Emlakjet raporuna göre, Temmuzda Çanakkale’de yaşamak istedik
Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet.com, temmuz ayı ziyaretçi verilerini analiz etti. Verilere göre Çanakkale, emlak aramalarında önde gelen şehirler arasında yüzde 85 oranla, en çok satılık konutun arandığı il olarak göze çarpıyor ve Yalova’daki trafik yükselişi dikkat çekiyor.
“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet!” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık dairelere en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com, temmuz ayı site ziyaretçisi verilerini analiz etti.
Emlakjet.com’da Çanakkale – Yalova bölgesindeki satılık ve kiralık arama dengesinin dikkat çektiği yedinci ayda Çanakkale, büyük illere kıyasla en fazla satılık daire araması yapılan il olarak öne çıkıyor. Emlakjet.com verilerine göre, temmuz ayında hazirana göre, en çok trafik alan 30 il içerisinde yer alan Yalova ise yüzde 49’luk trafik yükselişiyle dikkat çekti. Verilerin incelendiği ilk 30 şehirde bu yükselişe yaklaşan bir başka şehir bulunmaması, Yalova’daki hareketliliğin arttığına işaret etti. Yalova’yı maksimum yüzde 22 oran ile Edirne, Sakarya ve Konya takip ediyor.
Çanakkale’de emlak arayanların yüzde 63’ü konuta, yüzde 36’sı ise arsaya bakıyor. Yalova’da da bu oranlar sırayla yüzde 88 konut, yüzde 10 arsa şeklinde gerçekleşiyor. Her iki ilçede konut tipleri arasında en çok daire bakılırken, Çanakkale’de villa ve yazlık tercihi daha baskın olarak göze çarpıyor.
Temmuz ayı satılık – kiralık arama yüzdesi karşılaştırması:
Çanakkale ve Yalova’nın aldığı bu pozitif sonuçların, lokasyon, ulaşım, köprü ve metro gibi altyapı alanındaki gelişmelerin gayrimenkule olan talepte ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: “İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan ve Körfez’in iki yakasını iki saatten dört dakikaya indiren Osmangazi Köprüsü’nün açılması, Marmara Denizi’ne kıyısı olan bu bölgelerin yıldızını parlattı. Yoğun sanayinin olduğu bu bölgelerde ekonominin ve ticaretin canlanmasının yanı sıra ulaşım avantajı, konut piyasasını bu bölgede canlandıran en önemli faktör oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü için de bu yılın son çeyreğinde ihaleye çıkılmasının planlandığının açıklanması ve temelinin Mart 2017’de atılacağının belirtilmesi, Çanakkale’ye önemli bir katma değer olarak değerlendirilmeli.”
Çanakkale’de Lapseki ve Çardak değerleniyor.
Gebze, Yalova, Çanakkale ve Bursa’da hem arsa hem de satılık konut değer artışları hızla artarken, özellikle 2015 yılında 513.341 nüfusu sahip olan Çanakkale etkilenen illerin başında geliyor. Çanakkale’de markalı konut sayısının sadece 1.300 olduğunu vurgulayan Kunter, “Çanakkale merkezinde yeni inşa edilmiş, ortalama özelliklere sahip konut fiyatlarının 2014 yılı içerisinde birim metrekare değeri 1.200-1.600 TL, 2015 yılında ise 1.500-2.000 TL aralığında olduğu gözlemledik. Konsept ve lüks konut projelerinde ise birim metrekare fiyatlarının 3.000-3.500 TL seviyelerine kadar çıktığı tespit ediliyor. Çanakkale Boğazı'na hakim bir tepede yer alan Gökköy’ün arsa yatırımcıları tarafından ilgi görmesinin nedeni, manzarası. Bazı köy bölgeler, köprüye yakınlığın avantajını kullanarak önceki değerlerini beş katına kadar çıkarabiliyor. Bu bölgelerin baş̧ında Lapseki Merkez ve Çardak Beldesi geliyor. Sadece 1915 Çanakkale Köprüsü’nün gündeme gelmesi ile Lapseki bölgesinde arsa fiyatlarında 10 misli artışlar yaşandığını gözlemliyoruz.” diyor.
Yabancılar, kaplıcalarıyla ünlü Yalova ile ilgileniyor, fiyatlar orta vadede yüzde 20 artabilir
Yalova, TÜİK verilerine göre Temmuz’da 37 konut satışıyla İstanbul, Antalya ve Bursa ve Aydın’dan sonra yabancıya en çok satış yapılan 5’inci şehir olarak yer alıyor. Yalova ilk 7 ay toplamında ise 450 konut satışıyla İstanbul, Antalya ve Bursa’dan sonra 4’üncü sırada bulunuyor. Termal kaynaklar ve deniz kıyısıyla yerli yatırımcıların ilgisini toplayan şehrin yazlık konutlarıyla da özellikle Arap yatırımcılardan talep aldığı biliniyor. Yabancılar yatırımlarını daha çok kaplıcaların olduğu Termal, Çınarcık, Altınova ve Armutlu ilçelerine yaptığını hatırlatan Kunter, “233.000 kiş̧ilik nüfusa sahip olan ve sadece 700 adet markalı konut bulunan kentin nüfusunun 2020 yılında 270.000’e ulaşacak olması, markalı projeleri giderek buraya çekecek gibi görünüyor. Yalova’daki arsa fiyatlarının da özellikle yabancıların ilgi duyduğu bölgelerde yüzde yüzün üzerinde değerlenmesine, beklentimiz orta vadede fiyatların yüzde 20-30 yükselmesini bekliyoruz. İ̇ki yıl önce metrekaresi 200 - 250 TL olan sanayi imarlı arsalar bugün 300 - 400 TL’den alıcı bulabiliyor. Yalova bölgesinde villa ve çiftliklerin yoğun olarak yer aldığı Kadıköy’de iki yıl önce metrekare bazında 300-400 TL aralığında olan villa imarlı arsalar, bugün 600 ila 700 TL’den satılıyor. Bu artışlar da beklentimizi doğrular nitelikte” şeklinde konuşuyor.
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok