Çağdaş Sanata İstanbul İmzası
İstanbulluların 3 gün boyunca akın akın ziyaret ettiği Contemporary İstanbul 84.000 ziyaretçi toplayarak, 64.000 sanatseverin katılım gösterdiği FIAC, 60.000 katılımcının ziyaret ettiği Frieze ve 50.000 kişinin geldiği Art Basel gibi dünyaca ünlü sanat etkinliklerini geride bıraktı.
Çağdaş sanat öğelerinin modern iletişim teknikleriyle harmanlanmaya başlaması 2005'li yılları bulur. 2005'li yıllar sanatçı ve sanat eseri özelinde daha etkin pazarlama yöntemleri arayışının hız kazandığı dönemdir. Aynı dönem MGM aslanı kükrerken hemen altında yazılı sanat sanat içindir söylemi ve tartışmasının, sanat iletişimi babında tekrar alevlenmesine de şahitlik eder.
Gelenekselci sanat bakış açısı sanat ve stratejik iletişim öğelerini birbirlerinden siyah ve beyaz kadar farklı görüyor. Bu yorum sanatı tamamıyla yaratıcılık üzerine konumlandırırken stratejik iletişimin, insanların vizyonlarını değiştirmekten ibaret olduğu yanılgısına kapılıyor. Ünlü Alman sanat eleştirmeni Hito Steyerl'ın ifadesiyle çağdaş sanat fildişi bir kulede korunan, soylulara has elitist bir uğraşı değil. Çağdaş sanat modern ekonomiye can veren en kritik markalara tematik ilhamlar vermekle meşgul. Louise Vuitton'dan Samsung'a pek çok marka sanat yoğun pazarlama yaklaşımları benimsemeye başlıyor. Sanat başta benimsediği egosantrik bakış açısını rafa kaldırıyor ve neredeyse, yıldızı hiç barışmayan ancak simbiyotik bir ilişkiye sahip sanat ve ekonomi, çağdaş sanat öznesi altında güçlerini birleştiriyor.
Sanat fuarları pür yeteneğin hayranlıkla izlendiği organizasyonlar olmaktan çıktı; Frieze, FIAC, Art Basel gibi etkinlikler bölgeleri, şehirleri sosyoekonomik bir çekim noktasına dönüştürecek yegâne unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Zaten markalaşma konusunda bir hayli sıkıntılı ülkemizin yarasına derman olacak muazzam bir ilaç mevcut. 12-15 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda sanatseverlerle buluşan Contemporary Istanbul Çağdaş Sanat fuarı, global arenada İstanbul'un adını unutulmayacak şekilde akıllara yerleştirme potansiyeline sahip.
Anasayfa'ya Dön
- CONTEMPORARY’NİN ODAĞI İRAN SANATI'YDI
- YILDA ESER SATIŞLARI ZİRVE YAPTI
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok