Anasayfa Dijital & Teknoloji Tek bir şifre kullanıyoruz, tehlikeye davetiye çıkarıyoruz
Dijital & Teknoloji

Tek bir şifre kullanıyoruz, tehlikeye davetiye çıkarıyoruz

Paylaş
Paylaş
Kaspersky Lab tarafından ürkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerde kullanıcıların internet konusunda ne kadar bilgili olduklarını değerlendirmek için yapılan test, birçok kişinin şifreleri konusunda hala yeterince dikkatli olmadıklarını gösterdi. Katılımcıların yalnızca %38’i her hesabı için yeni bir şifre oluştururken, yedi kişiden biri (%14) bütün hesapları için tek bir şifre kullanıyor. Bu kullanıcılar, bir veri sızıntısı durumunda birden fazla hesabı aynı anda tehlikeye atmış oluyor.
Risk seviyesi, çok sayıda hesap için sadece birkaç parola kullanan kişiler (%36) ve aynı parolanın farklı varyasyonlarını kullanan kişiler (%12) için daha düşük sayılmaz. Başka bir Kaspersky Lab araştırmasına göre durumu daha da karmaşıklaştıran şey, 10 kişiden birinin uzunluğu en az sekiz karakterden daha kısa parolalar oluşturması ve kullanıcıların %12’sinin örneğin büyük harf, rakam, noktalama işaretleri ya da benzer başka hileler kullanarak tahmin edilmesi zor parolalar oluşturmuyor olmaları.

Daha da kötüsü, araştırmaya göre aynı zamanda tüketiciler parolalarını erişilmesi kolay veya güvensiz yerlerde saklayarak güvenlik riskine davetiye çıkarmakta. Katılımcıların yarısından fazlası (%57), parolalarının bir kağıt parçası üzerinde ya da telefonlarında yazılı olduğunu, bilgisayarlarında bir metin dosyası olarak sakladıklarını ya da tarayıcılarına kaydettiklerini söylemiş. Tarayıcıların kullanıcı adı ve parolayı kaydetmeyi önerdikleri durumlarda katılımcıların üçte biri (%36) bunu kabul etmeye hazır olduğunu söylemiş ve böylece ilgili cihazı ele geçirme ihtimali bulunan siber suçlular ya da sahtekâr insanların elini güçlendirmiş oluyorlar.

Parolalara karşı takınılan bu dikkatsiz tutum, pek çok kullanıcının bilgisayarlarında sakladıkları herhangi bir gizli bilgi olmadığına ikna olmaları ile açıklanabilir. En azından katılımcıların %27’si, parola ve oturum açma bilgilerinin siber suçluların favori hedefi olduğunun farkında olmadan, buna inanıyor. Buna ek olarak, Kaspersky Lab tarafından yapılan güncel çalışmalardan bir diğeri, kullanıcıların %73’ünün iç çamaşırı giymeden dışarı çıkmak yerine parolalarını teşhir etmeyi tercih edeceklerini göstermiş. Sonuç olarak, ankete katılan kullanıcıların %25 gibi endişe verici bir oranının hesapları geçtiğimiz yıl ele geçirilmiş.

Kaspersky Lab Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı David Emm şu şekilde açıklıyor: “Ne yazık ki birçok kişi, İnternet tehditlerinin ölçeği hakkında çok iyi bir anlayışa sahip değil ve kişisel verilerinin çevrimiçi korunması konusunda yeterince ciddi olmamaları nedeniyle bu verileri kaybetme risklerini önemli ölçüde artırıyorlar. Her bir hesap için farklı ve güçlü bir parola oluşturmak, dijital kimliğinizi korumanın önemli bir temel unsurudur. Kırılması kolay olmayan ancak hatırlamakta zorlanmayacağınız parolalar oluşturmak için bir algoritma bulabilir ve bunu uygulayabilirsiniz. Ayrıca, parola oluşturma ve saklamayı kolaylaştıran özel programlar da bulunmaktadır.”

Kaspersky Total Security – çoklu cihaza dahil olan Kaspersky Password Manager ile parolalarla çok daha kolay bir şekilde başa çıkılabilir. Kaspersky Password Manager, güçlü parolalar oluşturur, onları güvenli bir şekilde saklar ve otomatik olarak senkronize ederek kullanıcının tüm cihazlarına ekler.

Paylaş
İlgili Makaleler
Dijital & Teknoloji

Dijital pazarlama yüzde 33 daha etkili

Dijital pazarlama, özellikle yeni normalde işletmelerin ürün veya hizmet tanıtımı, hedef kitleye...

Dijital & Teknoloji

HONOR Magic Earbuds Türkiye’de

HUAWEI Technologies çatısı altında gençlere yönelik teknolojik ürünleriyle değer yaratan HONOR, Türkiye’de...

Dijital & Teknoloji

Getir artık Huawei AppGallery’de

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’de, 1500’ün üzerinde ürünü haftanın 7 günü,...

Dijital & Teknoloji

İkinci el otomobil sektöründe mayıs, nisandan daha iyi geçti

ikinciyeni.com, nisan ve mayıs ayı fiyat ortalamasını açıkladı. ikinciyeni.com’un hazırladığı analize göre...