Amacımız ülkemizde sanatın gelişimine katkıda bulunabilmek
MARKALARIN SPONSORLUĞUNDA; GELİŞEN SANAT
ÜLKEMİZİN GELİŞİMİ İÇİN SANATIN VE SANATÇININ DESTEKLENMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR. BUNUN BİLİNCİNDE OLAN MARKALAR BU YÖNDE ADIMLAR ATIYOR. MÜZİKTEN SİNEMAYA, TİYATRODAN BALEYE KADAR BİRÇOK SANAT DALINA DESTEK VERİYOR. BÖYLELİKLE HEM MARKA İMAJINI GÜÇLENDİRİYOR HEM DE TÜKETİCİLER ÜZERİNDE FARKINDALIK YARATIYOR.
Sponsorluk; kurum ve kuruluşların marka değerin artırmak ve sosyal sorumluluk çerçevesinde seçilen bir faaliyetin desteklenmesi olarak tanımlanıyor. Sponsorluk faaliyetleri, geçmişte sanat koruculuğu ile başlamış. Krallar, hükümdarlar, soylu ve varlıklı aileler yaşadıkları toplumda ünlerini artırmak için yetenekli sanatçıları korumuş. Günümüzde ise bu önemli görevi markalar üstleniyor. Tüketicilerin gönlünü kazanmak ve olumlu bir imaj oluşturmak için sponsorluk faaliyetlerine yöneliyor. Spordan sonra, sponsorluk harcamaları içerisinde en fazla payı sanat sponsorluğunu ayırıyor. Sanat alanında yapılan sponsorluklar ise ağırlıklı olarak müzik, tiyatro, resim, opera, konser, bale, kişisel sergiler, sinema gibi alanlarda gerçekleşiyor.
Bu sayımızda “Markaların Sponsorluğunda Gelişen Sanat” başlıklı dosya konusu ile sanata markalar aracılığıyla yapılan yatırımları ele aldık. Başta İKSV olmak üzere, bu alana en çok destek olan; Turkcell, Anadolu Efes, Yapı Kredi Bankası, Allianz Türkiye, Akkök Holding ve Odeabank markalarının görüşlerine yer verdik ve ortaya keyifle okunacak bir dosya çıktı.
Yapı Kredi Marka Yönetimi Direktörü Arda Öztaşkın
AMACIMIZ ÜLKEMİZDE SANATIN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNABİLMEK
SPOT: Yapı Kredi Yayınları ile 4.000 üzerinde kitabı edebiyat dünyasına kazandırmak, “İşte Benim Zeki Müren” sergisi ile Zeki Müren’i tekrar kitlelerle buluşturmak, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ni 20.yıldır kesintisiz düzenleyerek Türk tiyatrosunun gelişimine katkı sağlamak gibi hedefini bulan işlere imza atmak bizler için en büyük övünç kaynakları.
Marka olarak hangi sanat dallarına sponsor olup destek veriyorsunuz? Bu sanat dallarına destek vermenizin sebebi nedir?
Yapı Kredi olarak 71 yıldır tarihte iz bırakmak isteyen kurumların sadece kendilerine değil topluma da faydalı olmaları gerektiği bilinciyle hareket ediyoruz. Kurulduğumuz ilk günden beri benimsediğimiz “Hizmette sınır yoktur” anlayışımızla sadece bankacılık sektöründe değil, farklı disiplinlerde sayısız kültür-sanat çalışmasına, eğitim-çevre projesine ve spora destek veriyoruz. Elbette bunlar içinde, kurucumuz Kazım Taşkent’in bizlere miras bıraktığı kültür-sanat alanı bizim için ayrı bir önem taşıyor. Kâzım Taşkent, 1944 yılında Yapı Kredi’nin ilk şubesinin açılışında “Bizim gibi büyük kuruluşların iki görevi vardır. Biri, kendi iştigal konuları ile ilgili görevleri, ikincisi ise, topluma karşı olan görevleridir. Biz, topluma karşı görev olarak kültür ve sanatı seçtik. O yüzden biz, kültür ve sanat bankasıyız” diyerek bu bankanın temellerini atmış, hemen ardından da kültür sanat müşavirliğini kurmuş. 1992 yılında da kültür sanat müşavirliğinin Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık (YKKS) altında yeniden yapılandırılmasıyla, bu felsefe ilk günden beri son derece doğal ve benimsenmiş bir şekilde yaşatılıyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık aracılığıyla, kültür ve sanatı daha çok sevdirmek, derinliğiyle anlaşılabilmesini sağlamak ve daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için bir bütünlük içinde sunmayı görev biliyoruz. Bu kapsamda yayıncılık faaliyetlerimizi, sergi ve etkinliklerimizi bir bütünün parçaları olarak görüyoruz. “Doğan Kardeş” dergisiyle, 1945’te başlayan yayıncılığımız, bugün hem kitaplarımız hem de dergilerimizle edebiyat, felsefe, tarih ve sanat dünyasında saygın bir yere sahip. Şimdiye kadar yayınladığımız 4000’in üzerinde kitapla Türkiye’de yayıncılık dünyasına önemli bir katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz.
Bugüne kadar tiyatro, resim, müzik, fotoğraf, edebi sanatlar gibi pek çok alana destekte bulunduk. Amacımız sanatın her alanında yer alarak ülkemizde sanatın gelişimine katkıda bulunabilmek, sanat sevgisinin yayılmasına, sanat bilincinin geniş kitlelere yayılmasına yardımcı olmak. Yapı Kredi olarak bizler esenliğin, sanatı ve sanatçıları koruyan, onları destekleyen bir dünyada var olabileceğine inanıyoruz.
ÇATALHÖYÜK KAZILARININ TAM 19 YILDIR ANA SPONSORLUĞUNU ÜSTLENİYORUZ
Sponsor olduğunuz sanatın ya da sanat dallarının gelişmesi için bugüne kadar neler yaptınız?
Yapı Kredi ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık olarak bugüne kadar büyük sorumluluklar alarak sanat dallarının ve sanatçıların gelişimine destek olduk. Farklı müzik festivallerini, Good Music In Town gibi konsept konser dizilerini, fotoğraf, resim, güncel sanat sergilerini destekledik. Önemli sergilerin düzenlenmesine ön ayak olduk. Ayrıca sanat ve eğitimi birleştiren önemli işlere de imza attık. Bu kapsamda Yapı Kredi Private Banking öncülüğünde Türkiye’den 56 sanatçının gönüllü olarak yer aldığı “Sanat Objesi Olarak Sanatçı” Projesi’ne sponsor olarak, Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) bağış yapılmasını sağladık. Toplanan bağışlar sanat eğitimi almak isteyen öğrencilerin eğitimi için kullanıldı.
Sponsorlukların yanı sıra sanat ve sanatçıların desteklenmesi adına çok değerli projelere de imza attık. İlk düzenlendiği günden bu yana Türk tiyatrosunun önemli bir parçasına dönüşen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile ilk Türk kadın tiyatro sanatçısı Afife Jale’nin ismini yaşatmayı ve tüm tiyatro emekçilerini desteklemeyi 20 yıldır sürdürüyoruz.
Yapı Kredi Private Banking ve YKKS öncülüğünde hayata geçirilen ve Sanat Güneşimiz Zeki Müren’i genç kuşaklara aktaracak, onun bilinmedik yönlerini tüm Türk halkına tanıtan “İşte Benim Zeki Müren” sergisini İstanbul, Ankara, Bodrum, İzmir, Bursa ve Eskişehir’de düzenledik. Gittiği her yerde büyük ilgiyle karşılanan ve ziyaretçi rekorları kıran bu sergi ile büyük sanatçımızı hem tekrar gündeme taşıdık hem de halkımızın Zeki Müren’i farklı bir gözle tanımasına olanak sağladık.
Öte yandan Yapı Kredi’nin kültür ve sanata verdiği önemin doğal bir uzantısı olan Yapı Kredi Yayınları (YKY) ise Türk yayıncılığının en büyük ve en etkili kuruluşlarından biri konumunda bulunuyor. Türkiye’den ve dünyadan edebiyattan sanata, çizgi romandan tarihe, felsefeden yemek kitaplarına farklı alanlardan kitapları ve süreli yayınları okurlarla buluşturuyor.
Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük kazılarının tam 19 yıldır ana sponsorluğunu üstleniyoruz. Ülkemiz için ayrı bir gurur kaynağı olan bu önemli kazılara destek olmak ve her yıl insanlık tarihine ışık tutan bulguların ortaya çıkmasına destek olmak bize mutluluk veriyor.
Sanata yaptığınız yatırımın geri dönüşlerini nasıl ölçümlüyorsunuz? Algısal ve finansal geri dönüşler nasıl?
Bugüne kadar sanat alanında gerçekleştirdiğimiz hiç bir çalışmada finansal bir geri dönüşü ilk hedef olarak düşünmedik. Sponsor olacağımız, destekleyeceğimiz ya da kendimizin yürüteceği bir projede öncelikle bunun topluma ve o sanat dalına katacağı faydayı hedefliyoruz. Yapı Kredi Yayınları ile 4.000 üzerinde kitabı edebiyat dünyasına kazandırmak, “İşte Benim Zeki Müren” sergisi ile Zeki Müren’i tekrar kitlelerle buluşturmak, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ni 20.yıldır kesintisiz düzenleyerek Türk tiyatrosunun gelişimine katkı sağlamak gibi hedefini bulan işlere imza atmak bizler için en büyük övünç kaynakları.
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok