Dijital dünyanın karanlık yüzü - Haziran 2017
Sevgili Brand Age okuru,
Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, derneğin 25.yıl organizasyonunda 2.1 milyar dolarlık reklam yatırımıyla dünyanın çok gerisinde kaldığımızı ifade etti ve ekledi: “Dijital dünyada reklamın istenilen kitleye ulaşıp ulaşmadığını kontrol edemiyoruz ve bir reklamın tıklanma oranının ne kadarının insan ne kadarının robot olduğunu da ölçemiyoruz.” Ucu bucağı olmayan dijital dünyanın büyüsü bazen markaları baştan çıkarmıyor değil. Bu ortamdaki rekabet öyle bir hal aldı ki, dijital dünyanın paralı orduları sahte takipçiler oldu. Serdar Kuzuloğlu’na göre durum daha da vahim: “Reklamveren, bütçesinin ne kadarı gerçekte hede ne ulaşıyor bilse eminim dijital reklamcılık gözünü yoğun bakım servisinde açardı.” Hal böyle olunca dijital dünyada madalyonun diğer yüzünü masaya yatırmaya karar verdik. Sadece markalar değil ünlü isimler bile dijital dünyanın karanlık sularında yüzüyor. “Dijital dünyanın paralı orduları: sahte takipçiler” kapak konumuzla, dijital dünyanın karanlık yüzünü, buradaki hileleri, sahte takipçi hilelerini, bunun yasal boyutunu ve uzun vadede markaya verdiği zararları uzmanları ile ortaya koyduk.
Haziran ayı denince akla ilk tabii ki Babalar Günü geliyor. Türkiye’de Anneler Günü kadar ehemmiyete henüz ulaşmasa da, bu önemli günde markaların tüketici için özel iletişim ve pazarlama stratejileri devreye giriyor. Poltio Araştırma bizim için Babalar Günü’ne özel “Babalar Günü’nün Markaları” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. Bu mini çalışma gösteriyor ki toplumun %85’lik dilimi herhangi bir markayı Babalar Günü ile özdeşleştirmiyor. Markaların tüketici zihnindeki bu boşluğu doldurmak için harekete geçmesi gerekiyor.
Geçmişi 1950’li yıllara uzanan subliminal reklam kavramı günümüzde tartışılmaya devam ediyor. Kimi uzmanlar markaların subliminal mesajlarla bilinçaltımıza mesajlar gönderip yönlendirdiğini söylerken kimi uzmanlarsa bunun mümkün olmadığı görüşünde. Bilinçaltının yönlendirilebileceğine inananlara karşın bilincin ve bilinçaltının gücünün yönlendirmeye o kadar da açık olmadığına inananlar... Subliminal reklamlara bir de bu iki farklı görüş çerçevesinde bakalım dedik. Acaba subliminal dediğimiz kavram şişirilmiş bir balon mu yoksa birileri bilinçaltımızla ipin ucundaki kuklalarla oynar gibi oynuyor mu? Uzman görüşleri ile bu sayımızda.
Ayrıca 100.sayımıza özel Poltio Araştırma, online yaptığı araştırma ile Brand Age okuyucu pro lini çıkardı. Daha çok matematiksel zekaya sahip, hayalperest, çalışkan ve başarı odaklı bir okuyucu pro line sahip olduğumuzu gördük.
Bu ay araştırma sektörünün tabularını yıkan iki genç ve yetenekli isim Dr. Halil İbrahim Zeytin ve Akan Abdula röportajları sizleri bekliyor. Yine genç bir girişimci olan Ayvansaray Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Tolga Yazıcı röportajı size iham olacak.
Daha pek çok haber, köşe yazısı ve araştırma verileri sizleri bekliyor. Keyifli ve neşeli bir yaz diliyorum.
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok