Anasayfa Sosyal Sorumluluk Türk Kızılayı Dünya Gönüllü Kan Bağışçılar Günü’nü Kutladı
Sosyal Sorumluluk

Türk Kızılayı Dünya Gönüllü Kan Bağışçılar Günü’nü Kutladı

Paylaş
Paylaş

2 milyon 100 bin ünite kan bağışı hedefleyen Kızılay, gönüllü bağışçılara güveniyor

Ülkemizde bilimsel ve toplumsal alanda güvenli kan temininde yaşanan problemleri ortadan kaldırmayı hedefleyen Kızılay, 2016 yılında 2 milyon 100 bin ünite kan toplamayı hedefliyor. Kızılay, kan bağışlarının en az %60‘ını “düzenli kan bağışçılarından” elde etmeyi planlıyor. Bu oran yılın ilk 5 ayında yüzde 44 olarak gerçekleşti.

Ülkemizin kan ihtiyacını karşılamak amacıyla 1957 yılında bu yana çalışmalar yürüten Türk Kızılayı, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nü kutladı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bu özel günün, sadece hayat kurtardıklarının bilinciyle, kanlarını gönüllü bağışlayan yardımseverleri kutlamak ve onlara teşekkür etmek için iyi bir fırsat olduğunu belirtti. Dr. Kınık, “Türk Kızılayı Ailesi olarak, kan bağışçılarımızın günlerini kutluyor, gönüllü bağışları ile sağlıklarına kavuşturdukları ihtiyaç sahipleri adına şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

2 milyon 100 bin ünite kan hedefleniyor

Ülkemizde bilimsel ve toplumsal alanda güvenli kan temininde yaşanan problemleri ortadan kaldırmayı hedefleyen Kızılay, kan bağışlarının en az %60‘ının “düzenli kan bağışçılarından” elde etmeyi planlıyor. Bu oranda yılın ilk 5 aylık diliminde yüzde 44’e ulaşan Kızılay, 2016 yılı itibariyle 2 milyon 100 bin ünite kan toplamayı hedefliyor. Kızılay geçtiğimiz yıl itibariyle ülke ihtiyacının %79’una cevap vererek, 1.937.000 ünite kan temin etti. Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı ise 2 milyon 500 ünite.

Yeniden yapılandı

“Güvenli Kan Temini Projesi” ile yeniden yapılanma sürecine giren Türk Kızılayı Kan Hizmetleri, kan bankacılığında gelişmiş Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülke kan merkezlerinin incelenmesi ile ulaşılan sonuçlar doğrultusunda, donasyon birimlerinin fiziki koşullarını iyileştirdi ve yeni donasyon birimleri açtı. Personel sayısını 844’ten 3 bin 116’ya; Kan Merkezi ve İstasyon sayısını 29’dan 17 Bölge Kan Merkezi ve 65 Kan Bağışı Merkezi’ne çıkartarak, organizasyonun ülke genelinde yaygınlaşması sağlandı.

Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapıldı

TÜRKÖK Projesi kapsamında 2013 yılında Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Kök hücre bağışçısı kazanımı faaliyetleri Türk Kızılayı bünyesinde 12 Gönüllü Verici Merkezi (GVM) ile yürütülüyor. 2014 yılında aktif olarak başlayan bağışçı kazanım faaliyetleri sonucu bugüne kadar 155 bin 137 bağışçı kazanımı gerçekleştirildi. Bakanlık tarafından yapılan tarama çalışmaları sonucu bugün itibari ile 603 eşleşme talebi Kızılay’a iletilerek, ulaşılan bağışçılardan %84 oranında olumlu geri dönüş alındı. Bununla birlikte 83 kök hücre nakli gerçekleştirildi ve 24 nakilde bekliyor.

 

Paylaş
İlgili Makaleler
Sosyal Sorumluluk

Nestlé Pure Life’tan ‘Askıda Su’ uygulaması

Nestlé Pure Life, bir arada olamasak da paylaşma ruhunu yaşatabileceğimizi, ihtiyacı olanlara...

Sosyal Sorumluluk

Getir’den sokak hayvanları için yeni proje: ‘Yardım Maması’

Getir, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını dolayısıyla mama bulmakta zorlanan...

Sosyal Sorumluluk

Kan kanseri mücadele dansı basketbolseverlerle buluştu

Anadolu Efes’in Khimki Moskova ile oynadığı EuroLeague maçının devre arasında kök hücre...

Sosyal Sorumluluk

Türk Telekom’dan görme engellilere özel uygulama

Türk Telekom, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesi, görme engellilere gündelik yaşamlarında...