Çalışan, üreten, topluma katma değer yaratan ve en önemlisi gelecek kuşakları yetiştiren kadınların aktif olduğu toplumlar, daha gelişmiş ve şüphesiz daha modern. Erkek egemen tarih sayfalarında yarışa geç başlayan kadınlar, bugün bilimden sanata, spordan siyasete, mühendislikten eğitime pek çok alanda başarı hikayeleri ile gündemdeler.The Brand Age Dergisi yazarlarının ve iş ortaklarının oylaması ve Adba International’ın sosyal medya analizi sonuçları ile belirlenen listede 15 farklı kategoride yılın ilham veren kadınlarını değerlendirdi. İşte yılın ”Bilim” ve ”Sporcu” kadınları!
Yılın Bilim Kadınları
İlayda Şamilgil
Neva Çiftçioğlu
NASA’da çalışan ilk Türk kadını ve Finlandiya’da Doçentlik unvanı alan ilk yabancı akademisyen olarak bilim dünyasındaki bir diğer gurur kaynağımız oldu. İnsan vücudunda meydana gelen kireçlenmeler ve tıkanıklıklar üzerine araştırma yapan Çiftçioğlu, Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim gördü. Bu okulda Biyoloji diplomasını aldıktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde doktora yaptı. Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü’nde bitirdiği doktora tezi bölüm başkanlığı görevinde bulunan öğretim görevlisi tarafından kabul edilmedi. Neva Çiftçioğlu’nun astım rahatsızlığı üzerine hazırladığı bu tezin kabul görmemesi onu yıldırmadı ve çalışmalarına devam etti. Ankara Üniversitesi’nde kabul edilmeyen bu tez, tıp camiasının dünya çapındaki en önemli yayınlarından birinde yer aldı. Finlandiya’da, insan vücudunda meydana gelen kireçlenmeler ve tıkanıklıklar üzerine çalıştı ve nanobakteri adını verdiği mikropları kireçlenme sebebi olarak ortaya koydu. İskandinav Bilim Ödülü’nü de kazanarak başarısını taçlandıran Çiftçioğlu, kalp ve böbrek hastalıklarının teşhisine ilişkin, patenti yüzlerce milyon dolar değerindeki önemli bir buluş üzerinde çalışıyor.
Yılın Sporcu Kadınları
Çağla Büyükakçay
Kübra Dağlı
Dünya Tekvando Şampiyonası’nda büyük başarılar elde ederek milli gurur kaynaklarımızdan biri oldu. Babası boksör, amcası tekvando sporuyla uğraşanDağlı, 13 yaşında tekvandoyla tanıştı. 2013 yılında poomseye başladı ve bu alanda giderek yükseldi. Ferdi branşta Avrupa şampiyonluğu ve ikinciliği elde etti. Tekvando hareketlerinden oluşan kompozisyonlar olan poomsede Emirhan Muran’la takım arkadaşı oldu ve çok zorlu ve disiplinli bir hazırlık sürecinden sonra 18 yaş üstü serbest stil ikili takım kategorisinde yarıştı ve kendisine Emirhan Muran eşlik etti. Peru’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda Muran’la birlikte şampiyonluk elde ederek ülkemizin gururu oldu. Aynı zamanda yirmi kişiden oluşan uluslararası tekvando gösteri takımında yer alarak 2016 Dünya Tekvando Şampiyonası’nda ve Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları’nda gösteriler yaptı. Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin’in, dünya tekvandosunun yeni yüzü olarak değerlendirdiği Kübra, başarılarıyla birçok genç kızın da rol – modeli oldu.
Şahika Ercümen
Serbest dalışçı ve Sualtı hokeyi oyuncusu. Elde ettiği dalış rekorlarıyla sınırları zorladı ve başarılarıyla sporda marka haline gelen bir isim oldu. Sporun yanı sıra eğitimine de önem verdi. Başkent Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik üzerine eğitim gördü. Sporla iç içe ve sağlıklı, disiplinli yaşamın sembollerinden biri haline gelen Ercümen, dört adet resmi dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. “Tüm zorluklara rağmen, gerçekten istediğinizde, sonuna kadar inandığınızda ve bunun için tüm gücünüz, kalbiniz ile çalıştığınızda önünüzde hiçbir zorluk duramaz,” mottosunu hayatının temeline koyan sporcu, suyun yaşamdaki ve sağlıktaki önemini başta gençler olmak üzere tüm dünyaya duyurmayı misyon edindi, bu yönde projelere katıldı, öğrencilere ders verdi. Ekim ayında Antalya’da Değişken Ağırlıklı Paletli disiplininde 110 metreye dalarak yeni bir dünya rekoru kırdı ve bu rekoru şehitlere armağan etti. İki gün sonra, Değişken Ağırlıklı Paletsiz’de 93 metreyle yeni bir rekor kırdı ve ülkesine bir armağan da daha bulundu.