Bir Asrı Deviren İhtişam… SWAROVSKI
Daniel Swarovski bundan 118 yıl önce elindeki camı parlattığında, bu hareketinin gelecekte nasıl gelişmelere ışık tutacağını asla tahmin edemezdi. Bir gün bir makine icat etti ve onunla birlikte tüm ailesinin de hayatı değişti. Bugün mücevherden kıyafete, ayakkabıdan saate, tüm aksesuar ve eşyalarımızda kullandığımız göz alıcı taşların hikayesi işte böyle başladı…
Fantezi, sezgi ve teknik bilgiye sahip Daniel Swarovski ve ailesi, bu büyülü materyalin içinde saklı kalmış tüm güzellikleri ortaya çıkarmayı başardılar. Günümüzde binlerce şekil,renk ve boyda bulabileceğiniz kristal bileşenler, tasarımcılar ve üreticiler için ilham veren bir fantastik palet sağlıyorlar.
Daniel Swarovski 24 Ekim 1862’de Bohemia’nın (şimdiki Çek Cumhuriyeti)kuzeyinde dünyaya geldi. Kristalin ışık oyunu, Daniel’ı daha çocukluk yıllarında etkisi altına almıştı. Cam ve kristalin en önemli imalat yeri Bohemia’ydı. Kristal ise babasının küçük fabrikasında kesiliyordu. Genç bir çocuk olan Daniel, sık sık babası cam keserken onu izlerdi. Daniel cam kesme sanatında ustalaşana dek çıraklık dönemini babasının yanında bu fabrikada geçirdi.
21 yaşındayken Viyana’da ziyaret ettiği elektrik sergisinde hayatının fikrini buldu. O güne kadar elde yapılan kesim işlemini makinalara yaptıracaktı. Böylelikle Siemens ve Edison’un sergide görücüye çıkan yeni teknikleri ile bir kristal kesim makinası yapmaya karar verdi. Gece gündüz hayalini gerçekleştirmek için çalıştı. Dokuz yıl sonra (1892) verdiği emekler meyvesini verdi. Artık ilk kristal kesme makinasının patentini almaya hazırdı. Bu makine ile kesme işi elle yapılandan daha hızlı ve kusursuz hale gelmişti.
Daniel Swarovski, 1895 yılında Wattens’de (Avusturya) kardeşleri Armand Kosmann ve Franz Weis ile birlikte Swarovski şirketini kurdu. Şirketin ilk adı aslında A. Kosmann, Daniel Swarovski & Co olarak belirlenmişti ancak daha sonra şirket adını kısaltmaya karar verdi ve yeni isim K.S & Co oldu. Şirketin Wattens’de kurulmasının avantajlarından en önemlisi ise Swarovski’nin icat ettiği makinanın, enerji yoğun sürterek parlatma süreçleri buradaki yerel hidroelektirikten faydalanabilmesiydi. 1899 yılında Daniel Swarovski markanın sembolü olarak saflık ve güzellik sembolü Tirol dağ çiçeğini seçmişti. Şirketin kurulmasıyla kristalin dünyasında yeni bir çağ başladı. Bugünün Swarovski’sinin temelleri o zaman atıldı. Yeni Swarovski kristal taşlar parlaklık seviyeleri ile endüstride devrim yarattılar.
Bir Endüstürinin Doğuşu. İlk Swarovski kristal taşlar, yani bilinen adıyla “chatons”, kusursuzluğu ile sadece kuyumculuk sektöründe devrim yaratmakla kalmadı, aynı zamanda 20. Yüzyıl ve sonrasında kristale tamamen yeni bir kimlik kazandırdı. Bu büyük ve ani başarı sayesinde Swarovski kristalleri giysi, takı, saç süsleri ve ayakkabı tokaları üzerinde parlayarak tüm dünyada adını duyurmaya başladı.
1908 yılına gelindiğinde Swarovski’nin üç oğlu, Wilhelm, Friedrich ve Alfred şirkete katıldılar ve ham kristal malzeme üretimi için kandi labaratuvarlarını kurmaya karar verdiler. Böylece 1913 yılına gelindiğinde o mükemmel tarifi bulup, rakipsiz bir parlaklığa sahip saf bir kristal geliştirmeyi başardılar. Bir süre sonra renkli taşları piyasaya sürmeye başladılar. Yeniliklerin süreklilik kazanmasıyla Swarovski’nin misyonu yaratıcı bir malzeme olarak kristali göstererek, muhteşem canlılık ve sonsuz çok yönlülüğü ile kristali yüceltti.
Teknoloji Dünyası. Swarovski’nin tüm organik faaliyetleri onun hassas mühendislik zekanın etrafında döner. Swarovski’nin tasarladığı taşlama ve pansuman aletleri de bu zekanın ürünlerindendi. 1917 yılında Daniel Swarovski giysileri taşlarla süslemek için kendi pansuman ve taşlama aletlerini geliştirmeye başladı. Ve bu aletleri Tyrolit markası altında kaydettirdi. Bunu 1925 yılındaki yol güvenliği için yaptığı yansıtıcı cam üretimi deneyleri izledi. 1950 yılına gelindiğinde araştırmalar sonuçlandı ve Swareflex adı altında yansıtıcı cam üretimine başlandı. Bunu takip eden yıllarda Swarovski’nin en büyük oğlu Wilhelm, 1935 yılında ilk prototipi üretilen dürbün ile optik sanayinin kapılarını araladı. Bugün, Swarovski Optik, optik üretiminde dünya lideridir.
Modada Kristal Devrimi. Yeni yüzyıl ile gelişen “couture” kavramı ile birlikte, Daniel Swarovski ve oğulları Chanel, Schiaparelli, Balenciaga ve Christian Dior gibi dünyaca ünlü modacılar, yetenekli tasarımcılar ve atölyeler ile birlikte çalışmalara başladı. Aynı yaratıcı sinerji, Swarovski ile Robert Goossens ve Francis Winter gibi önde gelen couture mücevher atölyöleri ve Maison Lesage gibi ünlü nakış atölyeleri arasında da yaşandı. Caz Çağı’nın yaşandığı 1920’li yıllarda lüksün ön plana çıkmasıyla Swarovski kristalleri modada önemli bir parçası olmaya başladı. Dans elbiseleri parıldayan taşlarla süsleniyor, Swarovski kıyafetlerin baştan çıkarıcı bir aksesuvarı olma yolunda ilerliyordu. Bu talep karşısında Swarovski Kristal, 1931 yılında ürün gamını genişletme yoluna gitti. Şirket, kristal için özel bir departman kurdu. Kokteyl elbiseleri, ayakkabılar, kemerler, gelinlik ve kamera kostümleri için kristal taşlar üretmeye başladılar. Swarovski yapmış olduğu araştırmalar ve yeniliklerle moda ve mücevher endüstrisinde itici bir güç konumuna geldi.
Stil İkonları Onu Seçti. 20. yüzyılın ilk yıllarında krsital kabere dünyasında boy göstermeye başladı. Aydınlık ve dramatik yeni Swarovski kristalleri, ünlü yıldızların ve stil ikonlarının vazgeçilmezleri arasındaki yerini aldı. Kabareci Mistinguette ve Amerikalı Caz Şarkıcısı Josephine Baker taşların en ünlü kullanıcılarından bazılarıydı. Marlene Dietrich, Marilyn Monroe ve Audrey Hepburn gibi Hollywood’un idol isimleri de Swarovski kristallerini tercih ediyordu. O zamandan bu yana Swarovski kristalleri ekranın hem önünde hem arkasında ön planda olmayı başardı.
Christian Dior ve Aurora Borealis. 1950’li yılların ortalarında Christian Dior, yeni tasarımları için Swarovski ile anlaştı. Yeni dönemin yeni kadınları için tasarlanan elbiseler, Swarovski kristaller ile tamamlandı. Dior, Daniel’in torunu Manfred Swarovski ve Paris’in önde gelen kostüm takı atölyelerinden Francis Winter ile çalıştı. Orijinal Swarovski logosu olan tirol çiçeği, 1988’de şu anki kuğu logosu olarak değiştirilmiştir.
Yine bu yıllarda, Swarovski, özel bir kaplama kullanarak gökkuşağı renklerini yansıtabileceği özel koleksiyonu için durmaksızın çalışıyordu. Kısa süre sonra denemeler meyvesini verdi. Kuzey ışıklarının heyecan verici etkisinden ilham alınarak tasarlanan ve Aurora Borealis adıyla bilinen Swarovski taşları bugün dünya çapında bir başarı kazanmış durumda.
Tarih Olmadan Gelecek Olmaz. Bugün, halen Wattens’de bulunan şirketin merkezi, dördüncü ve beşinci kuşak aile bireyleri tarafından yönetiliyor. 26.000’in üzerinde çalışanı bulunan şirketin, 120 ülkenin üzerinde bayisi bulunuyor. Başlangıcından bu yana gücünü kurucusunun ruhu ve kararlılığından, şirketin teknoloji ve tasarım alanında sürekli yaptığı deneyden ve yeniliklerden alan Swarovski, bu nedenle şirketin felsefesini de, tarihinin ve mirasının ayrılmaz bir parçası olarak görmeye devam ediyor.
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok