazandırıyor.

Kitle fonlaması internet dünyasında büyük ses getiriyor ve en son örneği ICO’lar diyebiliriz. Kitlelerin “bilgi” sağladığı projeler ise aslında çok daha eski bir kültür (Wikipedia, forumlar, sözlükler…) fakat Chariot ile çok daha farklı bir kullanım örneğini görmüş olduk.

 Yeni New York rotası 10 Ekim’den itibaren Brooklyn’deki Williamsburg’tan, Manhattan’a doğru yolcularını taşımaya başlayacak. 

Kaynak: webtekno