Facebook sizin hakkınızda neler biliyor?
Data Selfie adı verilen yazılım Chrome tarayıcı eklentisi olarak kullanıma sunuldu. Eklenti kullanıcının Facebook aktivitesini takip ederek, reklamcıların gördüğüne benzer bir profil oluşturuyor. Eklenti kullanıcının imleç hareketlerini, kaydırma işlemlerini, tıklamalarını ve yazdığı tüm yazıları kaydediyor.
Tanıtım videosunda kişilerin ‘anlayışlılık’, ‘dışa dönüklük’ ve ‘açık görüşlülük’ seviyelerinin belirlenebildiği görülüyor.
https://vimeo.com/201178499
Do Thi Duc, ABD’de yaşayan bir Alman. İki farklı ülkede Facebook üzerinden gerçekleştirdiği eylemlerin, kendisine gösterilen reklamlara ne gibi bir etkisi olduğunu görmek için bu uygulamayı geliştirmeye karar vermiş. Duc, “İnternet üzerinde çok fazla vakit geçiriyoruz. Bu şirketlerin bizim hakkımızda ne kadar bilgi sahibi olduğunu öğrenmek istedim.” diyor.
Profil oluşturulurken ne kullanılıyor?
Proje, internet üzerinde gitgide daha yaygın bir şekilde kullanılan algoritmaların, kullanıcı profilini nasıl oluşturduğuna dair fikir veriyor. Flores Mir “Pek çok kişi, saklayacak bir şeyleri olmadığını söylüyor ancak sosyal medya platformları sadece verdiğiniz bilgileri kaydetmiyor; eylemlerinizden çıkarımda bulunarak sizi tanımaya çalışıyor.” diyor. Örneğin, sadece bir politikacının sayfasını beğendiğiniz için demokrat ya da muhafazakar olarak listelenmiyorsunuz. Algoritmaların sonuca ulaşmak için daha karmaşık yöntemleri var. Ekip uygulamayı geliştirirlen IBM’in Watson adlı yapay zeka yazılımından faydalandı. Hedeflenilen pazar, çocuklarına internetin nasıl bilgi topladığını öğretmek isteyen aileler. Ekip, uygulamanın amacının ailelerin çocuklarını gözetlemesi olmadığını söylüyor. Uygulama dahilinde toplanan veriler herhangi bir yere gönderilmiyor. Kullanıcının kendi bilgisayarında muhafaza ediliyor ve istendiğinde silinebiliyor. Kaynak: dunyahalleri.comYORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok