Anasayfa Gündem Netflix’in Eski Direktörü, Artık Yeni Yapımcısı
Gündem

Netflix’in Eski Direktörü, Artık Yeni Yapımcısı

Paylaş
Paylaş

Türkiye’de dijital içerik üretimi, dar bir yapımcı çevresinin etrafında dönmeye devam ediyor. Netflix Türkiye’nin eski içerik direktörü Pelin Diştaş, ayrılışının ardından Ay Yapım’la ortak yapım şirketi kurdu ve yeni projeleri yine Netflix’te.

Netflix Türkiye’nin eski Orijinal İçerik Direktörü Pelin Diştaş, platformdan ayrıldıktan bir yıl sonra, Ay Yapım’ın kurucusu Kerem Çatay ile birlikte kurduğu yapım şirketi PD Yapım aracılığıyla Netflix için yeni bir dizi hazırlıyor. “Tutku Oyunları” adlı proje, henüz oyuncu kadrosu belli olmadan gündem yaratırken, kamera arkasındaki ilişki ağı ise etik açıdan tartışma konusu oldu.

Pelin Diştaş, 2019 yılında Ay Yapım’dan ayrılarak Netflix Türkiye’ye Orijinal İçerik Direktörü olarak katılmış, platformun yerli yapımlar stratejisine yön vermişti.

Ancak bu geçişin bir başka dikkat çekici yönü daha vardı: Diştaş, Netflix Türkiye faaliyete geçtiğinde hâlâ Ay Yapım’ın ortağıydı ve bu dönemde platforma verilen ilk projeler de ağırlıklı olarak Ay Yapım tarafından hazırlanmıştı. Diştaş’ın içerik direktörlüğü sırasında birçok yapımın yine eski şirketine verilmesi, o dönem sektörde çeşitli rahatsızlıklara neden olmuş; tarafsızlık ve şeffaflık ilkeleri açısından tartışmalara yol açmıştı.

Diştaş, 2024 Temmuz’unda Netflix’ten ayrıldıktan kısa süre sonra Ay Yapım’ın patronu Kerem Çatay’la birlikte PD Yapım’ı kurdu.

Bir yıl önce karar alıyordu, şimdi içerik veriyor

İkilinin kurduğu PD Yapım’ın ilk projesi olan Tutku Oyunları, Netflix tarafından sipariş edilen dört yeni projeden biri.

Üstelik bu dört diziden ikisinin arkasında doğrudan Kerem Çatay bulunuyor. Biri Ay Yapım imzalı Sonra Gözler Görür, diğeri ise PD Yapım imzalı Tutku Oyunları. Henüz oyuncu kadrosu açıklanmayan dizide, bir dadının gizemli geçmişi üzerinden ilerleyen gerilimli ve cesur bir hikâye anlatılacak.

İçerik sektörünün kapalı döngüsü

Netflix’te içerik kararlarını yöneten bir yöneticinin, yalnızca bir yıl sonra aynı platforma içerik üreten şirketin ortağı olarak projeler üstlenmesi, sektör içerisinde etik bir tartışmayı da beraberinde getiriyor. Diştaş’ın Netflix döneminde edindiği bilgi ve bağlantıların, kurduğu yapım şirketine avantaj sağladığı yorumları yapılıyor.

Sektör uzmanlarına göre bu tür geçişler, içeride kazanılmış stratejik bilgilerin dışarıda rekabet avantajına dönüşmesini beraberinde getirebiliyor. Bu durum, hem yeni yapım şirketlerinin platformlara erişimini zorlaştırabilir hem de içerik çeşitliliğini daraltabilir.

Öte yandan, platformların yöneticilik pozisyonlarından içerik üretici pozisyonuna geçen isimlerin projeleriyle ilgili şeffaflık ilkelerinin ne derece korunduğu da ayrı bir soru işareti.

Sürekli aynı ekip, sürekli aynı platform

Türkiye’de dijital platformlarda orijinal içerik üretimi, uzun süredir dar bir yapımcı-yönetmen-oyuncu havuzu üzerinden dönüyor.

Netflix gibi büyük platformlarda, eski içerik direktörlerinin kısa sürede yapımcı olarak aynı çatı altında geri dönmesi, bu dar çevrenin daha da güçlendiği yorumlarına neden oluyor. Sektörde farklı seslerin ve bağımsız yapımcıların yeterince alan bulamadığı eleştirileri de yeniden gündeme geliyor.

Sırada başka tartışmalar olabilir

Şimdi Diştaş’ın Netflix’ten ayrıldıktan sonra, bu kez farklı bir ortaklık yapısıyla Ay Yapım çatısına geri dönmesi ve yeniden Netflix’e proje hazırlığında olması, geçmişte olduğu gibi benzer rahatsızlıkların yeniden gündeme gelmesine neden olabilir.

Son dönemde sektörde konuşulanlara göre bazı yapımcılar, Netflix’e proje sunmak için başvurduklarını; ancak platformun 2026’ya kadar takviminin dolu olduğu ve yeni projeler için 2027 sonrası değerlendirme yapılabileceği yönünde yanıt aldıklarını öne sürüyor.

Yapımcıların dile getirdiği iddialar ortadayken, Pelin Diştaş’ın ayrılışının üzerinden bir yıl bile geçmeden Netflix’e dizi yapacak olması, önümüzdeki günlerde sektör içinde daha yüksek sesle tartışılacağa benziyor.

Paylaş

Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler
Gündem

“Türkiye’deki Amerika” Sergisi Ziyarete Açıldı

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) düzenlediği, Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihsel seyrini belgeleyen “Türkiye’deki Amerika:...

Gündem

Barilla, Dünya Lazanya Günü’nü Özel Davetle Kutladı

Barilla, 7 Ağustos’ta Swissotel Chalet Garden’da düzenlediği özel davetle Dünya Lazanya Günü’nü...

Gündem

Noyanlar Şirketler Grubu, İletişim Partnerini Belirledi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin köklü inşaat ve gayrimenkul firmalarından Noyanlar Şirketler Grubu,...

Gündem

Markaların En Etkili Pazarlama Silahı: Mizah

Mizah doğru kullanıldığında risk değil, rekabet avantajıdır. Zira tüketiciler, samimi ve eğlenceli...