3D yazıcıdan elektronik cihaz basmak
Dublin’deki Trinity Kolejinin İleri Malzeme ve Biyomühendislik Araştırmaları (AMBER) merkezinden bilimciler, tamamen 2 boyutlu nanomalzemelerden oluşan transistörleri 3 boyutlu yazıcılarda üretmeyi başardı. Bu malzemeler, bir araya gelerek yeni ve ucuz elektronik cihazların üretilmesine yol hazırlayabilir.
Bu buluş, pek çok yeni fütüristik uygulama alanına sahip olabilir. Örneğin satın aldığımız yiyeceklerin ambalajlarının üzerinde son kullanma tarihine göre geri sayım yapan bir gösterge bulunabilir ya da bir şarabın etiketi, en uygun sıcaklıkta saklandığını gösterebilir. AMBER ekibinin bulguları, Science dergisinde yayımlandı.
Yeni üretilen elektronikler sayesinde evde düşük maliyetli elektronik cihazlar yazdırabiliriz, güneş panelleri ve LED’ler üretebiliriz ya da akıllı gıda ve ilaç etiketleri hazırlayabiliriz. Hatta bu teknoloji yeni nesil banknotlarda ve elektronik pasaportlarda da kullanılabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=7ESr3cph8mA
Anasayfa'ya Dön
Düşük maliyetli, yüksek performanslı
Prof. Jonathan Coleman, “Gelecekte yazıcıdan yazdırdığımız cihazlar, etiket ya da ambalaj gibi en sıradan nesnelere bile yerleştirilebilecek. Yazdırılan elektronik devreler, müşterilerin bilgi almasını, göstermesini ve göndermesini sağlayacak. Biz 2 boyutlu nanomalzemelerin, halihazırda elektronik üretiminde kullanılan mazlemelerle yarışabileceğini düşünüyoruz. 2 boyutlu nanomalzemeler hem daha düşük maliyetli hem de daha yüksek performanslı cihazlar üretmekte kullanılabilir.” diyor. Bu araştırma, 2 boyutlu nanomalzemelerin iletken, yarı iletken ve yalıtkan özellikleri birleştirerek karmaşık yapılı cihazlar üretmekte kullanılabileceğini göstermesi açısından önemli. Özellikle tüm elektronik ürünlerin temel taşı olan transistörlerin bu kadar küçük boyutlarda ve düşük maliyetle üretilebilmesi pek çok sektörün geleceğini değiştirebilir. Yazdırılabilir elektronik cihazlar son 30 yıldır geliştiriliyor. Özellikle karbon tabanlı moleküllerle geliştirilen bu yöntem bugüne dek bazı performans sınırlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Şimdi de üretilen 2 boyutlu cihazların performansları, mevcut cihazlarla karşılaştırılacak seviyede olmasa da ekip performansı, bugünkü cihazların da ötesine taşımanın mümkün olduğunu düşünüyor. Haberin KaynağıYORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok