Düşünceyi yazıya geçiren teknoloji
Düşüncelerinizi deşifre edip söyleyen veya yazıya geçiren bir cihaza sahip olmak nasıl olurdu hiç merak ettiniz mi? Başkasının düşüncelerini okumak hala bilim kurgu senaryoları dahilinde olsa da, bilim adamları konuştuğumuzda beynimizde oluşan sinyalleri deşifre edebiliyor.
Bu demek oluyor ki: Siri’ye, “bugün hava nasıl?” diye sormaktansa, bu cümleyi kurduğumuzu hayal etmemiz yeterli olacak. Aynı teknoloji birçok hastanın tedavisinde etkili yöntemler sunacak.
Bu bağlamda, Frontiers in Human Neuroscience adlı dergide ele aldıkları makalede Christian Herff ve Dr. Tanja Schultz sinirsel sinyalleri yakalamakta ve yazıya dökmekte hayal etme tekniğini kullanmanın artı ve eksilerini tartışıyor.
Beyinden yazıya sistemi olarak adlandırılan bu method, elektrot parmaklıklar aracılığıyla epilepsi hastalarının tedavisinde kullanılıyor. Önlerindeki ekranda yazan yazıları sesli bir şekilde okuyan hastaların beyin aktiviteleri eşzamanlı olarak kaydediliyor. Sinirsel sinyallerin dokularının veritabanını oluşturan aynı sistem telefon gibi konuşma cihazlarına eşleştirilebiliyor.
Araştırmacılar kullandıkları algoritmalara dil ve sözlük modellemelerini de entegre ettiğinde beyin sinyallerini yüksek netlikle deşifre etmeyi başardılar. Ancak, mevcut elektrot implantı ihtiyacı bu teknolojinin günlük hayatta kullanılmasını henüz mümkün kılmıyor.
Haberin Kaynağı
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok