Aziz Sancar Girls in STEM Mersin Kampına katılan TÜGİAD YİK Başkanı Ali Yücelen: Tek yol ilim…
Harriet Fulbright Institute tarafından TÜGİAD’ın da destekleriyle gerçekleştirilen “Aziz Sancar Girls in STEM”(Kız çocukları için Sanayi,Teknoloji, Mühendislik ve Matematik eğitimi) projesinin Mersin kampı tamamlandı. Projeye destek veren kuruluşlardan TÜGİAD YİK Başkanı Ali Yücelen, Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatmasının tek yolunun Atatürk’ün söylediği gibi ilim olduğunu söyledi. Yücelen sadece kızlar için değil herkes için eğitimin önemli olduğunu vurgularken; ”Aksi takdirde başkalarının yaptığı telefonları alıp oyun oynamaktan öteye geçemeyiz” dedi. Projenin kurucusu ve Harriet Fulbright Institute CEO’su Gökhan Coşkun 24 Mayıs’ta Prof. Dr. Aziz Sancar’ın katılımıyla ilk yılı tamamlayacaklarını belirterek 2017 için daha geniş bir proje gerçekleştireceklerini söyledi.
Nobel Kimya Ödülü alan ilk Türk olan Prof Dr Aziz Sancar’ın rol model olarak alındığı “Prof. Dr. Aziz Sancar Girls in STEM” (Kız çocukları için STEM eğitimi) Mersin eğitim kampı tamamlandı. Etkinliğin ilk gününde öğrenci, veli ve öğretmenlere Girls in STEM projesi anlatılırken 2. gününde 6. sınıf kız öğrencileri çalışma grupları oluşturarak kendilerine verilen bilgiler doğrultusunda sorunlar tanımladı ve onlar için çözüm önerileri geliştirdi. Kampa katılan kız öğrencilerden biri ABD’deki Silikon Vadisi, biri de Güney Kore’de yaz eğitim kampına katılmaya hak kazandı. 10 öğrenci TÜBİTAK’ın Konya Bilim Kampı’na katılım hakkı elde ederken 10 öğrenciye de Samsung tablet verildi.
Aziz Sancar Girls in STEM (Kız çocukları için Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitim Kampı) projesine destek veren kuruluşlardan TÜGİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Yücelen, hem Türkiye hem de dünyanın daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için eğitimin önemine değinerek şunları söyledi:
“Türkiye özellikle okuduğunu anlama noktasında dünyanın çok gerisinde. STEM eğitimi bu nedenle çok önemli. Eğer katılımcı eğitime gereken önemi verebilirsek Türkiye ile gelişmiş dünya arasındaki farkı daha kısa sürede kapatarak öne geçme şansımız var. TÜGİAD olarak bu nedenle projeye destek vermeye sıcak baktık. Bu hedef için tek bir yok var o da ilim… Biz bugün KOBİ’lerin nitelikli insan bulamadığından yakınıyoruz. Eğitmiyoruz ki, nasıl olsun. Çocuklardan kendiliğinden yarının işlerine hazır olmalarını bekleyemeyiz. Pozitif bilimlerde çok geri olduğumuzdan yakınıyoruz. Bilim insanı yetiştirme gibi bir derdimiz veya hazırlığımız yok ki. Bilimsel okuma yazmada dünyada 42. sıradayız. Bilim insanı yetiştirmek öncelikle onları derinlikli düşünmeye, hayal etmeye teşvik ederek başlar. Kız çocuklarımızın farkı ise sevgi ve bilimi kullanarak bizi Atatürk’ün verdiği hedeflere yönlendirecek olmalarıdır. Gelecek için yapılacak en iyi yatırım eğitimdir. Atatürk’ün söylediği gibi en hakiki mürşidimiz ilimdir.”
Projenin kurucusu ve Harriet Fulbrigt Institute CEO’su Gökhan Coşkun da kız çocuklarının STEM eğitimi ile ilgili olarak bu sene ilk kez düzenlenen eğitim kamplarına katılımdan memnun olduklarını söyledi. Bugüne kadar 7 kamptan 2’sini tamamladıklarını söyleyen Coşkun, haftaya Urfa’da mülteci kız çocuklarının da dahil olacağı bir kamp gerçekleştireceklerini ve son olarak 24 Mayıs’ta İstanbul’da son kampı düzenleyeceklerini belirtti. 24 Mayıs’taki kampa Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da katılacağını belirten Coşkun, ilk sene değerlendirmeleri doğrultusunda 2017 için daha geniş bir program hazırlayacaklarını ve daha çok ile giderek daha çok çocuğa ulaşacaklarını anlattı.
Etkinlik sırasında 10’ar kişilik gruplar halinde ayrılan kız çocukları, belirledikleri sorunlara çözüm önerileri geliştirdiler. Sunumlarını gerçekleştiren öğrenciler arasından kura ile belirlenen 22 öğrenci çeşitli ödüllere hak kazandı
Anasayfa'ya Dön
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok