Dünyanın en değerli markalarının ilk 5’i teknoloji sektöründen

Dünyanın en değerli 5 markasını artık tamamen teknoloji şirketleri oluşturuyor. Kantar Millward Brown ve WPP’nin yaklaşık 120 bin markayı içine alarak, 3 milyondan fazla kişiyle yaptıkları anket sonuçlarına göre dünyanın en değerli markaları Google, Apple, Microsoft, Amazon ve Facebook. Araştırmada, markaların toplam değerini belirlemede tüketici algısının yanı sıra her bir şirketin finansal performasının da önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Markaların yaş ortalaması 88’den 42’ye düştü

Yıkıcı değişimlerin gücü hiç olmadığı kadar çok hissediliyor. Öyle ki, dünya genelinde jeo-politik açıdan yaşanan onca zorluğa rağmen, global 100 şirketin marka değeri geçtiğimiz yıla göre 3 puan artarak 3,6 trilyon oldu. Geçtiğimiz 12 yıllık zaman diliminde ise değerleri tam yüzde 152 arttı. BrandZ’nin her yıl düzenli olarak yayınladığı raporda, 2006 yılında Microsoft, GE, Coca Cola, China Mobile, Marlboro ilk 5’te yer alırken, aralarından bugün sadece Microsoft üçüncü sırada yer alabiliyor. Raporda dikkat çeken diğer nokta ise 12 yıl önce marka değeri en yüksek 100 şirketin ortalama yaşı 88 iken, günümüzde ortalama yaş 42’ye düşüyor. Yarını planlayan ancak bugünün satışına odaklanan, küresel ve lokal kavramlarının yeniden tanımlandığı, fiyattan öte satın alma faktörünün daha ön planda olduğu günümüzde en değerli 5 markanın değerlerine kısaca bakalım.

Google

Marka değeri neredeyse 245,6 milyar dolar olan ve geçtiğimiz yıla göre %7 değer kazanan Google listenin başında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Facebook ile birlikte global reklam harcamalarının beşte birini kendine çeken şirket, 79,4 milyar ile aslan payını aldı. Rakibi Facebook ise 26,9 milyara ulaştı. Teknoloji devi, en değerli şirket olmasının yanı sıra, en iyi iş veren olarak da kayıtlara geçti.

Apple

Geçtiğimiz günlerde WWDC 2017 ile bir çok yeniliği heyecanla meraklısıyla buluşturan Apple’ın marka değeri geçtiğimiz yıla göre %3 artarak yaklaşık 235 milyar dolar oldu.  Apple 2. sırada yer alsa da 2015’den beri oturduğu liderlik koltuğunu bu sene Google’a kaptırdı. BrandZ’in küresel direktörü Doreen Wang’a göre bunun altında Apple’ın geçtiğimiz yıl Amazon ya da Google kadar hızlı olmayı sezinleyememesi yatıyor. Apple, geçtiğimiz Mart ayında Clips adında, Twitter’ın uygulamalardan kaldırdığı Vine’ı andıran bir sosyal video düzenleme uygulaması piyasaya sunmuştu. Öte yandan Apple’ın 9 Haziran’da son bulacak olan WWDC etkinliği ile ilgili tüm gelişmeleri linkten takip edebilirsiniz.

Microsoft

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’yi hedef alan siber saldırı girişiminin ardından, şirket, hükümetleri zararlı yazılım kullanmaya karşı uyarmıştı. Microsoft’un Başkanı Brand Smith, blog yazısında son saldırıların ‘alarm sinyalı’ olduğunu belirtmişti. Bilişim devinin marka değeri geçtiğimiz yıla göre %5 artarak 143 milyar  oldu. Şirketin marka değerinin artmasındaki en büyük etkinin  Microsoft’ın bulut bilişim ve kurumsal hizmetleri arttırarak müşteri algısını geliştirmesi olduğu belirtiliyor.

Amazon

Geçtiğimiz yıl marka değerini yüzde 41 arttırarak 139 milyar dolara çıkaran Amazon, listede en değerli dördüncü şirket. 2018’de de Türkiye’de faaliyete başlayacağına yönelik duyumlar aldığımız e-ticaretin devi, Wang’a göre, şu anda doğru stratejide ilerliyor. Bu yıl online alışveriş, dağıtım ve eğlence alanlarında müşteri deneyimini kendi ekosisteminde geliştiren Amazon, bulut tabanlı kişisel sesli asistanı Alexa’yı iOS için yayınlanmıştı. Sadece yılbaşından bu yana şirket hisse değeri %30 artan şirketle ilgili faydalı bir analizi konuk yazarımız Nurettin Özdoğan’ın Amazon bütün e-ticareti yutacak mı? makalesinden ulaşabilirsiniz.

Facebook

Listenin 5. sırasında, %27’lik bir performans ve neredeyse 130 milyar dolarlık marka değeri ile Facebook var. Wang’a göre kullanıcıları, Facebook’u arkadaş canlısı ve yardımsever buluyor. Bu da reklam verenin platformu gönül rahatlığıyla kullanmasına neden oluyor. Kullanıcıların ise Facebook’un reklam odaklı içeriklerinden bıkmama nedenlerini en çok markanın bu iki özelliğine bağlıyor. 2 milyar kullanıcı sınırına ulaşan şirket, 2017’nin ilk çeyreğinde karını geçen yılın aynı dönemine göre %76 arttırdığını duyurmuştu. Raporda ilk 10’da yer alan şirketlerin listesini aşağıda bulabilirsiniz. İlk 10 şirketin 7’sinin doğrudan teknoloji şirketinden olduğu da dikkat çekici bir diğer not. Haberin Kaynağı
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER